Inculpatul PONTA VICTOR-VIOREL, sechestru asupra bunurilor mobile si imobile

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.07.2015 13:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, in prezent prim-ministru al Romaniei, sub aspectul savarsirii infracţiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata şi spalarea banilor.
 
In ordonanţa procurorilor se arata ca, in cauza, exista date şi probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obţinute de catre SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele doua complexe energetice (Turceni şi Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţionala.
La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societaţii de avocatura SCA „Şova şi Asociaţii, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

La data de 30.08.2007, intre SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentata de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a incheiat o convenţie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parţi in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum şi in alte cauze in care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In convenţie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara.
Prin act adiţional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Convenţia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activitaţi efectuate in conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societaţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operaţiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispoziţie in privinţa oricaror acţiuni de orice natura care implicau societatea de avocaţi.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfaşurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a inţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societaţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat convenţia.
Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitaţile sa vizeze asistenţa juridica in dosare de natura penala in legatura cu clienţii societaţii de avocaţi.
Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.
Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfaşurata de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitaţile respective, nici macar in parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidenţial situat in Bucureşti.
In perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societaţii de avocaţi, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocaţi a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) şi alte obligaţii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei.
In luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societaţii de avocaţi. Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresa a lui Ponta Victor-Viorel.

In cauza, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Ponta Victor-Viorel.
Inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.