ISTVAN, IOAN si cu SORIN s-au infratit la o FRAUDA INFORMATICA. Prejudiciul produs in cauza este in suma de 72.249,55 de lei...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 06.10.2017 16:01 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor Fekete-Marczika István, Purcar Ioan si Purcar Sorin, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat frauda informatica, in forma continuata si acces ilegal la un sistem informatic.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2016, inculpatii Purcar Sorin, Purcar Ioan si Fekete Marczika Istvan au constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au mai aderat alte trei persoane, care a avut ca scop realizarea de operatiuni frauduloase prin efectuarea de operatiuni de deschidere de conturi si de depunere/retragere de sume de bani de la ghisee si bancomate amplasate pe raza judetelor Cluj, Salaj, Mures si Brasov, apartinand unei unitati bancare.

In fapt s-a retinut ca incepand cu decembrie 2016, membrii grupului infractional au recrutat 34 de persoane fizice care aveau o situatie materiala precara si pe care, sub diferite pretexte si cu promisiunea unui ajutor financiar, le-au convins sa-si deschida conturi bancare la o unitate bancara de pe teritoriul Romaniei, cu carduri atasate.
Ulterior deschiderii acestor conturi, titularii au predat cardurile atasate membrilor gruparii infractionale comunicandu-le totodata si codurile PIN.
Dupa activarea cardului bancar, in contul la care acest instrument era atasat,inculpatii efectuau operatiuni test de depunere (de regula, prin APT) -retragere de numerar (la bancomat), de sume mici de bani, pentru a verifica daca este functional contul.
Ulterior (de regula, in aceeasi zi si la scurt timp de la finalizarea cu succes a operatiunilor-test), contul era alimentat cu aproximativ 4000 de lei, in majoritatea cazurilor prin depuneri de numerar la APT, aparate automate situate pe raza judetelor Salaj si Cluj.
In aceeasi zi, la scurt timp, unul dintre membrii cu rol de „insotitor” si titularul contului bancar se prezentau la o unitate teritoriala a unitatii bancare.
La indicatia „insotitorului”, titularul de cont il informa pe functionarul de la ghiseu ca doreste sa ridice banii din cont - circa 4000 de lei, sens in care ii prezenta un act de identitate, timp in care unul dintre membrii cu rol de „utilizator de card” se afla deja la bancomat (avand asupra sa cardul si PIN-ul aferente contului apartinand respectivului titular) si comunica telefonic permanent cu „insotitorul”.
In momentul in care „insotitorul” sesiza ca functionarul bancar initiase, in sistemul informatic al bancii, operatiunea de retragere de numerar (prin interpretarea „miscarilor” acestuia), il anunta telefonic pe „utilizatorul de card”, care avea acces in contul titularului de card, si tasta la bancomat comenziile de retragere a sumei de cca 4.000 de lei.

Inculpatii aveau reprezentarea ca suma respectiva nu mai exista in contul bancar si profitau de faptul ca „bancomatul” nu stia inca acest lucru, respectiv de acel interval foarte scurt de timp (cateva secunde) necesar pentru transmiterea informatiilor de la statiile de lucru ale functionarilor bancari catre serverul bancii, pe de-o parte, si pentru transmiterea informatiilor de la bancomate catre serverul bancii, pe de alta parte.

Urmare a ridicarii (de la ghiseu) si a retragerii (de la bancomat) simultane de numerar – suma de aproximativ 4.000 de lei, in contul titularului erau inregistrate doua operatiuni bancare realizate intr-un interval de cateva secunde, fapt ce se solda cu inregistrarea unui „descoperit neautorizat de cont”, respectiv cu pagubirea bancii cu suma retrasa la bancomat.

Intrucat s-au inregistrat situatii cand nu a existat o coordonare perfecta intre „insotitor” si „utilizatorul de card”, operatiunile care faceau parte din „schema infractionala se repetau pana la reusita, respectiv, depunerea sumei de cca 4.000 de lei in cont, la scurt timp urmata de ridicarea sumei de la ghiseu si incercare de retrage aceeasi suma de la bancomat.

Depunerile in cont prin APT au fost realizate de catre membrii gruparii infractionale, nu de titulari. In proportie covarsitoare, operatiunile pe un anumit cont au fost realizate in locatii diferite, acest mod de actiune facand parte din „schema infractionala” – de exemplu, operatiunile-test se realizau la ghiseu/APT si ATM din locatia X, depunerea in cont a sumei de cca 4.000 de lei se realiza la un ghiseu/APT din locatia Y, ridicarea sumei de cca 4.000 de lei la un ghiseu din locatia Z iar retragerea sumei de cca 4.000 de lei la un ATM din locatia W.

Prejudiciul produs in cauza este in suma de 72.249,55 de lei.

Inculpatii Fekete-Marczika István si Purcar Sorin au fost prezentati Tribunalului Cluj cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive pe o durata de 30 de zile iar fata de inculpatul Purcar Ioan, procurorii DIICOT-S.T.Cluj au dispus luarea masurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.