Ion Iliescu a cinstit memoria celor morti in 1989 prin tot ceea ce-a facut!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.02.2016 11:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Ion Iliescu: "Acum sa stam sa tot plangem morţii, in loc sa tragem concluzii politice?"...

Ion Iliescu:

”La sfarşitul intalnirii de la Palatul Parlamentului, dedicata formarii CPUN, prima instituţie a noii democraţii romaneşti, am raspuns unor intrebari ale presei, legate de intenţia redeschiderii dosarului ”Revoluţia din decembrie”, şi unor decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, privitoare la plangerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.

Revoluţia Romana a fost un eveniment extrem de complex, şi a spune ca poţi sa-l cuprinzi intr-un dosar inseamna a ignora o intreaga realitate. Orice sentinţe ar da un tribunal sau altul, ele nu inseamna ca reprezinta adevarul despre Revoluţie. Sunt doar soluţii particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificaţi vinovaţi de represiune, aceştia au fost judecaţi şi condamnaţi. Nu pentru o vina in general, ci pentru fapte concrete.

Regret faptul ca o exprimare eliptica, in contextul acestei discuţii, poate suna drept indiferenţa faţa suferinţa rudelor celor morţi in acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am facut pentru cinstirea memoriei lor sta dovada ca nu este vorba de indiferenţa sau de lipsa empatiei.

Cinstirea memoriei celor morţi in timpul Revoluţiei inseamna in primul rand sa acţionam pentru ca Romania sa nu mai cunoasca totalitarismul. Iar pentru asta acţiunea politica este primordiala.  Democraţia inseamna politica. Trebuie sa tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am facut greşit in aceşti 26 de ani, inseamna sa intarim instituţiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; sa ne facem datoria de a veghea ca ţara asta sa ramana o democraţie, drepturile şi libertaţile cetaţeneşti sa fie respectate”...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.