Mai bine SOLICITANT DE AZIL decat CETATEAN al ROMANIEI...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.01.2016 09:15 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a legii privind azilul.
    
Hotararea de guvern aprobata instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul roman unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de intreţinere, stabilind totodata condiţiile materiale oferite acestora, situaţiile in care pot fi implicaţi in activitaţi in folosul comunitaţii centrului de primire, precum şi condiţiile in care poate fi acordat, suspendat sau retras ajutorul nerambursabil prevazut la art.20 lit.m) din Legea nr.122/2006 privind azilul in Romania, astfel cum a fost modificata şi completata prin Legea nr.331/2015.

In ceea ce priveşte costurile generate de asigurarea condiţiilor materiale pentru solicitanţii unei forme de protecţie aflaţi in centrele speciale de primire, valorile maxime estimate iau in calcul durata medie a procedurii de azil estimata la 10 luni.
Pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calitaţii Vieţii (ICCV), a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrana, imbracaminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult.
Astfel solicitantul de azil beneficiaza, la cerere, de hrana in limita sumei de 10 lei/persoana/zi, de imbracaminte in limita sumei de 67 lei/persoana/sezon vara şi de 100 lei/persoana/sezon iarna, la care se adauga 6 lei/persoana/zi reprezentand cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparaţii şi cheltuieli pentru igiena personala.
In plus, solicitanţii de azil carora Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) nu le poate asigura cazarea in centrele de primire din subordine pot beneficia de asistenţa materiala pentru inchirierea unei locuinţe, in valoare de 450 lei/persoana/luna, şi asistenţa materiala pentru acoperirea cheltuielilor de intreţinere, in valoare de 120 lei/luna/persoana pentru sezonul cald şi 155 lei/luna/persoana pentru sezonul rece.
Suma acordata lunar pentru chirie scade cu 30% in cazul familiilor cu doi membri şi cu 40% in cazul familiilor cu trei membri.
Inspectoratul General pentru Imigrari poate suspenda acordarea acestor sume şi poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective in cazul in care constata ca solicitantul de protecţie internationala deţine mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat şi poate contribui la suportarea costurilor aferente condiţiilor material de primire şi ingrijirilor medicale.

Asta in timp ce un şomer primeşte un ajutor financiar de vreo 500 lei sau tinerii internaţi in centrele educative primesc hrana de 5,22 lei/zi, cu TVA... Sau pensiile de pana la 700 de lei pe care le primesc vreo 3,5 milioane de pensionari!...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.