MEDICII sunt REVOLTATI! Si nu de SPAGA, INCOMPETENTA si NEPASARE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.11.2016 09:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Organizaţia profesionala ce asigura respectarea de catre medici a obligaţiilor ce le revin- Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti-este in egala masura indreptaţita prin lege sa promoveze drepturile şi interesele membrilor sai in toate sferele de activitate.
In acest sens, CMMB a lansat, in ultimul an, consultari publice ale corpului medical din Bucureşti, pe teme de interes pentru medici, pacienţi şi societate.

Cea mai recenta astfel de consultare publica se constituie intr-un serios semnal de alarma, care ar trebui luat in considerare atat de Guvern cat şi de Parlament. Din informaţiile noastre, medicii din intreaga ţara sunt revoltaţi de actuala stare de fapt, şi tocmai pentru a obiectiva aceasta situaţie am solicitat membrilor CMMB sa raspunda unui chestionar online despre asigurarile de malpraxis.

In urma centralizarii raspunsurilor la chestionar pot fi trase urmatoarele concluzii:
1. Medicii considera ca actualul sistem de asigurari de malpraxis este inutil pentru ei şi pacienţi, servind doar interesul firmelor de asigurari.
2. Medicii arata ca nu au putere de negociere şi sunt obligaţi sa incheie contractul impus de firma de asigurari.
3. Medicii nu au incredere intr-un contract cadru negociat de stat şi doresc ca organizaţiile profesionale sa negocieze in numele lor cu asiguratorii.
4. Principala problema identificata este ca poliţa nu acopera daunele morale.
5. Ca soluţie la problema daunelor morale, medicii vad plafonarea prin lege a sumelor acordate drept despagubire sau un contract intre pacient şi unitatea medicala, care sa stabileasca nivelul despagubirilor.
Medicii, pacienţii şi societatea au nevoie de reglementari corecte in sistemul asigurarilor de malpraxis, care sa serveasca tuturor parţilor implicate.

Actualul sistem este defavorabil:
-medicilor, care lucreaza sub presiune, ameninţaţi cu plata unor despagubiri de sute de ori mai mari decat valoarea cumulata a veniturilor pe care le obţin din practica medicala. Una dintre cauzele migraţiei in Occident este faptul ca statul roman, prin legislaţia şi instituţiile sale, este defavorabil medicilor şi face jocul corporaţiilor de asigurari.
-pacienţilor sau rudelor acestora, care sunt nevoite sa aştepte ani de zile o compensaţie pentru pierderile suferite şi sa angajeze eforturi considerabile in Justiţie pentru acest lucru.
-societaţii romaneşti, care se confrunta cu trei consecinţe: o medicina defensiva (recomandare de investigaţii in exces sau evitarea unor intervenţii riscante, dar necesare, pentru a evita riscul despagubirilor); pierderi materiale, pentru plata despagubirilor; pierderea capitalului uman, prin emigrarea medicilor sau prin epuizarea energiei acestora in procese care ar fi putut fi evitate printr-un sistem just de acoperire a riscului de malpraxis.

Este necesara o intervenţie urgenta

Prin organismele sale, CMMB este reprezentant al corpului profesional din Bucureşti in relaţiile cu autoritaţile şi instituţiile guvernamentale.
Intrucat problema nu poate fi rezolvata doar punctual, ci necesita o abordare la nivel naţional, CMMB va trimite rezultatele consultarii publice catre CMR şi il va sprijini in intervenţiile sale, pentru rezolvarea crizei. CCMB considera ca este in interesul medicilor şi pacienţilor ca negocierea unui contract cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis sa fie facuta de conducerea CMR şi are incredere ca forul profesional reprezentativ la nivel naţional va reuşi sa restabileasca poziţia echipei medic-pacient in faţa firmelor de asigurari.
Cercetarea online a fost efectuata in perioada august-septembrie 2016.

Iata rezultatele:
• Majoritatea medicilor sunt nemulţumiţi de sistemul actual de asigurari de malpraxis şi il considera inutil (56% dintre raspunsuri).
• Doar 1 la suta dintre respondenţi sunt mulţumiţi de actualul sistem.
• Numarul medicilor parţial mulţumiţi de actualul sistem (19%) este de trei ori mai mic decat al celor care il considera inutil. Şi cei parţial mulţumiţi cred ca ar trebui aduse imbunataţiri sistemului de asigurari de malpraxis.
• De remarcat ca un sfert dintre respondenţi nu pot evalua asigurarile de malpraxis. Este un segment important, ceea ce arata ca au lipsit dialogul şi lipsesc informaţiile pe aceasta tema.
• La intrebarea "Cine profita de actualul sistem de asigurari?" au fost mai multe variante de raspuns, pentru ca ar fi putut beneficia de sistem mai mulţi actori, daca era un model win-win. Din pacate, raspunsurile arata ca este un sistem de care profita doar companiile de asigurari şi in mica masura statul . Medicii nu se considera beneficiari ai poliţelor de malpraxis: 413 raspunsuri arata ca asigurarile folosesc companiilor care incheie poliţele, doar 29 medicilor şi 27 pacienţilor. Raspunsurile care indica şi statul drept beneficiar au o pondere mica, dar aceasta este dubla faţa de cea care ii priveşte pe medici. Explicaţia: statul este vazut ca un beneficiar pentru ca scapa de raspundere, dar totuşi este un pierzator, la fel ca medicii şi pacienţii, in faţa firmelor de asigurari.
• Medicii identifica drept principala problema a sistemului actual faptul ca poliţa nu acopera daunele morale.Peste 90% dintre respondenţi identifica drept primul lucru care ar trebui schimbat faptul ca poliţa nu acopera daunele morale.
• Reducerea preţului poliţei este primul subiect de interes pentru doar 3 la suta dintre respondenţi.
• Medicii considera ca relaţia cu firmele de asigurari este una inegala, in care nu au niciun cuvant de spus in faţa monopolului deţinut de acestea. Peste 90% dintre medici declara ca nu au nicio putere de negociere şi sunt obligaţi sa incheie contractele aşa cum vor firmele de asigurari.
• Doar 4% dintre raspunsuri susţin ca medicii au o putere de negociere data de posibilitatea alegerii intre mai multe oferte.
• Medicii doresc ca organizaţiile profesionale sa negocieze in numele lor cu firmele de asigurari. In acest sens au optat 84% dintre respondenţi.
• Doar 4% dintre medici ar avea incredere ca statul le reprezinta interesul printr-un contract cadru negociat cu firmele de asigurari, iar 11% dintre respondenţi ar dori sa negocieze personal cu firma.
• Medicii considera ca problema daunelor morale ar trebui reglementata de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acorda ca despagubire. Pentru aceasta varianta au optat 63% dintre respondenţi.
• Incheierea unui contract intre pacient şi unitatea sanitara este vazuta ca soluţie de catre 20% dintre medici.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.