Ion Iliescu intr-o tara care sufera grav de pe urma exceselor si esecurilor capitalismului...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.11.2014 21:08 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Scrisoare deschisa catre membrii si simpatizanţii PSD

Ion Iliescu:

”Dragi prieteni,

Voi fi extrem de direct. Am participat la şedinţa Biroului Executiv Central al PSD din 27 noiembrie 2014, prezentand colegilor din conducerea partidului un apel la raţiune şi la sinceritate.

PSD trece printr-un moment dificil, dupa pierderea alegerilor prezidenţiale. In cei douazeci şi cinci de ani care au trecut de la Revoluţia din Decembrie 1989 nu este singurul moment de acest gen. Şi nu este PSD singurul partid care trece prin astfel de momente. Important este sa fim solidari, sa inţelegem de ce am pierdut, unde am greşit, şi sa luam decizii in consecinţa. Inainte de a cauta vinovaţi, avem de cautat soluţii pentru problemele cu care ne confruntam.

Din pacate, ieri am avut parte, in locul unei analize, de o masura extrema: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, masura care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a facut decat sa le agraveze. Este motivul pentru care am votat impotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoana, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Nu cred ca delictul de opinie are ce cauta printre valorile unui partid democratic. In acelaşi timp fac un apel la cei trei excluşi din partid: sa nu se lase antrenaţi, in perioada urmatoare, in acţiuni indreptate impotriva partidului. Ar face rau, crezand ca fac un bine.

Mai grav decat acest gest pripit este faptul ca liderii partidului nu inţeleg ce le reproşeaza cu adevarat membrii şi simpatizanţii PSD. Este vorba despre faptul ca, de la o vreme, şi mai ales in campania electorala care a trecut, PSD a evitat cu obstinaţie sa-şi asume identitatea sa de stanga, social democrata. Da, personal, am susţinut formarea USL, şi alianţa cu PNL. Am susţinut guvernarea PNL, pana in 2008. Am facut toate astea condiţionat, insistand pentru pastrarea identitaţii noastre ideologice, de social-democraţi, lucru care, pana la un punct, s-a intamplat.

Acum se contureaza la varful partidului scuza ca Victor Ponta ar fi pierdut pentru ca eu aş fi comunist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, şi un act de laşitate, lucruri pe care nu le pot inţelege şi accepta. Cu explicaţia asta toţi cei care trebuie sa-şi asume responsabilitaţi pentru insucces sunt exoneraţi de orice raspundere. Fuga de raspundere nu este o soluţie.

PSD este partidul Revoluţiei, prin filiaţia FSN-FDSN-PDSR-PSD. Prin Revoluţie, Romania a facut cea mai radicala ruptura de comunism din Estul Europei. Ca partidul n-a ştiut sa spuna apasat aceste lucruri, e greşeala noastra. Dar este de neinţeles lipsa de reacţie a partidului atunci cand oameni care nu ştiu nimic despre trecut, in afara de etichetele puse de adversarii noştri, striga ”Jos comunismul!” intr-o ţara care sufera grav de pe urma exceselor şi eşecurilor capitalismului. Este şi mai de neinţeles-şi de neacceptat-ca necesara critica a aceluiaşi capitalism sa fie mai articulata, şi mai pertinenta, la oameni de dreapta, decat la reprezentanţii partidului nostru.

Aşadar, refuz sa primesc lecţii de la oameni care cred ca şi-au cumparat un partid, PSD, şi il conduc, direct sau prin interpuşi, ca pe o corporaţie. PSD nu este proprietatea nimanui. PSD nu este o investiţie, şi nici programul sau politic nu se confunda cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preţ. Aceasta viziune caricaturala ne-a facut mai mult rau decat orice altceva in aceasta campanie electorala. Daca vom continua pe drumul asta, eşecul nu este departe. Viaţa oamenilor nu se reduce doar la bani.

Nu fac parte dintre aceia care cred ca saracii trebuie sa fie reprezentaţi politic numai de saraci, ca bogaţii nu au ce cauta la stanga politica. Pot da o lunga lista de oameni avuţi, din familii aristocrate, care au facut politica de stanga, in partide comuniste. Cand am vorbit despre ”saraci şi curaţi” ma refeream la modul in care este facuta bogaţia de catre unii, bogaţi şi corupţi. Le urez celor avuţi cat mai multe succese in afaceri. Dar sa nu amestecam lucrurile. Daca ai succes in afaceri nu inseamna ca eşti automat un om politic. Aceasta calitate nu se poate caştiga cu bani. Aceasta calitate se dobandeşte in timp, cu multa munca, şi presupune caştigarea, şi nu cumpararea, increderii oamenilor.

Refuz sa primesc lecţii şi de la oameni care pun interesul personal inaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic in politica, in schimb au reuşit sa indeparteze oamenii de partid, prin aroganţa şi dispreţ. Astfel de oameni, ajunşi in fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care romanii nu l-au votat pe Victor Ponta in turul doi.

Platim acum preţul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Nu deplasarea spre centru o putem reproşa PSD. Ea este fireasca, pana la urma, ţinand cont de schimbarile din societate. Ce trebuie sa ne reproşam este obsesia noastra de a fi acceptaţi de cei de ”dreapta”, care nu ne vor accepta niciodata, pentru ca suntem adversarii lor fireşti. Nu pentru ei facem politica, ci pentru cei care se recunosc in valorile şi principiile stangii. Şi, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanţi decat dreapta. Dar şi despre asta se pare ca ne este jena sa vorbim!

Noi suntem pe cale sa pierdem competiţia la nivelul ideilor. Şi o pierdem pentru ca, deşi sunt ataţia oameni, tineri sau mai puţin tineri, cu studii de cea mai buna calitate, aici sau in strainatate, declaraţi la stanga, ei nu au cu cine comunica in PSD! Sa nu ne ferim de acest adevar dureros. Oamenii aceia au convingeri ferme şi ne reproşeaza faptul ca noi nu mai credem in valorile stangii. Ce sa le spun celor care imi reproşeaza asta? Ce sa le spunem celor care ne reproşeaza structurarea partidului doar ca un instrument de exercitare a puterii, fara ideologie şi fara preocupare pentru construcţia ideologica?

Din pacate, in loc de programe serioase, noi le-am oferit generalitaţi in aceasta campanie electorala, care nu au avut nicio legatura cu agenda lor. Iar iniţiativele sociale ale guvernului, cate au fost, au fost prost promovate şi explicate. Chiar nimeni n-a putut combate convingator inepţia pe care o auzim de mai bine de un deceniu, anume ca masurile sociale, destinare reducerii polarizarii economice şi sociale, creşterii justiţiei sociale şi egalitaţii şanselor, nu sunt ”pomeni sociale”, ci obligaţia unei guvernari responsabile? Ca astea nu au legatura cu ciclurile electorale?

Sunt multe lecţii de invaţat din aceasta infrangere. Poate cea mai importanta este aceea ca nu putem caştiga, daca intre partid şi liderii lui exista o ruptura. Din pacate, ea exista acum. Ma tem ca nu funcţioneaza acel dialog necesar-şi obligatoriu-cu activul de partid, cu organizaţiile si membri de partid, cu cetatenii. Analiza trebuie sa inceapa de la baza. Democraţia interna de partid nu este o vorba in vant. Şi nu e cazul s-o transformam noi, un partid de stanga, intr-o forma fara fond!

Am atras atenţia, şi nu o data, asupra pericolului care apare ori de cate ori PSD guverneaza, şi anume ca toata lumea pleaca la guvernare, iar partidul ramane de izbelişte. Din pacate aşa este şi acum, şi rezultatele se vad. Trebuie sa rezolvam impreuna aceasta problema, esenţiala pentru consolidarea partidului, in perspectiva alegerilor din 2016.

Conducerea PSD este prea stufoasa, şi din cauza asta ineficienta. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea raspunderii şi, in final, la nicio raspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fara fond.

Am afirmat, alaturi de alţii, ca nu cred ca ieşirea de la guvernare ar fi o idee buna. Trebuie sa ne asumam in continuare aceasta sarcina, şi sa guvernam serios, fara concesii faţa de identitatea noastra social-democrata. Daca vrem sa ramanem cel mai puternic partid al ţarii, trebuie sa guvernam profesionist, in interesul cetaţenilor. Romania are nevoie, in primul rand, de politici publice solide in domeniul social. In acelaşi timp nu este de ignorat nevoia unor masuri de esenţa liberala in economie, dar şi aici se impune o observaţie, care vine ca urmare a nemulţumirilor din societate: capitalul romanesc trebuie pus pe picior de egalitate cu acela strain, şi nu discriminat.

Se impune o remaniere guvernamentala, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care sa guverneze in consecinţa. Avem nevoie de oameni care sa nu poata fi atacaţi in niciun fel, nici in plan moral, nici in plan profesional.

O alta slabiciune a PSD o reprezinta modul in care funcţioneaza grupurile sale parlamentare. Este nevoie de o agenda de prioritaţi şi de mobilizarea exemplara la vot. Iar in acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce sa reflecteze. Dar sa nu se mulţumeasca doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicala, de fond, a activitaţii sale parlamentare.

Cred ca trebuie sa revenim la votul pe lista, macar pentru Camera Deputaţilor. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 sa fie cunoscuţi cat mai repede, pentru a asigura o componenţa cat mai solida grupurilor de senatori şi deputaţi ai PSD. Acelaşi lucru este valabil şi pentru candidaţii noştri in alegerile locale – primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri.

Este cazul ca, in pregatirea Congresului, sa se puna in discuţie o noua oferta politica, un nou proiect de ţara, o noua oferta electorala. Toate astea plecand de la nevoile şi aşteptarile oamenilor. Sa nu ignoram pe nimeni, mai mult, sa nu uitam ca sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru ca nu le-am oferit o miza, un motiv sa vina la vot. Electoratul se construieşte, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizeaza, prin buna guvernare. Platim consecinţele a zece ani de vot emoţional, pe teme care nu au legatura cu viaţa oamenilor. Nu trebuie sa mergem şi noi pe acest drum, facil şi periculos.

Nu avem de ce sa ne fie ruşine de identitatea noastra. Nu avem de ce renunţa la valorile stangii. Trebuie sa renunţam insa la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuala a problemelor din partid. Daca ne concentram asupra cautarii ”vinovaţilor”, in loc sa cautam soluţii, vom eşua şi in guvernare, şi vom deveni un partid fara prea multa relevanţa pe scena politica. De unde şi apelul meu la responsabilitate şi la sinceritate din partea tuturor”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.