LEGE si ONOARE: Seful Politiei Rutiere Teleorman MITUIT cu doi PUI si o MAMALIGA...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 20.11.2015 14:42 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a procurorului Ovidiu Toma de la Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman şi a lui Danuţ Dobre, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Teleorman, acuzaţi de DNA de fapte de corupţie.
Procurorul Ovidiu Toma este acuzat de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, favorizarea faptuitorului şi influenţarea declaraţiilor, iar comisarul de poliţie Danuţ Dobre de trafic de influenţa, luare de mita, complicitate la abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi la favorizarea faptuitorului.

Comisarul Danuţ Dobre, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Teleorman, a primit de la un mituitor doi pui şi o mamaliga, in schimbul intervenţiei pentru a-l scapa pe un şofer de o sancţiune contravenţionala, potrivit referatului prin care procurorii DNA.
Produsele alimentare, evaluate de mituitor la suma de 41 de lei, au fost remise la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere Teleorman, pe data de 29 iulie 2015.
Anchetatorii au interceptat o convorbire telefonica dintre poliţist şi mituitor, din care rezulta livrarea produselor alimentare.

Potrivit procurorilor anticorupţie, comisarul Danuţ Dobre ar fi primit şi in alte randuri, pentru intervenţiile in favoarea unor contravenienţi sau pentru a ajuta diferite persoane sa obţina permise de conducere, mita in bunuri sau sume de bani care ajungeau pana la 500 de euro.
Printre bunurile primite se numara diferite cantitaţi de pastrama de oaie, ţuica sau mancare pentru caini.

###

In cursul anului 2015, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Teleorman - Serviciul Poliţiei Rutiere, precum şi la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinari, din cadrul Prefecturii Judeţului Teleorman, au fost identificaţi mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie care desfaşurau activitaţi infracţionale in legatura cu:
- obţinerea frauduloasa, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere,
- intervenţii exercitate la nivelul unor ofiţeri şi agenţi de poliţie (agenţi constatatori), din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, in vederea neindeplinirii atribuţiilor de serviciu sau indeplinirii frauduloase a acestor atribuţii, prin aplicarea unor sancţiuni mai blande persoanelor contraveniente, conducatori auto, in schimbul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.
Astfel, in contextul menţionat mai sus, in perioada respectiva, inculpatul Dobre Danuţ, in calitate de şef al Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I.P.J. Teleorman a primit de la un numar de patru persoane produse alimentare şi sume de bani, ca urmare a intervenţiei exercitate asupra unor subordonaţi, in urma careia mai multe persoane au fost absolvite de raspunderea contravenţionala, in legatura cu abateri constatate la regimul circulaţiei.
De asemenea, in aceeaşi perioada şi in aceeaşi calitate, inculpatul Dobre Danuţ a pretins şi primit de la mai multe persoane sume de bani, cuprinse intre 100 şi 500 de euro, produse alimentare şi bauturi alcoolice, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa agenţi şi ofiţeri din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinari, din cadrul Prefecturii Judeţului Teleorman, pentru ca rude şi cunoştinţe ale cumparatorilor de influenţa sa fie declaraţi „admişi” la proba practica a examenului pentru obţinerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispoziţiilor legale.
O parte din bani au fost pretinşi şi primiţi in schimbul „protecţiei” pe care ofiţerul de poliţie s-a angajat sa o asigure unui cunoscut de-al sau, in cazul comiterii unor abateri la regulile de circulaţie.
Bunurile şi sumele de bani, menţionate mai sus, au fost primite de catre inculpatul Dobre Danuţ fie la domiciliul sau fie la biroul profesional.

In intervalul iunie – august 2015, inculpatul Dobre Danuţ a intervenit pe langa inculpatul Toma Carmen Ovidiu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman, solicitandu-i acestuia sa dispuna o soluţie de clasare intr-o cauza penala, in contradicţie cu situaţia de fapt şi probele administrate in cauza, in vederea exonerarii de la raspunderea penala a doi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului de Poliţie Rutiera Teleorman.
Inculpatul Toma Carmen Ovidiu a fost de acord cu solicitarea respectiva şi, in data de 24 iunie 2015, l-a contactat pe avocatul persoanei vatamate, caruia i-a solicitat sa faca demersuri pe langa clientul sau, in aşa fel incat sa-l convinga pe acesta sa dea o declaraţie neconforma adevarului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul P.T. Teleorman.
De asemenea, tot inculpatul Toma Carmen Ovidiu, i-a solicitat avocatului sa-i promita clientului sau ca, in schimbul declaraţiei, va primi de la unul dintre agenţii de poliţie suma de 5.000 de lei.
In data de 11 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a contactat persoana vatamata, cu care a negociat in numele celor doi agenţi de poliţie, stabilind ca in urma remiterii sumei de 10.000 de lei de catre cei doi agenţi, acesta din urma sa dea o noua declaraţie, neconforma realitaţii.
La data de 15 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu l-a contactat pe agentul de poliţie şi i-a solicitat acestuia sa achite suma de bani promisa, asigurandu-l totodata ca doar in urma acestui demers şi a unei declaraţii neconforme realitaţii, pe care persoana respectiva urma sa o dea in faţa procurorului, va putea sa adopte o soluţie de clasare prin care sa-l absolve de orice forma de vinovaţie.
In aceste imprejurari, la data de 17 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu, dupa o discuţie prealabila cu avocatul persoanei vatamate, l-a instruit pe aceasta cu privire la conţinutul declaraţiei pe care urma sa o dea clientul sau. Ulterior, in aceeaşi zi, in prezenţa acestora din urma, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a intocmit o declaraţie din care rezulta in mod neadevarat ca incidentul care facea obiectul dosarului respectiv ar fi fost declanşat de comportamentul violent al persoanei vatamate, determinand-o pe aceasta sa-şi insuşeasca declaraţia intocmita şi sa o semneze.
Urmare a acestei declaraţii, in cursul lunii septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a dispus soluţia clasarii urmaririi penale, atestand in mod neadevarat in cuprinsul acesteia ca cei doi agenţi de poliţie s-au aflat in legitima aparare şi au ripostat ca urmare a violenţelor pe care le-a exercitat persoana vatamata.
In cursul lunii martie 2015, Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman a fost sesizat in legatura cu savarşirea unor infracţiuni de corupţie, de catre mai mulţi lucratori din cadrul I.P.J. Teleorman.
Printre altele, in sesizarea formulata se arata faptul ca, in cursul anului 2014, doi agenţi de poliţie din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Turnu Magurele, au pretins şi primit suma de 600 de lei, cu titlu de mita, de la o persoana, depistata pe raza localitaţii Turnu Magurele, pentru a nu-i intocmi acesteia din urma un dosar penal.
Cauza penala respectiva a fost repartizata spre soluţionare inculpatului Toma Carmen-Ovidiu, care in data de 31 august 2015, a dispus clasarea cauzei, motivand, in mod informal, adoptarea acestei soluţii.
De precizat este faptul ca, inculpatul Toma Carmen-Ovidiu, cu ocazia instrumentarii cauzei respective şi a adoptarii soluţiei, a urmarit favorizarea celor doi agenţi de poliţie, sens in care cu buna ştiinţa:
- nu a administrat probe pentru a se stabili circumstanţele savarşirii faptelor,  
- a respins in mod discreţionar solicitarea ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie de a desfaşura anumite activitaţi specifice,
- a divulgat numele denunţatorului şi demersurile sale in vederea soluţionarii favorabile in dosarul susmenţionat, unei alte persoane, mai inainte de soluţionarea cauzei,
- i-a avertizat pe cei doi agenţi despre pericolul autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.