MEDICII sunt STRESATI. Lucreaza 42,9 ORE pe SAPTAMANA si SUFERA de SINDROMUL EPUIZARII PROFESIONALE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.09.2017 16:16 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti şi-a propus sa masoare nivelul de stres profesional in randul medicilor din Bucureşti, fiind realizat in perioada aprilie-august 2017.

Sindromul burnout sau sindromul epuizarii profesionale reprezinta o stare de epuizare, atat fizica, cat şi psihica, care apare in special la persoanele a caror profesie implica o responsabilitate deosebita şi interacţiuni frecvente cu oamenii.
Apare tot mai frecvent in epoca moderna şi conduce la scaderea performanţelor la locul de munca, afecteaza relaţiile cu cei din jur şi calitatea vieţii individului.
Cauzele acestui sindrom sunt, potrivit psihologilor, imposibilitatea de a deţine controlul la locul de munca, absenţa recunoaşterii sociale şi munca in exces, care lasa prea puţin timp de relaxare sau pentru activitaţi in familie.

Sindromul burnout duce la scaderea concentrarii şi a memoriei, insomnie, creşte riscul erorilor şi reduce productivitatea.
Persoanele afectate pot ajunge la depresie, anxietate, au dificultaţi in luarea deciziilor, sau o iritabilitate crescuta cu episoade de agresivitate.
Fenomenul este cunoscut şi analizat de zeci de ani in Occident, urmarindu-se identificarea cauzelor, evaluarea impactului şi reducerea riscului de epuizare profesionala.

Participanţii la studiul CMMB au declarat ca lucreaza in medie 42,9 ore pe saptamana şi consulta in medie 18,2 pacienţi pe zi.
30 la suta au doua locuri de munca, iar 12 la suta, trei sau mai multe job-uri.

Studiul arata ca 55 la suta dintre medicii bucureşteni sufera de burnout personal, 52 de burnout profesional, 36 la suta de burnout legat de interacţiunea cu pacientul, iar 24% sufera de toate cele trei tipuri.

Cifrele din studiul efectuat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti sunt mai mari decat cele din alte ţari europene.
Nivelul sindromului burnout in Franţa este de 42,4%, in Germania de 48,7%, iar in SUA, de 45,8%.
Un studiu efectuat in 12 ţari europene arata ca 43% dintre medici sufera de epuizare emoţionala.
In Marea Britanie, studii de specialitate arata cu unul dintre trei medici are simptome de burnout.

Concluziile cercetarii sunt ca burnout-ul este prezent intr-un numar destul de mare de cazuri, dar este mai puţin legat de lucrul cu pacienţii, ci mai degraba de factorii de sistem (birocraţie, legislaţie neclara, presiuni emoţionale ale rudelor, recunoaştere sociala redusa, lipsuri materiale).
Scorul de stres pentru lucrul cu pacienţii este in mod constant mult mai mic decat cel pentru alţi factori.
Soluţiile propuse de medici se refera in mare parte la reorganizarea sistemului sanitar, de la reducerea birocraţiei la reglementarile mai clare şi adecvarea resurselor alocate (de la dotari la numarul personalului) la nivelul solicitarilor din partea societaţii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.