Jurnalisti si ecologisti atacati cu bate in Parcul Dinozaurilor din Tara Hategului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.05.2015 20:06 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Gabriel Paun, şeful asociaţiei Agent Green, şi mai mulţi tineri (ghizi locali, cu care vorbise Gabi Paun) au fost atacaţi duminica, 24 mai, de aproximativ 10 batauşi, cu bate şi alte arme albe, in timp ce incercau sa documenteze proiectul hidrocentralei de pe Raul Alb, din Georparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului (Coroieşti, jud. Hunedoara).
La faţa locului, in timpul violenţelor, a ajuns şi o echipa de jurnalişti de la Deutsche Welle.
De asemenea, in zona, fusesera semnalate saptamana trecuta taieri de copaci care ar fi putut proveni fie din Parcul Naţional Retezat, fie din parcul natural.
Tinerii care au trimis fotografiile au semnalat şi ei faptul ca fusesera agresaţi.
Paun a fost lovit de mai multe ori şi a scapat ascunzandu-se in padure.
In timp ce incercau sa scape, una dintre maşinile cu care ecologiştii venisera la faţa locului l-a lovit pe unul dintre agresori, care a fost transportat la spitalul din Deva pentru investigaţii suplimentare.

Deşi, din primele declaraţii ale Poliţiei, se incearca mutarea vinei pe spatele ecologiştilor, Romania Curata a mai relatat, inclusiv la inceputul acestei saptamani, despre ameninţarile la care au fost supuşi şi alţi tineri care au incercat sa documenteze cazul, care a ajuns şi in atenţia presei şi a comunitaţii ştiinţifice internaţionale. De asemenea, dupa dezvaluirile aparute pe Romania Curata, şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Hunedoara ”şi-a servit” mai multe emisiuni şi articole in presa locala, in care ii acuza ecologişti ”de interese ascunse”, şi de ”deservicii aduse localnicilor”.

Hunedoreanul Alin Andrioni, coducea una dintre maşinile cu care tinerii au urcat pe Raul Alb.

El a povestit pentru Romania Curata ce s-a intamplat: ”Au coborat dintr-o remorca cu bate, cu arme albe. Mai erau trei barbaţi şi doua femei, dintre care una era o ziarista de prin Germania. Nu ne gandeam sa fim atacaţi ca-n evul mediu sau ca-n Africa. Unii dintre atacatori erau la bustul gol ca indienii. Doamna din Germania urla şi intrase in şoc, nu se mai controla de spaima. Nu ştiam ce s-a intamplat cu ceilalţi. Gabi s-a ascuns in nişte boscheţi pana am reuşit sa anunţam poliţia, ca nu era semnal acolo sus. Am scos-o pe reporteriţa nemţoaica de acolo cu maşina şi o maşina tot ne urmarea in spate. Camera pe care era filmul am ascuns-o langa un camp de grau. Ne era frica sa nu o confişte urmaritorii noştri. Ulterior fata din Germania a mers cu poliţia şi a recuperat şi camera şi pe Gabriel Paun. A avut loc şi un accident. Practic maşina mea a fost atacata. S-au agaţat de ea din toate parţile şi din spate şi din lateral, şi pe capota s-au aruncat. Unul din ei a cazut jos de pe capota şi s-a agaţat probabil. Eu n-am simţit nimic acolo, numai hopuri şi drum accidentat. Probabil ca eu l-am agaţat cu roata din spate. Dar am chemat salvarea şi a venit şi l-a dus la spital”.

In prezent grupul de ong-işi şi agresorii sunt investigaţi medical şi urmeaza sa se treaca la faza declaraţiilor la poliţie, avocatul lui Alin Andrioni fiind şi el prezent.
Gabriel Paun, liderul Agent Green a trebuit sa plateasca preţul pentru investigaţiile lui: “Nici nu am apucat sa ne dam jos din masina. A venit o masina cu niste oameni imenşi care au inceput pur şi simplu sa ne loveasca. Pe mine m-au lovit in cap şi in torace. M-au pus de trei ori la pamant. Atunci, in explozia aia de violenţa am vazut cum una din maşini a trecut peste cineva”.

Purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara, subcomisarul Bogdan Gabriel Niţu a declarat pentru Romania Curata: ”Nu prea avem semnal şi e greu sa comunicam cu echipa operativa. La faţa locului s-au deplasat echipaje atat din Dev,a cat şi din Haţeg. Am fost sesizaţi in jurul orei 12.30 referitor la o stare conflictuala spontana. Din comunicarea cu colegii mei am aflat ca doua jeepuri care au urcat in zona respectiva pentru a documenta construirea unei microhidrocentrale au uvut o altercaţie spontana cu un grup de mai multe persoane, dupa ce vreo 10 persoane au aparut din padure. Un conducator de jeep l-a lovit cu maşina pe unul din localnici, care are traumatism cranio-cerebral acut, nu işi simte picioarele, dupa ce ong-iştii l-au lovit cu maşina. Era proprietate privata, motiv pentru care, nefiind drum public nu e inclus in circuitul rutier şi nu e considerat accident rutier. In intervalul urmator se va stabili daca a fost cu intentie sau fara intenţie”.
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.