Ilie Sarbu, urmarit penal! Vezi de ce...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 20.10.2014 13:00 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus efectuarea urmaririi penale fata de urmatoarele persoane:

# ADAM IOAN, deputat in Parlamentul Romaniei, pentru infracţiunile de instigare la abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumparare de influenţa
# SÂRBU ILIE, senator in Parlamentul Romaniei, pentru infracţiunile de folosire a influenţei de catre o persoana care indeplineşte o funcţie de conducere intr-un partid in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat
# HREBENCIUC VIOREL, deputat in Parlamentul Romaniei, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţa şi instigare la folosirea influenţei de catre o persoana care indeplineşte o funcţie de conducere intr-un partid in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
# CRACIUNESCU ADAM, director general al RNP Romsilva, pentru infractiunile de abuz in serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17 aprilie 2012, in urma unei inţelegeri prealabil, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna, a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Naţionale a Padurilor ROMSILVA. Decizia judecatoreasca ar fi fost pronunţata in contradicţie evidenta cu principiile de drept şi cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenţa vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt reţinuta de instanţele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945.
Astfel, a fost creat un prejudiciu, in sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Imediat dupa pronuntarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan impreuna cu alte persoane interesate si cu inculpatul Hrebenciuc Viorel, a constituit şi coordonat un grup, ce urmarea sa obţina venituri prin cumparare de influenţa sau folosirea nelegala a influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea in posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca menţionata. In acest scop, membrii grupului urmareau sa intervina asupra functionarilor cu atributii la nivelul institutiilor locale, astfel incat acestia sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atribuţiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri ( de exemplu sa nu se formuleze plangeri in instanţa impotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacau).

In acest context, in calitate de director general al RNP Romsilva, in exercitarea atribuţiilor de serviciu, incepand cu anul 2013, inculpatul Craciunescu Adam a raspuns solicitarilor nelegale formulate de catre inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul lui suspectului Sirbu Ilie, referitoare la modul in care RNP Romsilva trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de padure de peste 40.000 de hectare. In consecinţa, inculpatul Craciunescu Adam a luat masuri impotriva intereselor RNP Romsilva, in sensul ca a şicanat efectuarea de acţiuni in justiţie impotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpatii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan si alte persoane interesate in obtinerea terenurilor mentionate. Dupa ce jurista din cadrul Romsilva semnat o actiune civila in favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecatii pana la solutionarea dosarului avand ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, stramutat de la Tribunalul Covasna la o alta instanta(cerere admisa de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), in luna martie 2014, inculpatul Craciunescu Adam a dispus in mod abuziv ca acestei juriste sa-i fie preluata cauza respectiva şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), sa mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea in aplicare a acestei decizii.
La data de 15 octombrie 2014, suspectului si inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307, respectiv 309 Cod de procedura penala.

Fata de inculpatul CRACIUNESCU ADAM s-a dispus masura controlului judiciar, potrivit careia, acesta trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:  
- sa se prezinte la Parchetul de pe langa I.C.C.J. – Direcţia Naţionala Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov;
- sa informeze de indata Parchetul de pe langa I.C.C.J. – Direcţia Naţionala Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov cu privire la schimbarea locuintei;
- sa se prezinte la politie, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
- sa nu depaseasca limita teritoriala a tarii, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului;
- sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;
- sa nu ia legatura cu alte persoane expres mentionate, implicate in acelasi dosar.  
Inculpatului CRACIUNESCU ADAM i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.