Klaus Iohannis: Ce sa inteleaga un cetatean simplu de aici?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.06.2015 18:59 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 9 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, o declaraţie de presa.

”In legatura cu votul dat astazi in Parlament, pot sa spun ca astazi este o zi trista pentru democraţia din Romania, o zi trista pentru milioanele de cetaţeni care cred in valorile democratice, care işi doresc o politica facuta cu responsabilitate, cu integritate şi onoare.

Sa distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este, din punctul meu de vedere, inacceptabil intr-o democraţie.
Am vazut cu toţii ca procurorii DNA il acuza pe prim-ministrul Victor Ponta de fapte penale.
Am vazut, de asemenea, ca prim-ministrul se declara nevinovat.
Nici Parlamentul, nici eu, nici dumneavoastra, nu putem sa stabilim cine are dreptate: procurorii sau prim-ministrul Ponta.
Singurii care sunt calificaţi sa faca acest lucru sunt judecatorii.
Dar pentru aceasta speţa trebuie sa ajunga in faţa instanţei.

Prim-ministrul Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie.
Prima, dupa parerea mea cea mai buna şi cea mai onorabila, ar fi fost sa demisioneze şi sa se puna la dispoziţia justiţiei.
A decis sa nu faca acest lucru.
A doua varianta pe care ar fi avut-o la dispozitie este sa-si convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si a judecatorilor si sa dovedeasca, practic, ca este asa cum spunea, ca este nevinovat.
Daca asa s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-as fi suspendat din functie si, cu siguranta, impreuna cu reprezentantii justitiei, s-ar fi gasit modalitati de judecare cu mare celeritate pentru a lamuri foarte repede problema, fiindca este una extrem de importanta.
Prim-ministrul Victor Ponta n-a avut curaj sa faca acest lucru.
A ales in schimb a treia varianta, cea mai proasta.
Domnul Ponta s-a folosit de influenta pe care o are din calitatea de prim-ministru si a solicitat majoritatii parlamentare sa nu incuviinteze urmarirea penala.
Parlamentul a executat ordinul.
Este o varianta foarte proasta fiindca, unu la mana, acum, domnul Ponta nu mai poate sa demonstreze nimanui ca a avut dreptate.
A doua mult, mult mai grava consecinţa: se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca.
Domnul Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei pentru interesul propriu.
Din acest motiv, am spus ca este o zi trista pentru democratia din Romania.
Ce sa inteleaga un cetatean simplu de aici?
Ca oricine este acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar prim-ministrul nu, fiindca dispune de o majoritate parlamentara.
Ce sa inteleaga un simplu ales local de aici?
Ca el poate sa fie cercetat si judecat pentru conflict de interese, dar prim-ministrul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara!
Ce sa inteleaga un simplu parlamentar de aici?
Ca el poate sa fie cercetat pentru conflict de interese daca si-a angajat un neam la Biroul parlamentar, dar prim-ministrul nu, fiindca dispune de o majoritate parlamentara!
Ce sa intelegem cu totii de aici?
Ca exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a domnului Ponta?”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.