IPP: Sistemul de achizitii publice trebuie reformat radical

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.10.2013 17:52 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Sistemul romanesc de achiziţii publice, cu o valoare de peste 15 miliarde de euro, trebuie reformat de o maniera radicala, mai ales la nivelul instituţiilor responsabile respectiv al atribuţiilor acestora, au concluzionat participanţii la seminarul Achiziţii publice sustenabile pentru eficientizarea investiţiilor in Romania organizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) in data de 28 octombrie a.c.
Cei prezenţi — lideri ai actualei conduceri a ANRMAP, a UCVAP, a CNSC, a ANI, foşti preşedinţi ai ANRMAP, directori ai Agenţiilor de Dezvoltare Regionala dar şi experţi olandezi in achiziţii publice, au agreat asupra urmatoarelor concluzii strategice pe care Guvernul trebuie sa le aiba in vedere in continuare:

*Proiectul noii Directive Europene reprezinta o oportunitate pentru evaluarea şi amendarea cadrului legal (actualul cadru instituţional nu mai este funcţional, fiind neadaptat evoluţiilor inregistrare de-a lungul anilor) dar acest proces trebuie facut cu prudenţa. Nu trebuie copiata Directiva ca atare ci gasite efectiv elementele menite sa modernizeze profund achiziţiile publice. Sistemul nu trebuie supra-reglementat.
*Statul roman trebuie sa aşeze noile politici publice in domeniu pe premise corecte şi sa admita ca actualul sistem al achiziţiilor publice nu reprezinta o piaţa concurenţiala, datele aratand ca in acest moment, o serie de operatori au 'domina' piaţa achiziţiilor estimata la peste 15 miliarde de euro in 2012.
*Politicile de pregatire a personalului trebuie regandite, prin schimbarea opticii catre cooptarea unor structuri asociative ale specialiştilor in diferite domenii in care se efectueaza achiziţiile avand in vedere experienţa limitata a angajaţilor in sistemul public şi presiunea corespunzatoare de a fi facuţi responsabili pentru calitatea achiziţiilor efectuate.
*Este necesara fixarea unor repere minimale de calitate pentru efectuarea unor servicii sau lucrari avand corespondenţe de preţuri medii pentru diferite categorii de produse, indreptand astfel sistemul catre standardizare, fara insa a elimina posibilitatea ca, peste aceste repere, fiecare autoritate contractanta sa adauge elemente de particularitate.
*Intre instituţiile de control trebuie sa existe o coordonare, intreaga abordare a Autoritaţii de Audit urmand sa fie indreptata şi catre prevenirea problemelor din sistem, ci nu numai catre sancţionarea cu orice preţ a autoritaţilor contractante. Cu referire la activitatea organelor de control, una dintre cele mai dificile aspecte se refera la practicile de evaluare asupra oportunitaţii investiţiilor din fonduri publice.
*Pentru a spori credibilitatea sistemului de achiziţii publice, instituţiile publice trebuie sa-şi asume responsabilitatea de a comunica informaţii, inclusiv copii ale contractelor, in relaţie cu solicitarile societaţii civile (un clasament recent realizat de IPP arata ca cele mai puţin transparente autoritaţi centrale sunt Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apararii Naţionale).

Cea mai recenta analiza a IPP asupra intregului sistem de achiziţii publice (ale carei concluzii le ataşam) arata ca:
*97% dintre contracte au fost atribuite in anul 2012 pe criteriul preţului cel mai scazut;
*topul primelor 20 de companii private acopera 24% din valoarea totala a achiziţiilor derulate in 2012, cele mai mari sume fiind atrase de catre FCC Construccion SA, SC Expert Petroleum SRL, SC Alstom Transport SA;
*autoritaţile contractante cu cele mai mari achiziţii derulate au fost in anul 2012 Compania Naţionala de Cai Ferate CFR SA, OMV Petrom SA, Compania Naţionala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale SA;
*numai 25% din valoarea totala a achiziţiilor derulate in 2012 este reprezentat de contracte finanţate din fonduri europene;
*93% dintre contracte au fost caştigate de operatori avand sediul in Romania.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.