Majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Olanda sau Austria

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.05.2015 12:31 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In Romania, in anul 2013, au fost identificate 44575 grupuri de intreprinderi, din care 5248 de grupuri de intreprinderi rezidente si 39327 de grupuri de intreprinderi multinationale (60 controlate din interior, respectiv 39267 controlate din strainatate), informeaza Institutul Naţional de Statistica.
In cadrul grupurilor de intreprinderi rezidente majoritatea sunt cele constituite din doua sau trei intreprinderi.
In anul 2013, aproximativ 12% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau rezidente, dintre acestea 90% fiind constituite din doua sau trei intreprinderi.
Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in comert, industria prelucratoare sau constructii.

In anul 2013, din totalul grupurilor de intreprinderi, cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (31%), sectiunea constructii (13%), sectiunea industria prelucratoare (11%).
Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza preponderent in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), industria prelucratoare (12%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11%) si constructii (11%).

Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Olanda sau Austria.
Rezultatele anului 2013 indica faptul ca, in functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (15,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Olanda (12,6%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Austria (11,4%).
In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (7,4%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2,5%) si in sectiunea activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2,4%).
In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Olanda, 4,8% se regasesc in industria prelucratoare, 2,3% in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor si 1,5% in sectiunea informatii si comunicatii.
Subgrupurile de intreprinderi controlate din Austria domina in industria extractiva (2,8%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2,4%) si in sectiunea industria prelucratoare (2,4%).

Definitii:
Control / o intreprindere este controlata daca o alta intreprindere detine un procent depasind strict 50% in luarea deciziilor din adunarea generala a actionarilor, sau care, prin contract are drept de control;
Grup / multimea de intreprinderi legate la un cap de grup printr-o cota de control real nenul;
Cap de grup / intreprinderea necontrolata, direct sau indirect de o alta intreprindere si care controleaza cel putin o filiala;
Grup de intreprinderi multinationale / grupul de intreprinderi format din cel putin doua unitati localizate in tari diferite;
Subgrup de intreprinderi / unitatile (intreprinderile) unui grup de intreprinderi multinationale rezidente in aceeasi tara;
Grup de intreprinderi rezident / grupul de intreprinderi ale carui unitati (intreprinderi) sunt toate rezidente in aceeasi tara.
Sectiuni CAEN Rev.2
A Agricultura, silvicultura si pescuit
B Industria extractiva
C Industria prelucratoare
D Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat
E Distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare
F Constructii
G Comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor
H Transport si depozitare
I Hoteluri si restaurante
J Informatii si comunicatii
K Intermedieri financiare si asigurari
L Tranzactii imobiliare
M Activitati profesionale, stiintifice si tehnice
N Activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport
O Administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public
P Invatamant
Q Sanatate si asistenta sociala
R Activitati de spectacole, culturale si recreative
S Alte activitati de servicii
T Activitati ale gospodariilor private in calitate de angajator de personal casnic; activitati ale gospodariilor private de producere de bunuri si servicii destinate consumului propriu
U Activitati ale organizatiilor si organismelor extrateritoriale
 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.