Klaus Iohannis: Peste 5 ani sa putem spune ca Romania este tara care a uimit lumea

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.12.2014 16:18 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Preşedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, a depus duminica, 21 decembrie a.c., juramantul de investitura in faţa Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei.

Discursul susţinut de preşedintele Romaniei:

Stimaţi cetaţeni, dragi compatrioţi,

Stau aici in faţa dumneavoastra, astazi, conştient de miza acestui moment pentru viitorul Romaniei.

Sunt recunoscator şi onorat de increderea pe care cetaţenii Romaniei mi-au acordat-o, aceea de a fi Preşedintele lor. şi ii asigur ca voi fi Preşedintele tuturor romanilor. Sunt profund mişcat de dragostea de ţara care a stat in spatele participarii la vot, de aspiraţia spre libertate şi prosperitate a romanilor.

Va mulţumesc voua, tuturor concetaţenilor mei, pentru ca aţi aratat lumii intregi adevarata faţa a Romaniei. La 25 de ani dupa caderea comunismului aţi facut inca o data sa triumfe democraţia şi participarea.

Se vorbeşte foarte mult in aceste zile despre aşteptari. Despre speranţele pe care romanii şi le pun in viitor, despre semnalul dat de votul din 16 noiembrie. Şi dupa valul de entuziasm o indoiala din trecut pare a-şi face loc incet pentru unii. Dar daca aşteptarile mari duc la dezamagiri? Eu vreau sa daramam şi aceasta indoiala, aşa cum am daramat şi altele. ?i le spun romanilor clar: aşteptarile mari pot duce la rezultate mari. Şi vor duce. Pentru ca aşteptari mari inseamna mai multa responsabilitate, mai mult efort, mai multa seriozitate şi mai multa munca. Din partea tuturor. Iar eu voi fi primul. Momentul in care clasa politica incepe sa se ridice la inalţimea aşteptarilor nu poate intarzia mult. ?i nu frica de dezamagire trebuie sa mişte oamenii politici, ci faptul ca Romania se schimba. Ca o naţiune de cetaţeni cu aspiraţii, idealuri şi valori nu va mai accepta sa fie reprezentata decat de o clasa politica pe masura.

Doamnelor şi domnilor,

Romania lucrului bine facut este angajamentul pe care mi l-am luat in faţa oamenilor şi cu care pornesc pe acest drum. Imi propun ca la sfarşitul mandatului meu de Preşedinte, Romania sa fie spaţiul unei alte stari de spirit, al unui alt climat social, in care sa işi gaseasca in sfarşit loc stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul. Nu calmul aparent dat de absenţa dezbaterii, nu calmul in spatele caruia se ascunde resemnarea. Ci calmul dat de libertatea de a alege, pentru ca exista opţiuni, de increderea ca prosperitatea vine cand fiecare işi face treaba şi de convingerea ca impreuna suntem puternici. O Romanie in care stabilitatea, calmul şi aprecierea valorii devin reperele normalitaţii va fi fara indoiala una atractiva pentru investiţii. Locurile de munca şi prosperitatea, pe care toţi romanii ni le dorim, nu au cum sa apara decat intr-un asemenea climat.

Romania nu are voie sa ramana ţara proiectelor mereu incepute şi niciodata terminate, de la Constituţie la autostrazi, ţara vorbelor frumoase şi faptelor puţine, ţara care face legi pentru prezent nu pentru viitor, pentru interese particulare nu pentru binele comun. Romania nu poate sa ramana ţara aşteptarilor mari şi rezultatelor mici, ţara timpului irosit şi oportunitaţilor ratate. Şi nu va ramane. Vreau ca la sfarşitul mandatului meu oamenii sa vada ca in Romania proiectele se duc la bun sfarşit, ca am construit instituţii solide, ca am facut legi şi reguli durabile. Vreau ca la sfarşitul mandatului meu sa avem satisfacţia de a fi a valorificat fiecare şansa şi de a fi lasat in urma o Romanie mai puternica şi mai unita. Dar pentru asta trebuie sa ne apucam de treaba. Lucrurile nu se vor intampla nice peste noapte şi nici de la sine. La fiecare etapa vom avem de infruntat provocari şi capcane. Iar rezistenţa la schimbare şi teama de nou, care adesea sunt cele mai mari in interiorul sistemului, nu trebuie subestimate. Dar le vom depaşi pe toate daca avem mereu in minte ce ne-am angajat sa construim.

Doamnelor şi domnilor,

Primul pas in acest proces este reconstrucţia instituţiilor politice, chemate sa reprezinte cetaţenii şi sa exercite puterea la toate nivelurile. Anul 2015 trebuie sa fie dedicat reformarii acestora şi construirii unui edificiu statal durabil. Pentru 50, nu pentru 5 ani. Şi ma adresez aici in primul rand reprezentanţilor partidelor politice. Ma bucur sa constat ca exista deschiderea pe care am cerut-o pentru a incepe discuţiile cu privire la:
# revizuirea Constituţiei şi modernizarea ei,
# schimbarea legislaţiei electorale — alegerea Parlamentului inclusiv reducerea numarului de parlamentari, alegerea autoritaţilor locale, votul prin corespondenţa şi votul electronic,
# schimbarea legislaţiei partidelor politice — incluzand aici finanţarea lor şi a campaniilor electorale.

Marea capcana in reforma instituţiilor politice este sa o gandim pentru noi astazi. Absenţa abordarii pe termen lung este la fel de paguboasa ca şi absenţa schimbarii. Inţeleg raţiunile politice, inţeleg mecanismele din interiorul partidelor. Dar va rog, pe cei din partide, sa inţelegeţi in egala masura ca nu mai putem lua decizii conjuncturale. Ca reconstrucţia instituţiilor politice nu poate porni de la calcule de partid, de la interese particulare, de la distribuiri de funcţii şi nici de la strategii pentru urmatoarele alegeri. Sper ca avem cu toţii inţelepciunea de a nu repeta erorile din trecut. Daca exista cu adevarat voinţa politica şi nu doar declaraţii de intenţie, atunci vom lua decizii care conduc la o construcţie durabila, dincolo de interese partizane şi de moment.

In domeniul statului de drept şi independenţei justiţiei, precum şi al luptei anticorupţie, paşii facuţi pana acum trebuie cu necesitate continuaţi. Garantarea lor şi acţiunea in spiritul lor trebuie sa devina normalitate in Romania. Preşedintele are un rol important in acest sens, pe care desigur il voi asuma. Dar este nevoie de inţelegerea clara, la nivelul intregii clase politice, a unui principiu: nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei ţari eliberate de corupţie. Mi-aş dori ca la sfarşitul mandatului meu, corupţia sa nu mai figureze pe agenda publica, instituţiile sa funcţioneze pentru cetaţeni, iar oamenii politici sa fi inţeles in mod definitiv ca se afla in serviciul public, şi nu pentru interese personale sau de grup.

Doamnelor şi domnilor,

Un al doilea capitol esenţial pe care il avem de reconstruit este acela al marilor sisteme publice. ?i nu doar atat. Va trebui sa ne uitam in perspectiva şi sa ne intrebam cum facem ca ele sa funcţioneze nu doar acum, ci peste una sau doua generaţii. Cu toţii spunem de ani de zile: educaţia este o prioritate. Vrem reforma sistemului sanitar. Vrem un sistem de pensii care sa asigure o viaţa decenta. Deşi toţi afirmam ca ni le dorim, totuşi, de ce nu le avem? Cum se face ca, deşi le stabilim ca prioritaţi, educaţia şi sanatatea sunt primele care suporta consecinţele crizelor, circumstanţelor şi calculelor politice? Sunt intrebari cu raspunsuri cunoscute. Daca azi inchidem un capitol de 25 de ani şi asumam un nou inceput, atunci e momentul sa ne raportam altfel şi la marile sisteme publice. Cum construim un sistem de educaţie performant şi competitiv? Cum arata un sistem de sanatate corect şi eficient? Cum facem ca Romania sa poata plati pensii decente pe termen lung?

Cum raspundem la problema demografica? Cu aceste teme va trebui sa ne aşezam la masa dialogului şi in jurul lor sa construim consens. In cel mai scurt timp voi chema la consultari partidele politice pentru a decide impreuna pe trei chestiuni fundamentale:
# ce obiective de ţara ne asumam la aceste capitole,
# o modalitate de lucru şi de dialog permanent
# şi un calendar cu etape şi acţiuni, pentru a trece de la vorbe la fapte.

Guvernele nu vor gasi niciodata suficienţi bani pentru educaţie şi sanatate, nu vor avea niciodata curajul unor schimbari de substanţa, chiar al unor regandiri de sistem, daca nu vor şti incotro merg şi unde vor sa ajunga. Marile transformari nu se fac aşteptand condiţiile sociale, economice şi politice perfecte. Ci asumand o viziune şi lucrand necontenit, cu responsabilitate şi determinare, pentru a o implini. Cand vom face acest lucru, romanii nu-şi vor mai cauta viitorul dincolo de graniţele ţarii, iar cei plecaţi vor dori sa se intoarca. Şi chiar daca reconstrucţia nu e inca gata, vor dori sa contribuie la ea. Pentru ca in acel moment Romania va fi o ţara in care politicienii respecta cetaţenii, o ţara care ştie ce vrea şi incotro se indreapta.

Doamnelor şi domnilor,

Daca in planul politicii interne avem de reconstruit instituţii şi sisteme, in planul politicii externe şi de securitate, Romania işi reconfirma opţiunile şi işi asuma roluri noi. Clasa politica din Romania are multe defecte, dar are un merit important: acela de a fi asumat impreuna o opţiune clara şi ireversibila in ceea ce priveşte politica externa. Acela de a fi asigurat Romaniei securitatea naţionala. Cei trei piloni ai politicii noastre externe sunt Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeana. Cuvintele cheie in ceea ce priveşte politica noastra externa sunt continuitate şi predictibilitate. Liniile strategice in care statul roman este angajat vor fi urmate in timpul mandatului meu de Preşedinte. Doresc sa facem chiar mai mult. Sa aprofundam Parteneriatul Strategic cu Statele Unite nu doar in zona militara, ci şi in zona schimburilor economice şi culturale. Iar in ceea ce priveşte calitatea noastra de membru al NATO, vreau sa spun un lucru foarte clar. Nu putem fi doar beneficiarii unui sistem de securitate, ci trebuie sa asumam şi rolul de furnizori de securitate. Am spus limpede ca este nevoie de o creştere a bugetului Apararii, pana la cel puţin 2% din PIB. Va propun dumneavoastra, tuturor partidelor parlamentare, sa avem un consens pe aceasta tema, inclusiv pentru menţinerea acestui nivel de buget pe termen lung. Daca este nevoie voi merge şi voi discuta cu partenerii noştri europeni acest proiect absolut necesar in actualul context geopolitic. Imi propun ca in primele 6 luni ale mandatului, conform atribuţiilor mele constituţionale, sa prezint Strategia Naţionala de Aparare a Romaniei.

Nu in ultimul rand, avem de gandit impreuna, putere şi opoziţie, asupra rolului nostru in Uniunea Europeana. Imi doresc o voce mai puternica a Romaniei in concertul european, un profil mai solid, o contribuţie mai mare la ceea ce inseamna construcţia Europei unite.

Doamnelor şi domnilor,

Cred ca salutam cu toţii rezultatele alegerilor din Republica Moldova, rezultate care au reafirmat o opţiune clara a majoritaţii pentru un parcurs european. Pe noi acest rezultat ne obliga ca in urmatorii ani sa fim sprijinul cel mai important al fraţilor noştri de peste Prut, pentru ca obiectivele lor de integrare europeana sa se transforme din deziderate in realitate. Va propun dumneavoastra, partidelor parlamentare, dar şi tuturor actorilor sociali, mediului academic, sa organizam un consens naţional in jurul acestui obiectiv. Aici nu e vorba doar de declaraţii, ci mai ales de formule de acţiune concrete, prin care sprijinul nostru faţa de integrarea europeana a Republicii Moldova sa fie efectiv şi eficient.

Stimaţi invitaţi,

Doamnelor şi domnilor,

Dragi romani,

Cu toţii ne dorim o transformare profunda a societaţii in care traim, a Romaniei in ansamblul sau.

Schimbarile de legislaţie sunt doar un pas. Ele vor trebui insoţite de o schimbare de mentalitaţi, practici şi mod de lucru. Imi doresc o Romanie scoasa din sfera senzaţionalului devenit cotidian. O Romanie in care nu e timp de spectacol, pentru ca şi puterea şi opoziţia lucreaza, şi Preşedintele şi Guvernul şi Parlamentul lucreaza, fiecare cu atribuţiile sale şi din poziţia sa. Una din practicile pe care ar trebui sa le lasam in trecut, acum, la incheierea acestei etape istorice, sunt declaraţiile de complezenţa. Ele ştirbesc increderea şi nu folosesc la nimic. Lucrul bine facut inseamna ca vom construi consens, dar consens nu doar in declaraţii, ci in acţiune, cu rezultate masurabile.

Inseamna ca periodic avem datoria de a veni in faţa romanilor, de a comunica onest şi responsabil ce etape am parcurs, in ce stadiu suntem, cat am facut din ce ne-am angajat şi ce urmeaza mai departe. Aşa voi proceda eu in calitate de Preşedinte.

Mai presus de toate, insa, imi doresc o naţiune puternica. Naţiunea romana este mai mare decat suma intereselor, ambiţiilor şi chiar reuşitelor individuale. Nu suntem doar un grup de oameni pe care ii leaga o comuniune de tradiţii, limba, istorie şi spaţiu. Suntem o singura naţiune cu valori şi mai ales obiective. O naţiune de cetaţeni, care ştie ce vrea in Europa, in lume, şi mai ales care ştie ce vrea pentru sine. Este o onoare pentru mine sa fiu Preşedintele acestei naţiuni. Vreau ca pentru fiecare roman sa fie in mod autentic o onoare şi o mandrie ca face parte din aceasta naţiune. Traim intr-o lume in care vrem ca lucrurile sa se mişte repede şi rezultatele sa fie imediate, intr-o lume in care sa ceri cuiva incredere şi rabdare e o provocare. Iar sa ai incredere şi rabdare e o provocare şi mai mare. Şi totuşi vi le cer. Nu pentru mine. Ci incredere şi rabdare unii cu alţii, intre noi inşine şi cu noi inşine, ca naţiune. Pentru ca doar cu ele putem face o construcţie durabila.

Imi pun intreaga putere şi pricepere la dispoziţia poporului roman. Ca peste 5 ani sa putem spune ca Romania este ţara care a uimit lumea, prin transformarea şi reconstrucţia ei. Va mulţumesc!'

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.