Mai ninge, mai ploua, dar tot va fi mai cald ca de obicei!... Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.01.2018 14:16 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In cursul nopţii de luni spre marţi (15/16 ianuarie) şi in primele ore ale zilei de marţi (16 ianuarie) pe arii relativ extinse in sudul şi sud-estul teritoriului va ninge in general slab cantitativ. Pe litoral vor fi posibile şi precipitaţii mixte şi polei.
Din dupa-amiaza zilei de marţi (16 ianuarie) precipitaţiile vor fi in extindere treptata, incepand cu regiunile vestice şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţarii.
La inceput vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat şi in lapoviţa şi ploaie, iar cantitaţile de apa vor depaşi 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp, cu precadere, in zonele de munte şi in sud-vest.
Local se va semnala polei in Banat, Crişana, Oltenia, Transilvania, apoi şi in Muntenia, Moldova şi posibil in Dobrogea.
In zonele de munte temporar vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zapada, local consistent, in noaptea de marţi spre miercuri (16/17 ianuarie) indeosebi in Carpaţii Occidentali şi in nordul Carpaţilor Orientali, iar miercuri (17 ianuarie) mai ales in zona Carpaţilor Meridionali.
Vantul se va intensifica in regiunile vestice, unde temporar va atinge viteze de 50…55 km/h, iar la munte, cu precadere in zona inalta, rafalele vor depaşi 70...80 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberand zapada.  
In noaptea de luni spre marţi (15/16 ianuarie) vremea se va menţine geroasa in nordul, nord-estul şi centrul ţarii.

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 15-28 IANUARIE 2018

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Intervalul va debuta cu temperaturi relativ scazute, dar in limite normale pentru mijlocul lunii ianuarie, apoi, deşi vor fi unele variaţii termice de la o zi la alta, vremea va fi mai calda decat in mod obişnuit. Astfel, in intervalul 17-21 ianuarie vor fi maxime de 4...9 grade şi minime de -1...4 grade, in medie regionala. In perioada 22-25 ianuarie temperaturile vor fi in scadere, apropiindu-se de mediile multianuale, cu valori diurne de 2...4 grade şi nocturne de -4...-2 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţa se estimeaza o creştere a temperaturilor peste limitele climatologice ale ultimei decade de ianuarie.
Precipitaţii in general moderate cantitativ, predominant sub forma de ploaie se vor semnala in perioada 16-17 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi in creştere şi in intervalul 21-22 ianuarie.
CRISANA
Intervalul celor doua saptamani de prognoza va debuta cu temperaturi relativ scazute, ce se vor situa totuşi in jurul celor climatologic specifice pentru mijlocul lunii ianuarie, apoi, intre 17 şi 21 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori peste normalul perioadei, cu maxime de 3...7 grade şi minime de -2...2 grade, in medie. Ulterior, intre 22 şi 24 ianuarie va fi o perioada cu temperaturi in scadere, din nou apropiate de cele normale pentru perioada din an, cu o medie regionala a valorilor diurne de 1...3 grade şi a celor nocturne de -6...-4 grade. Estimarile pentru ultimele zile ale intervalului de referinţa indica o incalzire a vremii, din nou cu valori peste norma.
Precipitaţii mixte, moderate cantitativ se vor semnala in 16-17 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou ridicata in perioada 21-23 ianuarie.
TRANSILVANIA
Inceputul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, geroasa in dimineaţa de 16 ianuarie. Apoi, pana in 22 ianuarie valorile termice, in creştere semnificativa, se vor situa in general peste cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 2...7 grade şi ale minimelor de -6...0 grade. Va urma o perioada mai rece in 23-24 ianuarie cand vor fi valori medii diurne in jurul a 0 grade şi nocturne de -7...-5 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţa sunt estimate temperaturi din nou in creştere.
Precipitaţii frecvente -predominant ninsoare, dar trecator şi lapoviţa sau ploaie- se vor semnala in perioada 16-17 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou ridicata şi intre 21 şi 23 ianuarie.
MARAMURES
Inceputul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, geroasa local in dimineaţa de 16 ianuarie. Apoi, pana in data de 21 ianuarie valorile termice -in creştere- se vor situa peste cele obişnuite ale perioadei din an, cu medii ale maximelor de 2...6 grade şi ale minimelor de -4...0 grade. Va urma o perioada mai rece intre 22-24 ianuarie cand vor fi valori medii diurne in jurul a 0 grade şi nocturne de -7..-5 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţa sunt estimate temperaturi din nou in creştere.
Probabilitatea pentru precipitaţii -predominant ninsoare, dar trecator şi lapoviţa sau ploaie- se va menţine relativ ridicata in perioada 16-22 ianuarie.
MOLDOVA
Vremea va fi rece la debutul intervalului, geroasa in noaptea de 15/16 ianuarie. Apoi valorile -in creştere semnificativa- vor caracteriza un regim termic peste cel specific perioadei; astfel intre 17 şi 22 ianuarie vor fi maxime de 2...6 grade şi minime de -5...1 grad, mediat pe regiune. Va urma un interval scurt (23-24 ianuarie) de vreme mai rece, cu medii ale temperaturilor diurne de 0...2 grade şi ale celor nocturne de -7...-3 grade, iar pentru ultimele zile estimarile prognostice indica din nou o creştere a temperaturilor peste norma caracteristica.
In perioada 17-18 ianuarie precipitaţii mixte, in general slabe se vor semnala pe arii relativ extinse. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou in zilele de 21 şi 22 ianuarie.
DOBROGEA
Vremea va fi rece la debutul intervalului, cu temperaturi diurne negative şi o medie a celor nocturne de -6 grade. Apoi valorile -in creştere semnificativa- vor caracteriza in general un regim termic peste cel specific perioadei; astfel intre 17 şi 22 ianuarie vor fi maxime de 4...8 grade şi minime de -2...5 grade, mediat pe regiune. Dupa un interval scurt (23-24 ianuarie) cu o vreme mai rece, cu medii ale temperaturilor diurne de 2...4 grade şi ale celor nocturne de -4...-2 grade, estimarile prognostice indica din nou o creştere a temperaturilor peste norma caracteristica ultimei decade de ianuarie.
In perioada 17-18 ianuarie precipitaţii mixte se vor semnala pe arii relativ extinse. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou in zilele de 22 şi 23 ianuarie.
MUNTENIA
Intervalul celor doua saptamani de prognoza va debuta cu temperaturi scazute, local cu ger in nordul regiunii in dimineaţa de 16 ianuarie. Apoi, intre 17 şi 22 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori peste normalul perioadei, cu maxime de 4...8 grade şi minime de -3...2 grade, in medie. Ulterior, intre 23 şi 25 ianuarie va fi o perioada cu temperaturi in scadere, mai apropiate de cele climatologic specifice, cu o medie regionala a valorilor diurne de 1...3 grade şi a celor nocturne de -6...-3 grade. Estimarile pentru ultimele zile ale intervalului de referinţa indica o incalzire a vremii, din nou cu valori peste norma.
La inceputul intervalului vor fi ninsori slabe (fulguieli) pe spaţii restranse, iar in jurul datei de 17 ianuarie precipitaţiile -ploaie, lapoviţa şi trecator ninsoare- vor fi frecvente. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou mai ridicata in perioada 21-23 ianuarie.
OLTENIA
Inceputul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, geroasa local in dimineaţa de 16 ianuarie in nordul regiunii. Apoi, temperaturile vor creşte semnificativ, iar pana spre sfarşitul perioadei de referinţa se vor situa in general peste normele climatologic specifice perioadei. Vor fi medii ale maximelor de 2...6 grade şi ale minimelor de -4...0 grade, valori mai mici fiind posibile in perioada 24-25 ianuarie.
La inceputul intervalului vor fi ninsori slabe, locale, iar in jurul datei de 17 ianuarie precipitaţii mixte, moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou mai ridicata in perioada 21-23 ianuarie.
LA MUNTE
Vremea rece, local geroasa se va menţine la inceputul intervalului. Apoi, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, temperaturile se vor situa in general peste cele climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de -2...2 grade şi ale minimelor de -7...-3 grade, valori mai mici fiind posibile in data de 18 ianuarie şi in perioada 23-24 ianuarie.
In intervalul 16-18 ianuarie precipitaţiile vor fi frecvente, moderate cantitativ; vor predomina ninsorile, dar trecator pot aparea şi lapoviţa sau ploi, la altitudini de sub 1400 m. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicata şi in perioada 21-23 ianuarie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.