MANIFESTATIE LGBT pentru legalizarea PARTENERIATULUI CIVIL in ROMANIA.Peste 800.000 de ROMANI sunt in relatii neoficializate...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.10.2017 20:11 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Sute de oameni sunt aşteptaţi sambata in Piaţa Universitaţii din Capitala pentru a le cere parlamentarilor sa legalizeze parteneriatele civile in Romania.
Sub sloganul “Tradiţia noastra e iubirea”, asociaţia MozaiQ invita romanii care cred in drepturile omului, valori europene, egalitate şi diversitate sa transmita un mesaj puternic aleşilor şi sa le solicite acestora sa aprobe parteneriatele civile de care ar putea beneficia peste 800.000 de romani aflaţi in relaţii neoficializate, cupluri gay şi heterosexuale.
Conform unui Eurobarometru al Uniunii Europene din 2015, peste 35% dintre romani susţin drepturi egale pentru persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisex, transgender).

”Mai mult de jumatate dintre ţarile Europei recunosc o forma sau alta de uniuni intre persoane de de sex diferit sau acelaşi sex, fie ca vorbim de casatorie sau parteneriat civil.
In momentul de faţa Romania nu ofera nimic, nici cuplurilor heterosexuale pentru care casatoria nu este o opţiune, nici cuplurilor homosexuale. Avem nevoie de o lege care sa protejeze aceşti oameni şi de un stat puternic şi democratic care sa apere şi sa reprezinte cetaţenii indiferent de orientarea sexuala sau identitatea de gen. Politicienii au o responsabilitate faţa de fiecare roman, au o responsabilitate de a asigura drepturi egale in faţa unor oameni care platesc taxe şi impozite in Romania”, declara Vlad Viski, preşedintele MozaiQ.

In mod simbolic, la manifestaţia de sambata din Piaţa Universitaţii, organizatorii vor oficia parteneriate civile neoficiale pentru cuplurile care doresc sa transmita un semnal ca işi doresc legalizarea parteneriatelor civile.

Parteneriatul civil, o soluţie pentru sute de mii de romani

In condiţiile in care din ce in ce mai mulţi romani aleg sa nu-şi oficializeze relaţia de cuplu prin casatorie, parteneriatul civil reprezinta o soluţie practica şi care aduce beneficii celor implicaţi.
Fie ca se vorbeşte despre dreptul şi obligaţia de sprijin reciproc, dreptul de a alege numele de familie, obligaţia de intreţinere, dreptul la moştenire, dreptul la bunuri comune sau dreptul de aparţinator in situaţia unei spitalizari, toate acestea ofera cuplurilor de sex diferit, dar şi de acelaşi sex, o protecţie reala şi concreta.
De altfel, şi Curtea Europeana a Drepturilor Omului a recomandat statelor comunitare sa ofere o forma de protecţie sau alta cetaţenilor care nu opteaza pentru legiferearea relaţiilor prin casatorie.
In momentul de faţa proiectul parteneriatului civil, iniţiat de deputatul Remus Cernea, se afla in Comisia Juridica a Camerei Deputaţulilor şi aşteapta avizul parlamentarilor.

Romania, la coada Europei langa Rusia şi Belarus, in privinţa parteneriatului civil şi al drepturilor minoritaţilor sexuale

In momentul de faţa 29 dintre cele 50 de ţari ale Europei recunosc o forma sau alta de uniuni intre persoane de acelaşi sex, fie ca vorbim de casatorie sau parteneriat civil. Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia şi Marea Britanie sunt ţarile care permit casatoriile intre persoane de acelaşi sex, in timp ce Andorra, Austria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Slovenia şi Elveţia au adoptat parteneriatul civil.
Romania, alaturi de ţari precum Rusia, Belarus, Ucraina, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia şi Muntenegru nu ofera nicio forma de uniune intre persoane de acelaşi sex.

De asemenea, Romania detine un loc codas in Europa in privinta drepturilor acordate homosexualilor.
Anul trecut, ILGA-Europe, o organizaţie pan-europeana care militeaza pentru drepturile LGBT dadea publicitiaţii indexul Rainbow Europe 2016.
Dintre cele 49 de state analizate, Romania se situeaza pe locul 34 avand drept criterii de evaluare legislatia, discriminarea, atmosfera ostila de care se lovesc membrii comunitatii LGBT.
O pondere importanta este acordata protectiei familiei bazate pe cupluri de acelasi sex.

Indexul Rainbow Europe 2016 este deschis de Malta (87,75%), Belgia (81,85%) si Marea Britanie (81,44%), iar pe ultimele locuri se claseaza Armenia (7,20%), Rusia (6,55%) si Azerbaidjan(4,85%).

Multiple studii internaţionale arata ca procentul de persoane care se declara ca aparţinand comunitaţii LGBT dintr-o ţara variaza intre 5% şi 10% din totalul populaţiei, in funcţie de libertaţile de care dispun.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.