ION ILIESCU: Democratia nu este, totusi, tirania majoritatii...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.12.2015 12:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Ion Iliescu:

”Da, acest clişeu, al ”proştilor care l-au votat pe Ion Iliescu”, are viaţa lunga, şi ţine loc de explicaţie pentru eşecurile elitelor neaparat ”de dreapta”, şi neaparat cu sinecuri bine platite de stat. (...)
De ce m-au votat oamenii? Explicaţia este mult mai simpla decat cred cei care despica in patru un fir de par ce nu exista: le-am oferit o miza, un proiect de ţara, o perspectiva. Cu acest proiect s-au identificat şi oameni cu studii mai puţine-dar care au gandit şi gandesc cu capul lor-dar şi oameni de cultura, elite profesionale in diferite domenii, şi, oroare pentru unii, chiar şi filosofi!(...)
Raspunsul cetaţenilor la acest mod de a face politica, lipsit de responsabilitate, este retragerea lor din spaţiul public, refuzul de a face ”politica”. Asta lasa loc unor minoritaţi agresive, care-şi impun, pe fondul slabiciunii tot mai accentuate a politicului, a democraţiei, in general, propria agenda. O agenda care nu are nimic in comun cu agenda publica.
Democraţia nu este, totuşi, tirania majoritaţii. Cum nu este nici tirania unor minoritaţi extremiste. Daca acceptam asta, ne intoarcem, intr-un fel, la ideea dictaturii proletariatului, care a produs un monstru, deşi s-a renunţat la ea, din pacate nu suficient de repede, pentru a nu produce drame”..

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.