Iohannis catre Ponta: Nu mai tolerez asa ceva!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.05.2015 12:16 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 14 mai a.c., la Aeroportul Internaţional 'Henri Coanda' din Otopeni, o declaraţie de presa inaintea vizitei la Expoziţia Universala Milano 2015 şi la Sfantul Scaun.

Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis:

”Da, mi se pare o declaraţie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaraţie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informaţii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasa se inţeleaga ca ar exista un fel de trafic de influenţa la nivelul Preşedintelui. Acest lucru este, deopotriva, surprinzator şi fals. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie, nici cu lobby-işti, nici macar cu foşti colegi din PNL pe aceasta tema. Atunci cand am retrimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care ne-am bazat, este documentul care ne-a fost transmis, fara sa fie cerut, de catre Consiliul Concurenţei, prin care ne-a atras atenţia ca este, exista riscul de infringement pentru Romania, deci exista riscul sa nu fie conforma legea cu legislaţia europeana. Mi s-a parut un lucru foarte serios. Şi vreau sa subliniez in acest context ca nu numai Preşedintele, ci şi primul-ministrul are datoria sa vegheze ca legislaţia romaneasca sa fie in concordanţa cu legislaţia europeana. Eu nu ma joc cu legile Romaniei. Nu a existat niciun indiciu ca cineva ar fi intervenit pentru aceasta chestiune, la mine oricum nu, şi nici la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. In consecinţa, luand act de declaraţiile primul-ministrului de aseara, de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informaţii dispunea prim-ministrul, daca ele se confirma sau nu. Daca se confirma sa se ia, evident, de urgenţa, masurile care se impun, dar, daca nu se confirma, atunci prim-ministrul va raspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţa la nivelul Preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii prin care vrea sa para interesant la televizor, sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca aceasta scapare sa nu indice o revenire la logica din campania electorala, promovata atunci de candidatul Ponta şi care a fost la un nivel inacceptabil de jos”.

”Inca de aseara, am rugat pe cei din Departamentul Juridic din Administraţia Prezidenţiala sa verifice care este incadrarea unor astfel de afirmaţii şi cum putem sa facem anumite demersuri, in cazul foarte probabil ca se dovedesc a fi nesusţinute de dovezi. Deci este foarte grava afirmaţia. Daca incepem iaraşi sa ne jucam cu astfel de afirmaţii ca in campanie nu este bine şi, cum nu mai sunt in campanie, nu mai tolerez aşa ceva”.

”Nu am vorbit cu prim-ministrul, dar in aceasta dimineaţa am avut o discuţie, deocamdata telefonica, fiindca am venit in aeroport, cu directorul SRI şi l-am rugat, foarte oficial, sa analizeze şi sa cerceteze cu maxima exigenţa şi seriozitate aceste afirmaţii”.

Referitor la ceea ce a cerut premierul Victor Ponta Guvernului in şedinţa de Guvern, şi anume interzicerea exportului de masa lemnoasa

”Mi-a adus la cunoştinţa aceasta intenţie. Nu am comentat-o fiindca nu sunt specialist in domeniu şi nu pot, pe moment, sa evaluez impactul economic, dar, daca aceasta masura sau alta masura duce la salvarea padurilor din Romania, sunt de acord cu orice masura in acest sens. Fiindca tot veni vorba iaraşi de paduri, am impresia ca demersul, onest şi bine intenţionat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea padurilor, este pe cale de a fi deturnat politic de PSD”.
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.