Hexi Pharma a fost creata de fosta nomenclatura...

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 18.05.2016 11:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Compania Hexi Pharma Co. a fost creata de un fost inspector general la Direcţia Farmaceutica din Ministerul Sanataţii din perioada comunista, care a devenit, dupa Revoluţie, primul secretar al nou-infiinţatului Colegiu al Farmaciştilor din Romania, spune Euractiv.ro.

Firma Hexi Pharma Co. se afla in centrul unui uriaş scandal, dupa ce echipa de jurnalişti de investigaţie a Gazetei Sporturilor condusa de Catalin Tolontan a descoperit ca a vandut dezinfectanţi diluaţi in majoritatea spitalelor din Romania.

Hexi Pharma Co. a fost infiinţata in decembrie 1994, sub numele de Universitar Farma SRL, de doua persoane: Ion Mateescu, nascut in martie 1924, şi Virgiliu Condrea, tatal celui care conduce şi astazi compania, Dan Alexandru Condrea.

Cei doi au depus, in 15 decembrie 1994, cererea de inmatriculare numarul 56540, inscrierea firmei Universitar Farma realizandu-se şase zile mai tarziu, in 21 decembrie. Conform documentelor de la Registrul Comerţului, Mateescu avea 40 la suta din firma, iar Condrea-senior era acţionarul majoritar, cu 60 la suta.

Despre Virgiliu Condrea, presa a relatat ca in anii '90 a fost farmacist-şef la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde firma a şi primit un sediu de la conducerea instituţiei.

Potrivit datelor obţinute de EurActiv.ro, Ion Mateescu, primul asociat al lui Virgiliu Condrea, a fost angajat in poziţii de conducere la Direcţia Farmaceutica a Ministerului Sanataţii din 1956 pana in 1987, cand a ieşit la pensie.

„Pana in 1968, Mateescu a fost ocupat poziţia de şef serviciu, iar dupa aceea a devenit inspector general la Direcţia Farmaceutica”, au declarat reprezentanţi ai Ministerului Sanataţii la solicitarea EurActiv.

Şefi şi inainte, şi dupa Revoluţie

Dupa Revoluţia din 1989, la infiinţarea Colegiului Farmacştilor din Romania, Ion Mateescu a devenit secretar al organizaţiei, ocupand aceasta poziţie din 1990 pana in 1992.

Actualul preşedinte al forului, profesorul universitar doctor Dumitru Lupuliasa, a confirmat pentru EurActiv ca Mateescu a lucrat in Ministerul Sanataţii in perioada comunista, dupa care a fost primul secretar al Colegiului Farmaciştilor din Romania.

Şi tatal lui Dan Alexandru Condrea a fost o persoana importanta in lumea farmaciei romaneşti in anii comunismului.

Potrivit lui Lupuliasa, Condrea-senior a fost inspector la Oficiul Farmaceutic nr. 1 din Bucureşti, instituţie care, printr-un act normativ din 1968, a fost trecuta in subordinea Ministerului Sanataţii.

„Din cate ştiu, domnul Condrea a fost, inainte de Revoluţie, inspector la Oficiul Farmaceutic nr. 1 din Bucureşti. Apoi, dupa Revoluţie, in perioada 1990-1992, domnul Virgiliu Condrea a fost preşedintele Colegiului Farmaciştilor - Filiala Bucureşti”, a mai declarat Lupuliasa, care este şeful farmaciştilor romani din 1994 pana astazi.

In 1996, Hexi devine afacerea familiei Condrea

Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, Mateescu a fost şi primul administrator al Universitar Farma SRL.

El a parasit firma in 12 aprilie 1996, atunci cand i-a cesionat participarea sa de 40 la suta fiului partenerului sau, pe atunci student. Aşa apare in Hexi Pharma Dan Alexandru Condrea, actualul patron al controversatei afaceri.

Este momentul la care Hexi Pharma Co. devine o afacere de familie: asociaţi sint Condrea-senior şi Condrea-junior, iar administrarea firmei este preluata de soţia lui Virgiliu Condrea, Constanţa. Business-ul şi-a schimbat numele in 2005, devenind Hexi Pharma Co., şi a ramas in familia Condrea pana astazi, cand asociaţi sunt Dan Alexandru Condrea şi logodnica sa, Uliana Ochinciuc, medic oftalmolog.

Virgiliu Condrea a murit in 2011.

Ion Mateescu a murit la doar cateva zile dupa ce Gazeta Sporturilor a inceput sa publice serialul privind ilegalitaţile comise de Hexi Pharma Co. Avea 92 de ani.

Colegiul Farmaciştilor din Romania a publicat, imediat dupa sarbatorile de Paşte, un anunţ prin care-şi exprima condoleanţele pentru familia fostului coleg.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.