Medicii nu sunt o problema a sistemului sanitar. Banii! Si pacientii...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 31.07.2016 18:27 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Federaţia Solidaritatea Sanitara:

”Medicii nu sunt o problema a sistemului sanitar, ci principala soluţie pentru redresarea lui

Fidela strategiei de acţiune bazata pe dovezi, Federaţia 'Solidaritatea Sanitara' comunica analiza macro a catorva dintre datele financiare ce caracterizeaza sistemul sanitar din Romania, ce indica atat adevaratele probleme ale acestuia cat şi soluţiile posibile. Aceasta comunicare face parte din acţiunile ce vizeaza identificarea resurselor de finanţare a drepturilor legale pe care le au medicii care efectueaza garzi, aşa cum au fost solicitate, constituind o dovada suplimentara de buna credinţa pe care o dam guvernanţilor prin sprijinul acordat pentru rezolvarea problemelor.

O scurta prezentare a celor mai importanţi indicatori privind nivelul de finanţare al sanataţii, comparativ cu alte state din Uniunea Europeana, este suficienta pentru a indica indiferenţa autoritaţilor faţa de finanţarea Sanataţii, ce afecteaza atat personalul medical cat şi pacienţii:
# In anul 2013 Romania a cheltuit pentru sanatate 372 euro per cetaţean, fiind pe ultimul loc in Uniunea Europeana;
# Romania se situeaza tot pe ultimul loc in UE şi in ceea ce priveşte banii alocaţi spitalelor per cetaţean, valoarea acestui indicator in acelaşi an fiind de 145 euro;
# La capitolul finanţarea sanataţii din surse publice (CNAS şi bugetul de stat) Romania este pe penultimul loc, cu o valoare de 294 de euro/cetaţean;
# In privinţa finanţarii sanataţii de la bugetul de stat Romania se situeaza pe ante-penultimul loc, cu o valoare de 51 de euro/cetaţean.

La capitolul Contribuţia asigurarilor voluntare la cheltuielile totale de sanatate pe cetaţean Romania se situeaza pe ultimul loc in UE, cu o valoare de 2 (doi) euro/cetaţean.

Valoarea acestor indicatori arata direcţiile de acţiune care, printr-o intervenţie minima, pot conduce la asigurarea finanţarii drepturilor legale pe care le au medicii care efectueaza garzi. Este suficient sa diminuam economiile facute de stat pe seama lucratorilor din Sanatate pentru a asigura finanţarea drepturilor salariale la un nivel rezonabil”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.