MASA CALDA sau PACHET ALIMENTAR pentru ELEVII si PRESCOLARII din 50 de SCOLI din ROMANIA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.10.2016 16:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Elevii şi preşcolarii din 50 de unitaţi de invaţamant preuniversitar de stat vor beneficia de o masa calda sau de un pachet alimentar in perioada desfaşurarii activitaţii didactice, in anul şcolar 2016-2017, dupa ce Guvernul a aprobat, prin ordonanţa de urgenţa, un Program-pilot care are scopul sa contribuie la prevenirea şi combaterea abandonului şcolar. Masura luata de Guvern face parte din Pachetul naţional anti-saracie.

Masa calda sau pachetul alimentar vor fi asigurate pentru elevii şi preşcolarii care participa la activitaţile didactice in cele 50 de unitaţi şcolare, in limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar şi va inlocui programele „Laptele şi cornul“ şi „Fructe in şcoli“. Suma necesara implementarii acestui program-pilot este de 34,674 milioane lei, iar finanţarea va fi asigurata de la bugetul de stat. Autoritaţile locale care implementeaza programul au posibilitatea sa suplimenteze finanţarea din venituri proprii ale bugetelor locale. Autoritaţile locale care nu sunt incluse in program pot stabili aplicarea lui in şcoli sau gradiniţe in condiţiile asigurarii finanţarii din venituri proprii.

Produsele alimentare distribuite elevilor şi preşcolarilor vor respecta cerinţele de conformitate prevazute in regulamentele europene. Direcţiile judeţene de sanatate publica, respectiv cea a municipiului Bucureşti vor verifica respectarea normelor şi condiţiilor igienico-sanitare şi a alimentaţiei sanatoase in distribuţia alimentelor. De asemenea, la cererea scrisa a parinţilor, din considerente de natura medicala, culturala sau religioasa, pachetele alimentare şi masa calda pot fi inlocuite cu produse alimentare adecvate situaţiei elevilor şi preşcolarilor.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizeaza la nivelul fiecarei unitaţi administrativ-terioriale.

La inchiderea programului-pilot, la finalul anului şcolar 2016-2017, in urma analizei Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetarii, pe baza rezultatelor obţinute şi interpretate lunar pe parcursul derularii proiectului, prin Hotarare a Guvernului se va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel naţional, precum şi a modalitaţii de implementare.

In programul pilot au fost selectate 50 de unitaţi de invaţamant preuniversitar cu grade de complexitate şi particularitaţi educaţionale diferite, dispuse echilibrat la nivel naţional, in medii rezidenţiale diverse: urban (mare, mic, central, periferic)/rural (mare, mic, accesibil, greu accesibil, izolat).

O prima categorie din unitaţile selectate include şcoli şi gradiniţe situate in medii geografice izolate sau greu accesibile – delta, munte, campie (zona depopulata/zona greu accesibila din cauza condiţiilor naturale), in medii sociale defavorizate (comunitaţi cu grad mare de vulnerabilitate – populaţie roma, copii cu parinţi plecaţi la munca in strainatate şi supuşi unor forme de abandon parental, copii supuşi unor forme de abuz parental prin munca, abandonului şcolii, cutume şi mentalitaţi restrictive, in defavoarea minorului) in medii economice sarace.  

In cea de-a doua categorie, cu rol de incluziune sociala, sunt incluse liceele şi colegiile pedagogice, unitaţi de invaţamand complexe, care reunesc elevi din toate ciclurile de invaţamant: preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Aceste unitaţi de invaţamant au şi un procent ridicat de elevi proveniţi din mediul rural.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonanţei de urgenţa adoptate, ministerele Sanataţii şi Educaţiei vor elabora norme de aplicare, care se vor adopta prin Hotarare a Guvernului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.