Luptatorii cu Rol Determinant vor primi o indemnizatie lunara reparatorie de 2020 lei

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.01.2015 19:45 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a modificat, printr-o Ordonanţa, Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Braşov din noiembrie 1987.
Obiectul principal al actului normativ il constituie reintroducerea in plata, incepand cu luna ianuarie 2015, a persoanelor care au calitatea de “Luptator ranit fara grad de invalididate” şi de “Luptator reţinut”, aducandu-se astfel corecturile necesare Ordonanţei de Urgenţa nr.95/2014.

Ordonanţa adoptata de Guvern aduce, in principal, urmatoarele modificari:

Pentru anul 2015, persoanele care au calitatea de “Luptator ranit fara grad de invalididate” şi de “Luptator reţinut” vor beneficia de o indemnizaţie reparatorie lunara in suma de 2020 de lei.

Indemnizaţia reparatorie lunara reprezinta 1,10  din salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea Legii bugetului asigurarilor sociale de stat şi aprobat prin aceasta lege (respectiv 1836 lei x 1,1= 2020 lei)
Incepand cu anul 2016, toate categorii de persoane vizate de Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Braşov din noiembrie 1987, cu completarile şi modificarile ulterioare, vor beneficia de o indemnizaţie reparatorie lunara in coeficient de 1,10, calculata pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi caştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat şi aprobat prin aceasta lege, aferenta anului pentru care se face plata.
Indemnizaţiile se vor acorda in baza certificatului de revoluţionar şi a unei adeverinţe tipizate eliberata şi transmisa de  Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor Impotriva Regimului Comunist Instaurat in Romania in perioada 1945 – 1989 (SSR) direct instituţiilor care fac plata acestor drepturi. Aceste prevederi sunt necesare pentru clarificarea situaţiei evidenţei Caselor de Pensii, in vederea acordarii indemnizaţiilor.  
Indemnizaţiile prevazute de prezenta lege se calculeaza persoanelor care au titlul de „Luptator cu Rol Determinant” incepand cu 1 ianuarie 2015, dupa emiterea noilor tipuri de certificate şi transmiterea adeverinţelor tipizate.
In anul 2015 copiii eroilor martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadraţi in nicio forma de invaţamant ori nu realizeaza venituri din motive neimputabile lor beneficiaza de o indemnizaţie lunara reparatorie in suma de 2020 lei.
In anul 2015 Luptatorii cu Rol Determinant beneficiaza de o indemnizaţie lunara de gratitudine in cuantum de 2020 de lei.
Pentru personale care au avut de suferit in urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, pentru soţul şi urmaşii acestora, in cazul in care indeplinesc condiţiile prevazute de lege, plata indemnizaţiei se menţine la nivelul lunii decembrie 2014, respectiv 2020 lei, pana la obţinerea certificatelor şi transmiterea adeverinţelor tipizate catre casele teritoriale de pensii.  
Dupa adoptarea de catre Guvern a acestei Ordonanţe, vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Braşov din noiembrie 1987, cu completarile şi modificarile ulterioare. Aceste norme de aplicare vor conţine informaţii referitoare la modelul de cerere care va trebui completata de catre luptatorii cu merite deosebite pentru a fi incadraţi in noua categorie de Luptatori cu Rol Determinant, modalitatea şi termenul de depunere a acestei cereri, precum şi alte clarificari.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.