HEXIPHARMA, ADEVAR sau MANIPULARE? Procurorii au finalizat cercetarile. Vezi ce spun!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 06.03.2017 19:17 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

 Procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetarile şi au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor:

# S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul savarşirii a 340 de infracţiuni de inşelaciune (dintre care 7 avand consecinţe deosebit de grave), a infracţiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zadarnicirea combaterii bolilor;

# DINU FLORI, sub aspectul savarşirii infracţiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata (49 acte materiale) şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zadarnicirea combaterii bolilor;

# LEVA MIHAI, sub aspectul savarşirii infracţiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata (33 acte materiale) şi pentru complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zadarnicirea combaterii bolilor.

In rechizitoriul intocmit procurorii au reţinut urmatoarea situaţie de fapt:

In perioada 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a indus in eroare reprezentanţii a 340 de unitaţi sanitare prin prezentarea ca adevarata a unor calitaţi mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocida, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constand in etichete şi alte inscrisuri ce atesta elemente de conformitate nereale, determinandu-i in acest mod sa incheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o paguba.

Totodata, in intervalul 12 octombrie 2012 — 9 martie 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a folosit la Comisia Naţionala pentru Produse Biocide 61 de inscrisuri — fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţa activa — in vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţa a produselor, documente conţinand menţiuni necorespunzatoare adevarului.

De asemenea, in intervalul 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, prin plasarea pe piaţa din Romania, la cvasitotalitatea unitaţilor sanitare de dimensiuni mari din ţara, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a inlesnit cu intenţie nerespectarea de catre membrii personalului medical de specialitate, a masurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Din probatoriul administrat a mai rezultat ca in intervalul 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, inculpata DINU FLORI, in calitate de director general al persoanei juridice inculpate, a coordonat activitatea de vanzari desfaşurata de catre S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., asigurand plasarea pe piaţa la aproape toate unitaţile sanitare de dimensiuni mari din Romania, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, inlesnind cu intenţie nerespectarea de catre membrii personalului medical de specialitate a masurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

De asemenea, in intervalul 4 februarie 2014 — 9 martie 2016, inculpata DINU FLORI a falsificat 49 de inscrisuri sub semnatura privata (fişe de prezentare ale produselor HEXI PHARMA, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţa activa), folosite de societatea inculpata la Comisia Naţionala pentru Produse Biocide, prin atestarea cu semnatura sa a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţa a produselor, documente conţinand menţiuni necorespunzatoare adevarului, sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide.

Totodata, din probele administrate a reieşit faptul ca, in intervalul 14 iulie 2012 — 16 mai 2016, inculpatul LEVA MIHAIL, in calitate de şef de producţie in cadrul firmei inculpate S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., a ajutat la plasarea pe piaţa din Romania, la unitaţile sanitare de dimensiuni mari din ţara, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, ajutand astfel inlesnirea cu intenţie a nerespectarii de catre membrii personalului medical de specialitate, a masurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

De asemenea, in intervalul 4 februarie 2014 — 9 martie 2016, inculpatul LEVA MIHAIL a falsificat 33 de inscrisuri sub semnatura privata prin atestarea cu semnatura sa a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului (fişe de prezentare ale produselor HEXI PHARMA şi fişe cu date de securitate), din care cele 16 fişe cu date de securitate le-a şi intocmit, documente folosite de societatea inculpata la Comisia Naţionala pentru Produse Biocide, in vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţa a produselor, care conţin menţiuni necorespunzatoare adevarului, sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide.

In rechizitoriul intocmit procurorii au reţinut ca produsele S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. au fost, in perioada analizata, necorespunzatoare atat sub aspectul indicaţiei din eticheta (şi implicit din avizul Comisiei Naţionale pentru Produse Biocide, de plasare pe piaţa a produsului) referitoare la concentraţia de substanţa activa, cat şi sub aspectul eficienţei biocide in conformitate cu standardele in materie.

Totodata, probatoriul administrat in cauza a relevat ca aceasta combinaţie de factori a fost nefasta pentru sistemul sanitar din Romania, in condiţiile in care menţionarea in oferta comerciala a S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L a unor concentraţii ridicate de substanţa activa, adeseori superioare produselor similare ale concurenţei, a facut posibila preferarea de catre factorii de decizie din spitale a achiziţionarii acestor produse in detrimentul altora. In acest mod, utilizarea in spitale, pe o perioada indelungata, a unor produse cu acţiune bactericida, fungicida, micobactericida, virucida, sporicida şi tuberculocida indoielnica a creat premisa proliferarii acestor microorganisme. Pe cale de consecinţa, au fost asigurate condiţiile dezvoltarii rezistenţei antimicrobiene, in contextul consumului exagerat şi eronat de antibiotice din Romania.

Prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale presupune un concurs de masuri, iar aceasta analiza nu este menita a demonstra o eventuala legatura de cauzalitate intre utilizarea produselor S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. şi apariţia unei anumite infecţii intr-un spital.
In plus, microorganismele rezistente la antimicrobiene, inclusiv tipurile multirezistente, adesea responsabile de infecţiile asociate asistenţei medicale, sunt responsabile şi de infecţii la pacienţi din afara spitalelor şi pot fi regasite in flora bacteriana normala la indivizi sanatoşi, la animale de companie şi in mediul inconjurator.
Din prezentul act de sesizare a instanţei a rezultat, sub aspectele mai sus relevate, ca acţiunile inculpaţilor au zadarnicit in fapt combaterea bolilor infectocontagioase, determinand, in participaţie improprie, nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea şi combaterea acestora de catre personalul unitaţilor sanitare.

In mod concret, din probele administrate a rezultat ca, in perioada 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a produs şi comercializat catre numeroase unitaţi sanitare 41 de produse biocide din grupa principala 1, dintre care 39 de produse, comercializate catre 340 de unitaţi sanitare, au fost neconforme sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide.

Spre exemplu, in urma testarii efectuate s-a dovedit faptul ca produsul CLORHEXIN A conţine substanţele active declarate la autorizare, insa concentraţiile acestora sunt inferioare celor declarate, respectiv clorhexidina, in loc de 0,5% era in proporţie de 0,47%, etanol, in loc de 42% concentraţia era de 31,60% şi propan-2-ol, in loc de 28% este 16,10%. Din perspectiva eficienţei biocide, CLORHEXIN A a fost eficient la testarile bactericide şi fungicide, insa produsul a fost ineficient pe partea de eficienţa micobactericida şi tuberculocida.

Un alt exemplu il constituie substanţa HEXIO CID, produs promovat pentru utilizare la dezinfecţia şi curaţarea suprafeţelor şi echipamentelor medicale şi microaeroflorei, eficient şi pe Rotavirus, H1N1, Clostridium difficile, care in realitate nu conţine substanţele active declarate la autorizare, nefiind identificate la testarea efectuata (clorura de didecildimetilamoniu a fost identificata in concentraţie de 7,95% faţa de 15%, valoare declarata). Sub aspectul eficienţei bactericide şi fungicide, produsul HEXIO-CID supus testarilor s-a dovedit a fi ineficient fungicid.

Totodata, in rechizitoriul intocmit, procurorii au dispus clasarea cauzei faţa de numitul CONDREA DAN-ALEXANDRU, acţionar la S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. la data comiterii infracţiunilor, intrucat a intervenit decesul acestuia. S-a mai dispus de catre procurori şi menţinerea masurilor asiguratorii instituite asupra mai multor bunuri ale numitului Condrea Dan-Alexandru, respectiv bunuri imobile (terenuri şi apartamente) şi bunuri mobile (conturi bancare indisponibilizate).

De asemenea, procurorii au propus menţinerea masurilor asiguratorii instituite şi cu privire la bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor SC HEXI PHARMA CO SRL, Dinu Flori şi Leva Mihail, precum şi menţinerea masurilor preventive dispuse faţa de aceştia.

Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.