Justitia a suspendat legea care permite uciderea cainilor fara stapan

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.06.2014 12:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat decizia in favoarea organizaţiei internaţionale VIER PFOTEN suspendand normele de aplicare a legii care permite uciderea cainilor fara stapan.
Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotararea de Guvern este suspendata in intregime.
Efectul imediat este acela ca legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare şi, drept consecinţa, nu mai exista un cadrul legal pentru reglementarea capturarii şi uciderii cainilor fara stapan.

”Decizia Curţii de a suspenda normele de aplicare reprezinta un semnal clar şi independent ca noua lege care permite uciderea cainilor nu funcţioneaza. Suntem astfel şi mai increzatori in obiectivul nostru de a determina o gestionare raţionala, şi nu emoţionala, a situaţiei cainilor fara stapan. 62% dintre romani au spus recent ca sunt impotriva eutanasiei cainilor. Este deci timpul ca Guvernul sa transforme dorinţa lor intr-o lege noua care sa aduca strazi sigure fara a mai ucide caini”, a declarat Gabriel Paun, director de campanii, VIER PFOTEN.

Legea uciderii a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil şi-a pierdut viaţa dupa ce a fost atacat de caini.
Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, iar uciderile au inceput in lunile ce au urmat.
Pana astazi, mii de caini au fost ucişi in mai multe oraşe, inclusiv in Bucureşti. VIER PFOTEN a inceput din ianuarie 2014 sa critice normele de aplicare, argumentand ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

”Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritaţile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici”, explica Gabriel Paun. ”Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restricţionat, fapt ce a descurajat semnificativ adopţiile şi a stimulat abuzurile personalului din adaposturi”.

Inca de la inceput, VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog şi i-a cerut sa suspende aceste norme, insa cererea a fost iniţial ignorata şi apoi respinsa. Din acest motiv, in martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotararea de Guvern la Curtea de Apel din Bucureşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.