ION ILIESCU si PSD, painea lui DUMNEZEU pentru ROMANIA. Primitivii de TEHNOCRATI au VANDUT si DISTRUS TARA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.11.2016 20:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Ion Iliescu:

”Reflecţiile unui infatuat

Regret ca trebuie sa folosesc aceasta sintagma, dar citind ceea ce scrie Lucian Isar pe site-ul sau, nu se poate sa nu-ţi pui intrebari despre mobilul obsesiei in privinţa guvernatorului BNR, Mugur Isarescu,  pe care şi-o cultiva şi afişeaza cu obstinaţie domnul respectiv. Care, precum un copil ”silitor”, baga degetele in ochii invaţatorului, tot o fi remarcat, cat de bun ar fi el pentru postul de guvernator, dupa plecarea obiectului obsesiei sale. A fost remarcat, nicio grija. Ei, şi?
 
Cu toate astea spuse, sunt necesare cateva precizari, pentru ca domnul Isar pare sa nu fi trait aceleaşi realitaţi cu noi, ceilalţi. Primo: nu e existat, nu exista un proiect  de ţara Iliescu-Isarescu. Eu, spre deosebire de domnul Isar, nu sunt bancher, deci nu operez cu instrumente ”totalitare”. Programul de transformare structurala a economiei romaneşti este opera colectiva. La definirea lui au participat toate forţele politice, de stanga şi de dreapta, şi a avut drept obiectiv aderarea la UE. Consensul de la Snagov este realizat in 1995, semnat de TOATE partidele parlamentare la 21 iunie in acel an. Acel document era insoţit de o Strategie naţionala de pregatire a aderarii la UE. Dupa semnarea documentului a urmat depunerea de catre Romania, la 22 iunie 1995, la Paris , a cererii de aderare la UE. Negocierile de Aderare au inceput ca urmare a deciziei summit-ului UE de la Copenhaga, in 1999.
 
Decizia strategica a Romaniei, a naţiunii romane, pana la urma, a fost de integrare europeana şi euro-atlantica, şi nu este rezultatul unui complot Iliescu-Isarescu. Da, BNR a fost parte a grupului de experţi care a elaborat strategia de pregatire a aderarii. Dar alaturi de ea au fost şi Academia Romana, şi Universitaţi, şi personalitaţi ale societaţii civile, specialişti romani şi straini, experţi europeni. Viziunea domnului Isar despre acest proiect este primitiva şi lipsita de orice fel de substanţa.
 
Nu şi-a propus nimeni saracirea romanilor. Am spus, şi nu o data, ca aderarea va avea nişte costuri. Unele erau inerente trecerii de la economia planificata la economia de piaţa. Altele au fost consecinţa proastei guvernarii şi a obsesiei unora de a distruge tot ce a insemnat structurile productive din economia socialista. Iar cei precum domnul Isar au oferit ideologia justificativa acestei distrugeri, rezumata in sloganul ”Jos comunismul!”.  Ei au justificat jaful din economie, distrugerea unor mari capacitaţi industriale, desfiinţarea unor multe locuri de munca de inalta calificare şi bine platite prin la fel de primitivul ”Statul este prost administrator, sa-l alungam din economie!” L-am alungat. Acum descopera domnul Isar ca aceasta ideologie-la conceptualizarea careia a participat, impreuna cu partidul pe care il conduce soţia sa-a generat saracie şi disperare sociala? Şi este atat de laş, incat sa nu-şi asume, alaturi de ceilalţi care gandesc ca el, şi la un moment dat au luat deciziile care au dus la pradarea averii publice?
 
Sunt mici salariile? Evident, da! Dar a uitat domnul Isar cum s-au impotrivit şi se impotrivesc cei pe care PNL ii susţine acum la guvernare, ideii de a mari salariul minim? Sa-i reamintesc eu felul in care a fost modificat Codul Muncii, şi care au fost consecinţele acestei modificari?
 
Nu ştie domnul Isar ca acum peste 93% din PIB ul Romaniei este format in sistemul privat? Scrie undeva in proiectele de dezvoltare durabila,  la elaborarea carora am participat eu şi oamenii cu care am lucrat, ca partea care revine salariilor in PIB trebuie sa fie sub 40%, cea mai mica din UE? Poate demonstra asta? Daca nu, este, cum spuneam, un infatuat, util unei cauze false, aceea de a justifica faptul ca, urmand o ideologie vulgar neo-liberala, Romania a ajuns intr-o fundatura? Din care nu vrea sa iasa politic, şi apeleaza la minciuna ”guvernului tehnocrat”, aducand grave atingeri funcţionarii democratice a societaţii, şi agravand polarizarea economica şi sociala.
 
Urata a ajuns dezbaterea publica din Romania. ”Greaua moştenire”  ţine loc de explicaţii pentru orice. Nu vreau sa insist. Un lucru este sigur: eu, şi alaturi de mine cei care au condus Romania in timpul mandatelor mele de preşedinte al Romaniei, am ales sa construim consens in legatura cu marile obiective ale interesului naţional. Şi aşa am putut adera la UE şi la NATO. Ceilalţi au adoptat abordarea conflictuala. Cu rezultatele pe care le vedem acum. Daca domnul Isar ar avea un dram de onestitate, ar recunoaşte macar asta.
 
PS: din articolul domnului Isar razbate o ingrijoratoare necunoaştere a felului in care este organizata, instituţional, ţara asta, şi cum funcţioneaza ea. Citez: ”Exponenţii gruparii Iliescu -Isarescu inca conduc instituţiile de forţa ale Statului Roman: Nicolae Vacaroiu, la Curtea de Conturi, Valer Dorneanu, la Curtea Constituţionala, Mugur Isarescu, la BNR, Mişu Negritoiu, la ASF. Ion Iliescu este inca capabil sa impuna comisarul european din partea Romaniei, spre amuzamentul partenerilor strategici.”
 
Daca face un uşor efort de memorie, domnul Isar ar reveni in realitatea ordinii constituţionale a Romaniei, in care instituţiile de forţa sunt Armata, Poliţia, serviciile de informaţii. Şi, daca tot crede ca acelea pe care le-a inşirat acolo sunt de forţa, nu cumva a uitat una, extrem de iubita de intreprinzatorii şi contribuabilii romani, ma refer la ANAF? Sau sunt ”duşmani buni”, şi duşmani rai”?
 
Cat priveşte amuzamentul ”partenerilor strategici”, nu contest, el exista. Dar pe cu totul alte teme decat aceea a pretinsei mele capacitaţi de a numi comisari europeni. Sa zicem despre confuzia şi despre incapacitatea noastra de a genera proiecte, ca membru al UE şi al NATO. Ca atare, cu toata modestia de care sunt capabil, daca am aceasta capacitate, de a influenţa lucrurile la Bruxelles, nu crede domnul Isar ca este o greşeala impardonabila ca ea sa nu fie folosita pentru binele Romaniei?”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.