ION ILIESCU va scapa NEPEDEPSIT. Urmeaza a fi reaudiate persoanele vatamate in DOSARUL REVOLUTIEI. S-a dovedit DIVERSIUNEA MILITARA incepand cu 22 DECEMBRIE 1989!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.12.2017 11:56 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Pentru indeplinirea dispoziţiilor reţinute din incheierea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in cauza cunoscuta generic sub denumirea “Dosarul Revoluţiei”, precum şi a obiectivelor fixate de procurori la momentul extinderii urmaririi penale sub aspectul infracţiunii contra umanitaţii (1 noiembrie 2016), a fost administrat un probatoriu complex.

Ca urmare a administrarii probatoriului enumerat, procurorii au avansat substanţial in ceea ce priveşte cunoaşterea şi stabilirea unor stari de fapt relevante pentru contextul existent in decembrie 1989, dupa cum urmeaza: Audierea sau reaudierea a numeroşi martori; Colaborarea cu  istorici, scriitori şi jurnalişti care au documentat subiectul evenimentelor din decembrie 1989 şi folosirea eficienta a datelor şi informaţiilor relevante aparute in vasta literatura care a avut ca obiect Revoluţia din Decembrie 1989; Verificarea şi exploatarea arhivelor militare şi civile, precum şi fişarea, scanarea, analizarea şi valorificarea vastei arhive a Senatului Romaniei care a stat la baza elaborarii Raportului Comisiei Senatoriale privind Revoluţia Romana din Decembrie 1989 (28.730 file); Obţinerea, studierea şi valorificarea de materiale audio-video referitoare la Revoluţie (Arhiva TVR, Arhiva Sahia Film, Arhiva Radiodifuziunii Romane, filmari private); Realizarea unei colaborari permanente şi eficiente cu diverse instituţii ale statului (Parlamentul Romaniei, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securitaţii, Ministerul Apararii Naţionale, Serviciul Roman de Informaţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Facultaţile de drept din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, Biblioteca Naţionala, Arhivele Naţionale, etc.).
 
S-a stabilit situaţia internaţionala deosebit de complexa existenta la finalul anului 1989, cu precadere pentru ţarile din Europa de Est.
S-a realizat o clarificare cu privire la situaţia interna a Romaniei din perioada premergatoare declanşarii evenimentelor de la Timişoara şi in timpul desfaşurarii acestora.
Este cunoscuta conjunctura convocarii de catre fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu a mitingului popular desfaşurat la data de 21 decembrie 1989.

A fost identificata, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panica (emis la data de 21 decembrie 1989, in timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu) care a contribuit, alaturi de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din  Piaţa Palatului şi declanşarea protestelor in Bucureşti.

A fost realizata o succesiune clara a evenimentelor politico-militare existente in dupa-amiaza şi seara zilei de 21 decembrie 1989.
A fost  conturata succesiunea evenimentelor deosebit de importante din noaptea de 21/22 decembrie 1989.
Au fost clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului prezidenţial de pe sediul CC al PCR, traseul urmat şi comportamentul forţelor militare inainte, in timpul şi dupa patrunderea revoluţionarilor in sediul Comitetului Central.

A fost stabilita componenţa comandamentului politico-militar care a preluat, in timp foarte scurt, dupa fuga preşedintelui in exerciţiu,  puterea totala in Romania.
Referitor la acest aspect a existat o eficienta colaborare cu principalele facultaţi de drept din ţara (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi), concluzionandu-se, fara echivoc, faptul ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere.
In aceasta etapa a anchetei, este posibila o mai buna stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare şi acţiunile de legitimare a acesteia pe plan intern şi international.

S-a realizat edificarea parţiala referitoare la declanşarea şi executarea diversiunii militare incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989.

Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale şi distrugeri survenite.

Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformarilor constante, avand consecinţe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii şi mijloacelor militare de comunicaţii, astfel fiind instaurata la nivel naţional binecunoscuta psihoza terorista.
De asemenea, se contureaza modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinţe deosebit de grave.
In legatura cu aceeaşi diversiune au fost obţinute date care demonstreaza ca in anul 1987 forţele armate ale Romaniei au importat doua tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura ţevii şi imitatoare privind desantul de paraşutare.
Totodata, urmare a probatoriului administrat exista o mai buna inţelegere a diversiunii radio-electronice.
Au fost realizate progrese notabile pentru inţelegerea fenomenului diversionist (unic in istoria Romaniei prin complexitate şi anvergura) atat sub aspectul mecanismelor concrete de acţiune cat şi din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de aşteptat ca viitoarele cercetari sa aduca lamuriri privind autorii diversiunii şi eventualele complicitaţi in realizarea acesteia.

Probele administrate au permis o buna edificare cu privire la solicitarea de ajutor militar strain (sovietic) şi consecinţele grave ale unei astfel de solicitari pentru structurile militare interne şi populaţia civila.

Aceasta realitate este necesar a fi coroborata cu situaţia militara alarmanta care a existat de-a lungul intregii frontiere de stat a Romaniei in luna decembrie 1989.

Totodata, a fost clarificata succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.
Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitaţi militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceauşescu.
Astfel, pana la execuţia celor doi, survenita la  data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora.

Au fost administrate in mod eficient probe pentru stabilirea imprejurarilor şi acţiunilor concrete care au avut drept rezultat distrugerea unor bunuri de patrimoniu situate in perimetrul Pieţei Palatului (Biblioteca Centrala Universitara, Palatul Regal).
S-au depus diligenţe pentru edificarea privind conduita impusa de regulamentele militare pentru forţele de blindate aflate in mediul urban, fiind avute in vedere pentru  comparaţie situaţii similare petrecute in alte ţari,  soldate de asemenea cu distrugerea unor bunuri de patrimoniu.

Au fost stabilite, prin probe, evenimentele care au avut drept consecinţa moartea şi ranirea unor persoane in diverse localitaţi aflate pe intregul teritoriu al ţarii.

Au fost clarificate circumstanţele şi imprejurarile privind pregatirea judecarii in regim de urgenţa a fostului preşedinte şi a soţiei acestuia,  judecarea propriu-zisa, motivaţiile reale care au stat la baza acestei acţiuni şi, mai  apoi, executarea soţilor Ceauşescu.

Nu in ultimul rand, este important de precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante, de natura sa stabileasca adevarul privind Revoluţia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificila stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate intre anumite conduite, acţiuni sau inacţiuni şi consecinţele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989.                                                        
In cauza, urmarirea penala va continua cu celeritate şi eficienţa, urmand a fi administrate toate probele necesare privind edificarea completa asupra imprejurarilor şi  cauzelor  care au dus la moartea unui numar foarte mare de persoane, ranirea altora şi distrugerea unor bunuri de patrimoniu.
De asemenea, in vederea indeplinirii tuturor cerinţelor actualului Cod de procedura penala, urmeaza a fi reaudiate persoanele vatamate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.