Legea privind securitatea cibernetica este neconstitutionala

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.01.2015 15:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In urma deliberarilor, Curtea Constituţionala, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat ca Legea privind securitatea cibernetica a Romaniei este neconstituţionala, in ansamblul ei.

Curtea a reţinut ca intregul act normativ sufera de deficienţe sub aspectul respectarii normelor de tehnica legislativa, coerenţa, claritate, previzibilitate, precum şi sub aspectul respectarii procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Aparare a Ţarii, elemente de natura a determina incalcarea art.1 alin. (5) din Constituţie, care consacra principiul legalitaţii, şi a prevederilor art.119 din Legea fundamentala, referitoare la atribuţiile C.S.A.T.

De asemenea, Curtea a constatat incalcarea dispoziţiilor constituţionale cuprinse in art.1 alin. (3), (4) şi (5) referitoare la principiul statului de drept, principiul separaţiei puterilor in stat, respectiv principiul legalitaţii, in art.21 alin. (1) şi (3) referitor la accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, in art.26 privind viaţa intima, familiala şi privata şi in art.28 referitor la secretul corespondenţei, din perspectiva lipsei garanţiilor necesare respectarii acestor drepturi, precum şi in art.53 privind restrangerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertaţi.

Astfel, Curtea a constatat neconstituţionalitatea mai multor prevederi ale legii, printre care cele privind definirea noţiunii de 'deţinatori de infrastructuri cibernetice' (art.2 din lege), desemnarea Serviciului Roman de Informaţii ca autoritate naţionala in domeniul securitaţii cibernetice (art.10), lipsa garanţiilor legale (autorizarea de catre o instanţa judecatoreasca) aferente respectarii obligaţiei deţinatorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentanţilor autoritaţilor competente la datele deţinute, relevante in contextul solicitarii (art.17), lipsa reglementarii prin lege a criteriilor in funcţie de care se realizeaza selecţia infrastructurilor cibernetice de interes naţional, cat şi a modalitaţii prin care se stabilesc acestea (art.19), autoritatea care efectueaza auditarea de securitate cibernetica (art.20 lit. c)), lipsa reglementarii prin lege a circumstanţelor in care este necesara notificarea, precum şi a conţinutului acesteia (art.20 lit. c)), lipsa consacrarii legale a controlului judecatoresc cu privire la actele administrative emise de autoritaţile competenţe şi care sunt susceptibile a prejudicia drepturi sau interese legitime (art.16-23), lipsa predictibilitaţii normelor referitoare la procedurile de monitorizare şi control, respectiv a celor privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor (art.27, 28, 30), lipsa garanţiilor legale (autorizarea de catre o instanţa judecatoreasca) aferente respectarii obligaţiei deţinatorilor de infrastructuri cibernetice de a permite autoritaţilor competente sa efectueze inspecţii, inclusiv inopinate, la orice instalaţie, incinta sau infrastructura (art.27 alin. (2)).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.