Jaful tuturor timpurilor in Moldova: Cum a disparut un miliard de dolari?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.05.2015 12:45 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Preşedintele parlamentului de la Chişinau, Andrian Candu, a publicat raportul companiei de audit americane Kroll, angajata de guvernul moldovean pentru a elucida circumstanţele dispariţiei unui miliard de dolari anul trecut de la trei banci din Republica Moldova, in contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminica la Chişinau impotriva devalizarii celor trei banci şi a corupţiei.

Presarat cu multe cifre şi date preluate inclusiv din presa moldoveneasca, raportul scoate la iveala şi mai multe nume cunoscute in Moldova, transmite UNIMEDIA.
Este vorba despre acţionarii UNIBANK, despre care Kroll susţine ca ar fi acţionat concertat in beneficiul omului de afaceri Ilan Shor.
Ca argument, investigatorii dau sursele de finanţare ale unui grup de persoane care in 2012 deveneau acţionari minoritari la banca.
Astfel, o buna parte dintre ei s-ar fi imprumutat de la 2 instituţii financiare din Letonia pentru a cumpara acţiuni.
Este vorba de acţionarii de la Unibank, Petru Lucinschi, fostul preşedinte al Moldovei, Viorel Melnic, membru PSRM şi fostul şef al Departamentului Vamal, Marina Tauber, preşedinta Federaţiei de Tenis din Moldova, Reghina Apostolova, fost candidat la Consiliul municipal Chişinau din partea PCRM, jurnalistul Vladimir Novosadiuc sau Aurel Marinescu, şeful pazei omului de afaceri Gabriel Stati.

Andrian Candu:
”Am decis sa public raportul Kroll şi imi asum responsabilitatea pentru aceasta acţiune. O fac deschis, fara sa ma ascund dupa surse anonime.
Dezbaterea pe aceasta tema capata accente false. Deja am vazut aşa zişii formatori de opinie ai unui partid, care se lanseaza in supoziţii şi minciuni cu o maxima laşitate.
Voi publica acest raport exact asa cum l-am primit, in forma lui originala, in limba engleza.
Ca politician, consider ca opinia publica trebuie sa aiba acces la acest document, platit din banii cetaţenilor, sa-l analizeze şi sa inţeleaga mai bine ce s-a intamplat in ultimii ani la BEM.
Ca fost specialist al unei companii de audit, inţeleg argumentele celor de la Kroll de a nu accepta publicarea, dar situaţia din Moldova şi responsabilitatea noastra faţa de a fi transparenţi cu cetaţenii, ne obliga sa ne adaptam deciziile la realitaţile momentului şi la nevoia de a fi cat mai transparenţi pe un subiect care necesita clarificari cat mai urgente şi acţiuni decisive pentru recuperarea prejudiciului şi pedepsirea vinovaţilor.
Intenţionam sa prezint acest raport maine societaţii civile şi jurnaliştilor cu profil economic, insa consider ca important este ca fiecare cetaţean sa aiba acces la acest raport”.

La inceputul lunii aprilie, Banca Centrala a Republicii Moldova a descoperit ca trei instituţii bancare, Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank, reprezentand aproximativ o treime din activele bancare ale ţarii, acordasera credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adica 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţarii.
Destinatarii creditelor n-au fost identificaţi şi se pare ca banii s-au volatilizat pur şi simplu.
In prezent, cele trei banci se afla sub administraţia speciala a Bancii Naţionale de la Chişinau pentru a evita falimentul.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Raportul companiei de audit americane Kroll
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 2.08 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.