Judecatorul din Mehedinti, judecat la Caransebes

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.10.2012 17:33 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza având ca obiect accidentul de circulaţie produs de inculpatul Dumitraşcu Sever (fost judecător la Tribunalul Mehedinţi)şi au dispus trimiterea în judecată a acestuia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie care efectuează cercetarea locului faptei, dacă a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane.
La data de 03.05.2012, în jurul orelor 16,30, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din municipiul Drobeta Turnu Severin, unde, potrivit semnalizării rutiere nu avea voie să pătrundă, inculpatul a produs un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a minorului B.Ş.G (în vârstă de 3 ani), după care a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.
Astfel, probatoriul administrat a relevat faptul că, la un moment dat, dintre două autovehicule, parcate pe partea dreaptă a carosabilului, a pătruns pe carosabil minorul B. Ş. G.. În aceste condiţii, inculpatul Dumitraşcu Sever a lovit minorul, cu partea dreaptă a autovehiculului. După impact, partea-vătămată a fost proiectată pe carosabil, iar inculpatul a oprit autoturismul la mică distanţă de locul accidentului. La faţa locului, s-a deplasat o ambulanţă (chemată de un martor) care a preluat minorul şi i-a acordat primele îngrijiri medicale, acesta fiind, ulterior, transportat la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin. În acest context, inculpatul, deşi a constatat că minorul suferise leziuni traumatice şi i s-au acordat îngrijiri medicale, a părăsit locul accidentului înainte de sosirea echipajului de poliţie rutieră.
Din raportul de expertiză medico-legală al Serviciului de Medicină Legală Mehedinţi rezultă că partea vătămată B. Ş. G. a suferit fractură inferioară peroneu stâng, Contuzie şi entorsă picior stâng, leziuni traumatice ce s-au produs prin lovire cu sau de corpuri dure, în cadrul unui accident rutier şi pentru care necesită 31 - 32 zile de îngrijiri medicale, de la data producerii leziunilor dacă nu survin complicaţii.
Totodată, din raportul de expertiză tehnică judiciară privind dinamica producerii accidentului, întocmit în cauză, rezultă că starea de pericol a fost creată de victimă prin pătrunderea intempestivă pe carosabil printr-un loc nepermis şi fără nici un fel de asigurare, inculpatul Dumitraşcu Sever neavând posibilitatea tehnică de evitare a producerii accidentului. În raport se menţionează că momentul apariţiei stării de pericol a fost cel în care minorul a ieşit dintre autovehiculele parcate paralel cu bordura trotuarului din dreapta direcţiei de mers a autoturismului. Din acest moment şi până la impact, autoturismul putea să parcurgă o distanţă de circa 3 metri într-o durată de timp de circa 0,5 secunde, inferioară duratei de reacţie fiziologică care e de 0,8...1 secunde în condiţii normale.
Având în vedere concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară, rezultă că inculpatul nu avea posibilitatea să prevadă acţiunea părţii vătămate şi pe cale de consecinţă să evite producerea accidentului. În ceea ce priveşte acţiunea inculpatului de a pătrunde pe acel segment de drum unde nu îi era permis accesul, aceasta nu poate fi reţinută ca o cauză a producerii accidentului, deşi inculpatul Dumitraşcu Sever avea posibilitatea prevenirii producerii accidentului prin respectarea semnificaţiei indicatoarelor amplasate în zonă, renunţând la deplasarea cu autovehiculul pe segmentul de drum respectiv, respectând dispoziţiile art. 31 din O.U.G. 195/2002.
Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Judecătoriei Caransebeş, ca instanţă de judecată desemnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin încheierea din data de 08.08.2012.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.