Ion Iliescu spune ca nu face... jocul rusilor

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.04.2015 13:15 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Luat la intors de presa naţionala şi nu numai, fostul preşedinte al Romaniei şi al PSD, Ion Iliescu, s-a vazut pus in situaţia de a face cateva precizari la interviul din Der Spiegel, care sta la originea scandalului despre existenţa unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei.

Interesant este ca Ion Iliescu nu spune nimic de falsele investigaţii lansate de diferitele instituţii ale statului, de ochii lumii, care au murit inaqinte de a se naşte.

Tot Ion Iliescu nu aminteşte nimic nici de negarea cu vehemenţa pana in prezent, inclusiv ale lui Adrian Nastase, George Maior şi chiar Traian Basescu, ca nu a existat nici macar o idee de inchisoare a CIA in Romania.

Ion Iliescu:

”Sunt neplacut surprins de modul in care se reflecta şi mai ales se comenteaza afirmaţiile pe care le-am facut intr-un interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel”.

Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenţa unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca, daca aş fi ştiut ce destinaţie are facilitatea solicitata de partea americana, aş fi luat, cu siguranţa, o alta decizie.

Ştiind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanţa CIA in Romania-justifica faptul ca, in toţi aceşti ani, am negat existenţa unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniai. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest-firesc intre parteneri şi aliaţi-drept o forma de a ”mitui” partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate ştiu, DUPA ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii ţarii noastre in Alianţa Nord-Atlantica.

Admiterea in NATO este rezultatul firesc al reformelor politice şi militare operate dupa 1989, şi a avut un şir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru ca beneficiile apartenenţei noastre la NATO intrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevarat ca atunci am facut o alegere corecta, care ne asigura securitatea, intr-un context internaţional complicat şi extrem de periculos.

Cooperarea pe multiple planuri intre Bucureşti şi Washington s-a accentuat şi consolidat in ultimii 15 ani, lucru recunoscut-şi continuat-de preşedinţii şi guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea Romaniei. Ne-am asumat nişte angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Basescu sau ale noului preşedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale Romaniei, sunt in logica servirii intereselor Romaniei. Revin şi spun: pentru toate exista un cost. SUA şi-au asumat lupta impotriva terorismului. Aceasta lupta a avut şi are nişte costuri, umane şi materiale. Costuri pe care le-am cunoscut şi noi, in angajamentul nostru in Irak şi Afganistan. Nu trebuia sa ni le asumam? Nu trebuia sa respectam regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?

Este ridicola şi mai ales degradanta pentru Romania, periculoasa pentru interesele ei, afirmaţia ca declaraţia mea face ”jocul ruşilor”. Dupa aceeaşi logica, raportul prezentat la inceputul anului in Congresul SUA, raport extrem de critic faţa de CIA şi de tehnicile sale de interogare, face, la randul lui, jocul ruşilor. Vi se pare ca se poate spune aşa ceva, fara a cadea in ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concreta a tariei unei democraţii, care, atunci cand este nevoie, işi asuma erorile şi face astfel incat ele sa nu se mai repete, iar legea sa fie respectata.

Daca in facilitaţile CIA din Romania, din acei ani, s-au petrecut incalcari ale regulilor, este datoria parţii americane sa spuna acest lucru, şi sa procedeze in consecinţa. Romania nu poate sa nu-şi asume faptul ca a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici pana a spune ca ştiam ce se intampla acolo, ca ştiam despre eventualele acte de tortura şi de cruzime, este drum lung. Eu refuz sa merg pe acest drum.

Oricat ar parea de ciudat celor care cred ca au mai gasit un motiv de rafuiala cu Ion Iliescu, afirmaţiile mele sunt o dovada ca Romania are taria de a-şi asuma responsabilitaţile care ii revin, şi in bine, şi in mai puţin bine. Am invaţat, sper, cu toţii, lecţia acestei intamplari, şi de acum inainte vom acţiona in consecinţa. Sper ca vom invaţa şi sa vorbim aceeaşi limba, cand este vorba despre Romania şi despre interesele ei. Şi daca ceva face jocul adversarilor Romaniei, acel ceva este suma dezbinarilor noastre, abordarilor politicianiste, tratarea conflictuala a tuturor subiectelor”. 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.