Ion ILIESCU: Umilintele unei vieti la limita supravietuirii au declansat REVOLTA POPULARA din 1989!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.12.2017 17:59 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Ion Iliescu:

”Revoluţia Romana, un act de demnitate naţionala

Se implinesc, azi, 22 decembrie 2017, douazeci şi opt de ani de la victoria revoltei populare care a marcat inceputul Revoluţiei Romane.

 In decembrie 1989 in Romania a avut loc o Revolutie, indiferent de ceea ce se straduiesc sa acrediteze cei carora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicala de sistem politic, s-au schimbat dramatic institutiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au aparut insitutii noi, noi drepturi si libertati civice, Romania s-a deschis spre lume.

Nevoia de libertate, de democraţie, a jucat rolul de motor al schimbarii. Privaţiunile de tot felul, umilinţele unei vieţi la limita supravieţuirii, din ultimii ani ai ceauşismului, au fost declanşatorul revoltei populare. O revolta care mocnea, Timişoara fiind locul in care ea a izbucnit la suprafaţa, dupa ce la Iaşi, represiunea Securitaţii a inabuşit o acţiune similara.

Democraţia s-a construit pe jertfa unor oameni, care au pus viaţa lor la temelia noii Romanii, jertfa pe care o onoram, şi o regretam, in acelaşi timp, pentru ca nimeni n-ar trebui sa fie obligat sa se sacrifice pentru ideile şi credinţele lui. Pentru ca jertfa lor sa aiba un sens pentru noile generaţii, trebuie ca, alaturi de drepturi şi libertaţi, sa invaţam sa ne asumam şi responsabilitaţile care deriva din starea noastra de cetaţeni.

Moştenirea Revoluţiei Romane este una eminamente pozitiva, şi ea trebuie aparata de toţi cei care cred in libertate şi in democraţie. Ma inclin in faţa memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate in anii totalitarismelor romaneşti, a celor care, in decembrie 1989, au facut posibila schimbarea care a adus Romania in familia naţiunilor europene”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.