Meandrele concretului: Sorin Moisescu

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 06.04.2016 08:47 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Sorin Moisescu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie şi fost procuror general al Romaniei, a decedat pe 6 aprilie 2000.

Nascut la 13 mai 1939, la Campulung-Muscel, pana in 1990 a fost judecator la Curtea Suprema de Justiţie.
In 1997, a devenit şef al departamentului juridic al Preşedinţiei, apoi procuror general al Romaniei (1 sept. 1997 — 20 iun. 1998) şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (20 iunie 1998 — 6 aprilie 2000).
Judecatorul de la Curtea Suprema de Justiţie a fost fiul lui Iustin Moisescu, cel de-al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (1977-1986).
Iustin Moisescu, profesor de religie la Institutul Teologic Universitar din 1948, a fost unul dintre "tehnocraţii" aleşi de Ministerul Cultelor comunist pentru a controla şi a subordona cultele religioase, fiind colaborator al fostei poliţii politice a Securitaţii.

In noaptea de 21-22 decembrie 1989, Sorin Moisescu s-a aflat in faţa Hotelului Intercontinental şi a salii Dalles din Bucureşti, dupa care a ajuns in fostul CC al PCR.
A luat cuvantul de la microfonul instalat in balcon, invocand pentru prima data "necesitatea instaurarii unui stat de drept, cu separarea reala a puterilor".

Sorin Moisescu a fost membru fondator al Ligii Naţionale a Luptatorilor din Decembrie 1989 şi al Fundaţiei pentru Revoluţia din Decembrie 1989.

Numele lui Sorin Moisescu apare şi cand CEDO a condamnat Romania pentru ca procurorul general şi procurorii care l-au anchetat pe omul de afaceri George Constantin Paunescu l-au declarat vinovat in presa inainte de proces.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania la plata a 2.000 de euro daune morale pentru declaratiile facute de Sorin Moisescu, in timpul anchetarii omului de afaceri George Constantin Paunescu, pentru fraudarea Bankoop.
Fost ofiter de securitate, George Constantin Paunescu, implicat in devalizarea bancilor Bancorex si Bankcoop, face parte din familia Paunescu, care in 2010 avea o avere estimata la aproximativ 500-550 milioane de euro si ocupa locul 11 in Top 300 Capital.
Fiul lui, Bobby Paunescu, este proprietarul ziarelor Evenimentul zilei, Capital, Curierul Naţional, Gazeta de sud, Gazeta de Olt, precum şi a televiziunii B1TV.
 
Casatorit in 1965, Sorin Moisescu a avut un fiu, Vlad.
Vlad Moisescu a fost sef al Autoritatii Nationale pentru Turism si consilier de stat la cancelaria premierului Calin Popescu Tariceanu.
Şi tot Vlad Moisescu a fost implicat in cazul primarului sectorului 1 din Bucureşti, Andrei Chiliman.
Procurorii au suspectat ca Moisescu si Chiliman ar fi primit mita 9 milioane de euro pentru a atribui contracte de asfaltare si reabilitare termica a blocurilor, dar şi comisioane din contractele incheiate cu firma de salubritate Romprest, cu patronul Florian Walter, fugit din tara dupa ce a fost vizat intr-un alt dosar de evaziune fiscala si spalare de bani de peste 20 de milioane de euro.
Procurorii DNA au gasit la perchezitii un contract incheiat in 2009 intre soacra de 70 de ani a lui Vlad Moisescu, care a imprumutat-o pe sotia lui cu aproape 670 de milioane de euro.
Mai exact, 3 miliarde de lei noi la vremea aceea, procurorii banuind ca contractul a fost fictiv, precum al matuşii Tamara in cazul prim-ministrului Adrian Nastase, si incerca sa mascheze mita primita de gruparea lui Moisescu şi Chiliman incepand cu 2005.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.