MEDICII de FAMILIE: PACIENTUL este o MINGE care plimba hartii de la un MEDIC la altul!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.11.2017 13:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

1 din 4 romani nu va mai avea medic de familie in urmatorii 5 ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Nationale ale Ministerului Sanatatii si va lasa fara asistenta medicala primara aproape 5 milioane de cetaţeni inscrisi pe liste, o situatie fara precedent intr-o tara membra a Uniunii Europene.

Coaliţia „Solidari pentru Sanatate”, formata din 9 organizaţii non guvernamentale care apara drepturile pacienţilor şi organizaţiile naţionale reprezentative ale medicilor de familie au iniţiat un protest public in toata ţara faţa de subfinanţarea cronica a asistenţei medicale primare din Romania şi de imposibilitatea de practica optima a medicinii de familie, avertizand totodata ca intregul sistem va intra in colaps şi va lasa milioane de pacienţi fara ingrijirea medicala la care au dreptul in calitate de platitori de taxe şi impozite.

Coaliţia formata din Societatea Naţionala de Medicina Familiei (SNMF), Federaţia Naţionala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Salvaţi Copiii - Romania, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Asociaţia Naţionala pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din Romania (APAN), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), Asociaţia „Mame pentru mame”, susţinuta de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), au depus un memoriu la Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate şi toate filialele de judeţ ale acesteia, dar şi la toate prefecturile judeţene.

Memoriul solicita crearea unui echilibru in finanţarea sistemului public de sanatate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenţa medicala primara, faţa de 5,8% in prezent, conform recomandarilor tuturor instituţiilor internaţionale.
Crearea mediului propice unei relaţii funcţionale medic – familie – comunitate pentru imbunataţirea sanataţii cetaţenilor Romaniei, prin debirocratizarea sistemului şi neingradirea ariei de competenţe ale medicului de familie in relaţia cu pacientul sau şi in acord cu pregatirea şi realitatea medicala a secolului XXI.
Recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie in sistemul public de sanatate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.

Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic, in administrator al sistemului in folosul CNAS, iar pacientul devine o "minge" trimisa sa plimbe hartii de la un medic la altul, ceea ce afecteaza grav relaţia medic de familie-pacient.
Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt ingradiri ale accesului populaţiei la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverinţe şi hartii.

Conform unei analize realizate de SNMF şi FNPMF, Pana in anul 2030, 2 din 3 romani risca sa ramana fara medic de familie in conditiile in care populatia Romaniei imbatraneste si odata cu aceasta tendinta, creste incidenţa bolilor care creeaza poveri economice si sociale extrem de importante: bolile cardiovasculare, boli oncologice, boli respiratorii sau boli inflamatorii.

Exista o tendinţa negativa, de ieşire a medicilor de familie din sistem, fie din cauze naturale (pensionare) fie prin migraţia fortei de munca şi intrarea unui numar scazut de medici tineri care refuza aceasta specialitate.
Aceasta tendinţa este accelerata de subfinanţarea sistemului naţional de asistenţa medicala primara şi de lipsa oricaror politici de atragere a tinerilor medici catre cele 600 de localitaţi din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sanatate al populatiei, ci si realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat.

Aceasta tendinta negativa va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primara.

Conform analizei proiective realizate de SNMF şi FNPMF pe un esantion de medici de familie reprezentativ demografic pentru toata tara, in anul 2030, doar 1 din 3 pacienti romani va mai avea un medic de familie, in conditiile in care se asteapta ca numarul pensionarilor – segmentul populational cu cea mai mare nevoie de asistenta medicala primara – sa reprezinte aproximativ 30% din totalul populatiei Romaniei.

Analiza mai arata ca numarul mediu al consultatilor medicale acordate de medicii de familie a crescut cu mai mult de 50% fata de anul 2009.
Conform datelor INS, aproape jumatate din populatia rezidenta a apelat, cel putin o data, la medicul de familie sau la un medic de medicina generala in ultimele 12 luni, efectuand in medie 3,7 consultatii.
Acest lucru demonstreaza un grad de aglomerare si incarcare fara precedent a cabinetelor medicilor de familie, care creste presiunea pe sistemul de asistenta medicala primara, obligat sa ramana in aceleasi conditii financiare precare ca inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Din 1999 pana in 2017, bugetul FNUASS a crescut de 18,1 ori, in timp ce alocarile pentru asistenţa medicala primara de doar 12 ori.
Daca raportul de creştere ar fi fost respectat, bugetul AMP ar fi trebuit sa fie in 2017 de 2,538 miliarde lei, adica cu 858 milioane lei mai mare decat este acum, respectiv de 8,78% din FNUASS total, faţa de 5,83% cat este in prezent.
Daca se adauga şi nevoia dezvoltarii fireşti a cabinetelor de medicina familiei, pentru oferirea unor servicii diversificate şi de calitate, este evident ca se impune un procent European din bugetul sanatatii pentru medicina de familie, adica minimum 10% din FNUASS total.

SNMF şi FNPMF au avertizat in repetate randuri factorii politici si administrativi cu privire la riscurile pe care le genereaza asupra starii de sanatate a populaţiei subfinanţarea asistenţei medicale primare dar şi piedicile legislative care merg pana la crearea unor situatii absurde de sancţiuni pentru ca medicii si-au respectat profesia şi pacientii.

Desi au fost facute destule promisiuni de remediere a situaţiei - implementarea acestora a eşuat de fiecare data, fara ca pacientii sa cunoasca in intregime consecintele pe termen scurt, mediu si lung ale acestor decizii.
Ultimul dialog intre organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie si cei responsabili de asigurarea finantarii sistemului de medicina primara s-a soldat cu un esec: in ciuda argumentelor aduse la masa discutiilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a solicitat la rectificarea de buget creşterea finanţarii medicinei de familie, ratand astfel ultima sansa de a arata buna-credinta si interes fata de sanatatea pacientilor ai caror bani ii colecteaza si foloseste.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.