Ion ILIESCU si Adrian NASTASE au patronat un SERVICIU SECRET MILITARIZAT in sistemul de JUSTITIE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.05.2017 13:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

CRISTI DANILET – judecator:

„Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinuta in documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiintat SIPA si nu a avut nici o informatie despre magistrati. Jurnalistul Dan Tapalaga nu mai lucra in Ministerul Justiţiei cand s-a desfaşurat activitatea de inventarierea a arhivei.

In raportul de ţara din 2004 Comisia Europeana a criticat existenţa unui serviciu secret militarizat in sistemul de justiţie.
Imediat dupa preluarea mandatului in decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) şi a dispus stoparea activitaţii de strangere a informatiilor despre magistrati. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informaţii vizand sistemul penitenciar.
Noul director general al DGPA a prezentat un raport in comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu.
La sfarşitul anului 2005 ministrul a solicitat Guvernului sa aprobe desfiinţarea DGPA, cea ce s-a intamplat la inceputul anului urmator. Este, dupa stiinta mea, singurul caz cand in Romania se desfiinteaza in mod total un serviciu secret. La acea data jurnalistul Dan Tapalaga nu mai lucra in Ministerul Justiţiei, unde şi-a desfaşurat activitatea doar cateva luni in prima parte a anului 2005.
S-a infiinţat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care am facut parte in calitate de magistrat şi consilier al ministrului justiţiei, pentru a urmari operaţiunile de preluare a documentaţiei. Cu excepţia directorului DGPA, niciun membru nu a venit in contact fizic cu arhiva. Intreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcatuit in majoritatea sa din ofiţeri de informaţii preluaţi din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat in cladirea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar incaperea a fost sigilata.
Pe baza ordinului dat de ministrul Macovei, pentru a intocmi un raport destinat opiniei publice despre activitatea fostei SIPA (redenumita DGPA sub ministrul anterior), eu am facut parte şi din comisia de inventariere a documentelor din arhiva, alaturi de un coleg procuror. Accesul s-a facut in anul 2007, cu autorizatie emisa potrivit Legii privind protectia informatiilor clasificate si in conditii stricte, fiind interzis sa intram cu aparatura electronica sau cu genti asupra noastra. Nu am cunoştinţa de existenţa vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhiva sa fie depozitate pe alt mediu de stocare decat cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare şi resigilare cu ocazia celor trei intrari in incinta.
Inventarierea a avut loc doar partial, numai cu privire la tipul de informaţii stranse de SIPA, iar raportul nu a mai fost intocmit, caci mandatul Monicai Macovei a fost revocat dupa trei luni de la intrarea Romaniei in UE. Noul ministru Chiuariu a schimbat ordinul lui Macovei si se pare ca alte persoane ar fi continuat aceasta activitate. Nu am cunoştinţa de niciun raport cu privire la lipsa unor documente din arhiva; de altfel, aceasta lipsa nici nu s-ar fi putut constata din moment ce documentele nu erau inca inventariate, ci erau doar depozitate aşa cum au fost trimise de la structurile teritoriale.
Nicio informatie din arhiva SIPA nu a ajuns la ministrul Macovei. Evident nicio astfel de informatie nu a fost folosita in vreun fel de catre membrii comisiei, copierea, stocarea sau dezvaluirea lor constituind infractiuni in ţara noastra. Niciun magistrat nu a facut vreo declaraţie sau plangere – aşa cum il obliga legea statutului – in ultimii 10 ani ca ar fi fost folosite impotriva sa astfel de informaţii.
Pe baza documentelor pe care le-am vazut personal (aproximativ 300 de note informative, fara a putea preciza numarul total al lor care se ridica cel puţin la cateva mii, datand doar din perioada 2001-2005, restul fiind – aşa ni s-a spus – arse din ordinul miniştrilor de justiţie anteriori), precizez: anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules si informatii privind viata privata a magistratilor si a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justitie. Fiind revoltat ca nimeni nu a fost tras la raspundere vreodata pentru activitatea ilegala a acestui serviciu fata de colegii mei magistrati, am decis sa fac un raport verbal cu privire la activitatea SIPA. Astfel, am adus la cunostinta publicului aceste aspecte, prin relatari constante in presa (Revista22, pesurse.ro, EvZ) şi pe blogul personal (aici) facute incepand cu luna mai 2007, in cadrul unei conferinte special organizate in 2008 de catre o asociatie a magistratilor la care au participat şi reprezentanţi ai unor ambasade, precum şi intr-o carte despre corupţia din justiţie publicata in anul 2009.
Dezmint orice afirmaţii facute publicului cu privire la modificarea, pastrarea sau divulgarea vreunor date sau informaţii cu care am intrate in contact. Astfel de afirmaţii sunt calomniatoare şi voi acţiona ca atare. Mai arat ca la momentul documentarii pentru scrierea articolului din EvZ nu am fost contactat de nici un reprezentant al acestei publicaţii”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.