Jurnalismul din Romania este intr-o situatie foarte precara

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 25.04.2016 18:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Atat in Romania, cat si in restul Europei, pluralitatea presei este in pericol, arata studiul Media Pluralism Monitor 2015.
Romania este singura tara cu semnale de alarma la toate nivelurile, inclusiv in ceea ce priveste conditiile de baza pentru o presa functionala.
Cele mai mari riscuri atat in Romania cat si in majoritatea statelor vizeaza concentrarea patronatului pietei de media, competentele media subdezvoltate in randul populatiei, politizarea controlului asupra canalelor media, independenta serviciilor publice de media, publicitatea de stat sau chiar siguranta jurnalistilor.

Desi tarile europene au sisteme mass-media care functioneaza dupa modele diferite, ele se confrunta cu probleme similare, arata cercetarea realizata in cadrul proiectului Media Pluralism Monitor 2015, la care au participat Median Research Centre (MRC) si OpenPolitics.
Pentru a identifica zonele de risc care ar putea periclita libertatea si pluralitatea presei, expertii media din 19 tari din Uniunea Europeana s-au uitat la reglementarile legale menite sa asigure o buna functionare a presei si la masura in care ele sunt respectate in practica in Austria, Cehia, Croatia, Cipru, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia.

Indicatorii privind libertatea si pluralitatea presei au fost grupati in patru categorii mari, pentru care a fost evaluat gradul de risc.
Romania inregistreaza un risc mediu la fiecare categorie, insa cele mai presante probleme tin de pluralitatea presei – unde rezultatele ne situeaza la granita cu zona de risc maxim (66%), incluziunea sociala (55%) si independenta politica (47%).
Mai precis, cele mai mari riscuri includ lipsa transparentei privind concentrarea patronatului pietei de media, politizarea controlului organizatiilor media, independenta TVR, nivelul scazut al competentelor media in randul publicului, precum si precaritatea conditiilor de desfasurare a profesiei de jurnalist.

Desi la nivel de protectie de baza Romania este aproape de pragul de risc scazut, este totusi ingrijorator faptul ca suntem singura tara din cele 19 in care nu sunt asigurate conditii de baza pentru o presa functionala, in mare parte din cauza problemelor ce tin de statutul jurnalistilor.
Neregulile frecvente la nivelul plaţii salariilor, nesiguranţa locurilor de munca, situaţia economica in general dificila a presei din Romania (in special pentru ziare), pun jurnalismul intr-o situaţie foarte precara, vulnerabil la instrumentalizare si influenţe externe, fata de care jurnalistii nu au mijloacele necesare pentru a se proteja (reglementari legale sau interne, organizatii puternice care sa ii reprezinte, etc.).
In acest context dificil, devine puţin probabil ca presa din Romania sa produca un conţinut de calitate, in interesul public.

Pe de alta parte, Romania este un exemplu pozitiv in ceea ce priveste protejarea libertatii de exprimare, fiind, alaturi de Cipru, singurele tari in care defaimarea este decriminalizata.
Exista insa riscuri si aici, pe de o parte din cauza numeroaselor decizii contradictorii privind decriminalizarea emise de Parlament, Curtea Constituţionala şi Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pe de alta parte din cauza abuzurilor frecvente ale dreptului la libera exprimare, care incalca limitarile impuse de lege si aduc atingerea unor drepturi conexe, precum cel la demnitate.
Desi, per total, nu prezinta un risc semnificativ, au existat totusi in ultimii ani cazuri de incalcare a libertaţii de exprimare, atat on-line cat si offline, in Romania si in alte tari, printre care Lituania, Polonia sau Slovenia.
Mai ingrijoratoare este situatia privind siguranta fizica si digitala a jurnalistilor in Romania si in alte patru tari (Croatia, Letonia, Lituania si Suedia), unde au avut loc in ultimii ani amenintari frecvente si chiar unele atacuri fizice sau digitale la adresa jurnalistilor.

La nivel de independenta politica a presei, majoritatea tarilor prezinta anumite probleme care tin in principal de publicitatea de stat, independenta agentiilor de stiri si politizarea controlului asupra mass-media.
Romania nu face exceptie, incadrandu-se tot in zona de risc mediu, insa cu semnale de alarma mai serioase in ceea ce priveste politizarea controlului asupra canalelor media (situatie similara cu cea din Lituania, Slovacia si Slovenia), precum si a independetei conducerii si finantarii televiziunii publice, domeniu in care numai in Slovenia si Cipru mai intalnim o situatie la fel de alarmanta.

Cercetarea privind situatia din Romania a fost realizata de echipa Median Research Centre/OpenPolitics, cu sprijinul mai multor experti media din sfera academica, societatea civila (ActiveWatch, CJI, ARCA), autoritati de reglementare a presei (CNA), si reprezentanti ai organizatiilor de presa (EurActiv, Ringier).

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Starea Presei în România
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 515.73 Kb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.