Mai putine bovine si pasari, mai multe porcine, ovine si caprine

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.02.2013 17:57 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

În anul 2012 comparativ cu anul 2011, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate a scăzut la bovine şi păsări, iar la porcine, ovine şi caprine a crescut, informează Institutul Naţional de Statistică.
Numărul total de bovine sacrificate în 2012, comparativ cu anul 2011, a scăzut cu 5,9%, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 9,5%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate, cu 5,4%, cât şi al greutăţii în carcasă, cu 2,7%.
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 10,0%, respectiv cu 4,1%. În unităţile industriale specializate, numărul de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 6,7%, respectiv cu 7,1% .
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 16,6%, respectiv cu 51,2%. Tăierile în unităţile industriale specializate au scăzut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate cu 49,7%, cât şi al greutăţii în carcasă, cu 45,4%.
Numărul total al păsărilor sacrificate a scăzut cu 0,4%, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 1,9%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri, cu 9,0% la numărul păsărilor sacrificate şi cu 6,8% la greutatea în carcasă.
La bovine, greutatea în carcasă înseamnă greutatea corpului întreg al unui animal sacrificat după îndepărtarea pielii, sângelui şi organelor interne, fără cap, uger, coadă, grăsimi renale şi picioare (separate la nivelul articulaţiilor metacarpiene şi metatarsiene).
La porcine, greutatea în carcasă înseamnă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg sau împărţit în jumătăţi egale de-a lungul şirei spinării, după sângerare, fără organe interne, păr, copite, limbă, osânză şi diafragmă.
La ovine, greutatea în carcasă înseamnă greutatea corpului animalului sacrificat, după sângerare şi îndepărtarea pielii, fără organe interne, fără cap şi picioare (separate la nivelul articulaţiilor metacarpiene şi metatarsiene). Rinichii şi grăsimea renală sunt incluse în carcasă.
La păsări, greutatea în carcasă înseamnă greutatea pasării sacrificate, după sângerare, fară fulgi, puf şi organe interne (intestine, ficat, pipotă, inimă) şi fără cap, gât şi gheare.
Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă şi numărul de animale sacrificate, pe specii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.