Ioan Stanomir: Victoria lui Victor Ponta va fi victoria unui PSD ostil domniei legii

Scris de Timisoara Express | Publicat in 28.07.2014 11:19 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

# Interviu cu Ioan STANOMIR, profesor de Drept Constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universitaţii Bucureşti

Fara exagerare, istoriceşte vorbind, traim vremuri tulburi in ţara, in Europa. Evenimentele ultimelor luni au readus din memorie istoria secolului trecut, analogia cu atentatul de la Sarajevo, 28 iunie 1914, episod care a dus la izbucnirea Primului Razboi Mondial. S-a scris şi vorbit mult despre felul in care, in prezent, datorita lui Putin, fantoma razboiului bantuie din nou Europa.  Catastrofa aviatica din Ucraina are puterea fitilului precum alte incidente au facut Europa sa bubuie in trecut?
Ioan STANOMIR: Catastrofa aeriana este semnul ca ofensiva Rusiei nu se va opri in fata nici unui obstacol ridicat de dreptul international. Realitatea unei confruntari pe termen mediu cu Rusia lui Putin nu mai poate fi ignorata. Rubiconul a fost trecut.  
Avem pe de-o parte Putin – Rusia şi, ceea ce denumiţi intr-un articol,  ”ofensiva barbariei” şi pe de alta parte o Europa care reacţioneaza greoi, disproporţionat, aparent punand mai presus de valorile europene interesele financiare, energetice. Pierde Europa in faţa lui Putin?
Ioan STANOMIR: Europa inseamna mai multe Europe. Inseamna, pe de o parte, o Europa care are memoria dominatiei sovietice, precum si reflexul natural de aparare impotriva Rusiei. Inseamna, pe de alta parte, o Europa a conciliatorilor si ezitantilor complici. Mai mult ca oricand, relatia cu Statele Unite este vitala pentru cei care refuza jugul rusesc. Fara  Statele Unite, un nou Munchen este intotdeauna posibil.  
De la izbucnirea violenţelor din Ucraina şi tot ce a urmat pare ca a mai scazut in intensitate discursul ”capitalismul e rau – socialismul e bun”, la orizont profilandu-se ameninţarea ”putinismului” cu tot cortegiul de ortodoxie in slujba cizmei militare, a unui naţionalism versus europenitate, a etatismului versus piaţa libera. Neoliberalismul este prezentat drept falimentar. Tinerii stangişti se intorc la Marx, probabil cred ca ei ar reuşi unde au greşit ”inaintaşii” lor, pledand pentru un ”socialism luminat”. Ca sa va citez ”autoritarismul revine”? Asistam la o ciclicitate? La o lipsa de viziunea istorica a liderilor europeni? La o deriva?
Ioan STANOMIR: Lupta cu tirania  nu se termina, niciodata. Michael Ignatieff sau Mark Lilla, ca sa citez doar doua voci ilustre, au punctat acest avans al noilor  autoritarisme. Noile tiranii sunt proteice, versatile si amorale. Ele profita de bresele pe care democratiile le ofera. Iluziile preşedintelui Obama, ( iluzii relative la o concordie universala) sunt amendate de realitate. Statele Unite conduc, din nou, Vestul in confruntarea cu raul si barbaria. Ceea ce Preşedintele Bush jr denumea „axa raului” traieste. Se extinde si prolifereaza.  Statul islamic din Iraq este doar un chip al raului evocat. Rusia lui Putin este un oponent formidabil. Randurile recente ale premierului Cameron, publicate in ”Sunday times”, merita retinute. Rusia nu se opreste. Rusia  poate fi doar oprita.   
Nu doar Europa este macinata de conflicte, Faşia Gaza este scena unui razboi in care civilii cad victime platind tribut cu viaţa lor. Opinia publica internaţionala este bombardata cu imagini, cu propaganda. Cum va schimba natura relaţiilor internaţionale, percepţia opiniei publice, conflictul din Faşia Gaza? Care sunt posibilele reverberaţii internaţionale ale acestui conflict sangeros?
Ioan STANOMIR: Gruparea „hamas” este si ramane o miscare terorista. Compromisul cu aceste vehicole de militantism  islamic ar fi o eroare tragica. Dreptul  la aparare al Israelului nu se poate negocia. O data eliminata ameninţarea terorii, discutiile pot reincepe.      
Pe plan intern, Romania este in pragul alegerilor prezidenţiale, alegeri cu miza mare. Constituţia a ramas neschimbata, astfel ca viitorul preşedinte poate schimba foarte multe in actuala conjunctura politica. Ultimii doi ani au şubrezit statul de drept? Daca ponta (cu p de la plagiat) va caştiga aceasta cursa, şubrezirea se va accentua? Arbitrariul va deveni politica de stat?
Ioan STANOMIR: Victoria lui Victor Ponta va fi un punct de rascruce. Va fi victoria unui PSD ostil domniei legii. Va fi triumful unor retele ce vizeaza parazitarea resurselor publice. va fi inceputul sfarsitului pentru campania de stopare a coruptiei. Este vremea luciditatii. Naivitatile nu isi mai au locul, acum.
Va lucra episodul MTO la baza soclului premierului care va candida pentru postul de şef al statului? Sau ultima sa declaraţie in care vine impotriva declaraţiilor lui Traian Basescu care cere sancţiuni dure pentru Putin, premierul facand apel cu cinism la interesele comerciale şi energetice ale ţarilor UE cu Rusia? Tocmai la ceea ce opinia publica din Europa condamna – cinismul relaţiilor comerciale UE – Rusia.
Ioan STANOMIR: Cinismul in relatiile cu Rusia nu este un monopol al lui Victor Ponta. Domnia sa urmeaza linia pe care o traseaza alti oameni de stat si de afaceri, cu mult mai respectabili. Ceea ce inregistrarea de la Cotroceni a reconfirmat este lipsa de responsabilitate si voracitatea sa politica.    
Opoziţia nu pare a avea capacitatea organizatorica de a se constitui ca o reala contrapondere unui PSD oligarhic, partid-stat. Opoziţia cu doar trei luni inaintea deznodamantului pentru cursa prezidenţiala este fragmentata, isterica, slaba, ocupata cu un razboi epistolar cu accente tragic-comice. In aceste condiţii, ce şanse are Opoziţia sa impuna viitorul preşedinte?
Ioan STANOMIR: Nu avem voie sa cedam resemnarii. Dincolo de opozitie, se afla vocile noastre, vocile ce cred in demnitatea umana si in libertate, in buna guvernare si in justitia neincovoiata. Chiar daca parem neinsemnati, avem datoria de a merge pana la capat.
In plan european, chiar global, se poate vorbi despre o schimbare a paradigmei istorice? Schimbarea paradigmei este valabila şi pentru spaţiul mioritic?
Ioan STANOMIR: In istoria luptei dintre libertate si tiranie, binele nu triumfa intotdeauna, ca intr-o poveste naiva cinematografica. Sa ne amintim de Iuliu Maniu, de Dinu Bratianu sau de Ion Mihalache. Sa ne amintim de Corneliu Coposu . Libertatea se cere aparata. Traiul in sclavie nu trebuie acceptat. Unele lucruri nu se schimba niciodata. Valoarea libertatii  face parte dintre aceste axiome morale pe care ne bazam existenta.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
(Daniela RAŢIU este jurnalist freelancer, publicist la Vocile Dreptei Evenimentul Zilei scriitor)


 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.