Mesaj pentru Klaus Iohannis: un presedinte bun nu se poate construi prin vecinatati dubioase

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.01.2015 19:39 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

# Interviu cu Radu Vancu, scriitor

Provenim amandoi din zona literara unde exista un fel de reţinere faţa de implicarea politica care e privita ca un handicap, un no man` s land unde nu ar trebui sa calci, sa te afli, sa funcţionezi. Textul politic/de opinie e considerat o forma subliterara, o pierdere de timp. Aşa sa fie?

Radu Vancu: Intr-adevar, exista prejudecata asta. Eu insumi am practicat-o multa vreme – am crezut mereu c-o sa fiu un scriitor egocentrat, aproape egomaniacal, atent doar la temele & obsesiile mele. Insa ce s-a intamplat incepand cu mai 2012 a fost atat de dement, incat m-am trezit scriind, aproape malgré moi-même, texte de reactie la isteria politica. Stiu bine ca nu sunt texte pe care sa le pot aduna in carti, si nici nu le contabilizez la „scrisul serios”; dar mai stiu ca nu mi-as mai putea lua scrisul in serios daca n-ar fi ele.

Am fost amandoi pe baricade in timpul campaniei electorale,  şi nu doar in timpul campaniei, fie in strada, fie in scris sau pe reţelele de socializare. Un deznodamant pe care mulţi nu il credeau posibil: victoria lui Iohannis şi infrangerea PSD-ului care a avut totul la indemana. Poate fi citit acest rezultat drept un test de maturitate democratica  pe care l-au dat romanii?

Radu Vancu: Da, eu cel putin asa l-am citit. Sigur, in prima instanta, rezultatul din 16 noiembrie e efectul spaimei de PSD. Insa spaima aceasta insasi e un efect al unei maturizari a psiheei politice nationale. Romanii au inteles, intr-o majoritate zdrobitoare, ce inseamna PSD-ul, cu tot tabloul clinic de simptome asociat acestui partid. Si au refuzat sa se lase virusati de acest partid. Reactia lor e aproape similara cu aceea a unui organism care si-a inteles boala & a depasit-o.

Cu toata unda de şoc politic efect al alegerilor din 16 noiembrie, clasa politica pare ca se repliaza şi se intoarce la ceea ce ştie sa faca cel mai bine: totul impotriva interesului naţional şi pentru interesul personal.  Deşi au respins, spre exemplu, proiectul amnistiei şi graţierii, nu acelaşi lucru s-a intamplat cu votul prin corespondenţa care nu a trecut. Nu au invaţat nimic din lecţia usturatoare a lui 16 noiembrie?

Radu Vancu: Acum, nu trebuie sa fim naivi – 16 noiembrie nu poate fi pentru clasa politica un drum al Damascului, un punct de inflexiune morala categorica & generala. Ca şi noi, electorii, clasa politica e eterogena; vor inţelege ce e de inţeles din 16 noiembrie numai politicienii cu adevarat inteligenţi & cu nervul moral inca reactiv. Ei, insa, sunt in mod fatal o minoritate; iar rolul nostru e sa-i identificam & sa-i sprijinim, pentru ca impreuna sa formam masa critica necesara reformismului. Pe scurt, 16 noiembrie nu a insemnat o responsabilizare subita a clasei politice – ci a aratat ca, daca punem suficienta presiune pe ea, clasa politica se comporta responsabil. E datoria noastra sa punem mereu presiune – asta e lecţia reala a lui 16 noiembrie.

Eşti ceea ce s-ar putea numi un conaisseur al noului preşedinte ales Klaus Iohannis. Intre Primaria Sibiului şi Palatul Cotroceni este o mare diferenţa. Care crezi ca sunt avantajele şi dezavantajele lui Iohannis aşa cum il ştii tu? Va reuşi el sa se ridice la nivelul aşteptarilor celor care l-au votat, puţin peste şase milioane de romani?

Radu Vancu: Nu sunt, totuşi, un conaisseur al lui Klaus Iohannis; in orice caz, nu mai mult decat orice alt sibian. Ştiu ca, in general, se ţine de cuvant, şi ca nu minte – calitaţi rare la un politician roman. Dar asta nu inseamna ca nu poate greşi; prezenţa lui Dan Mihalache, personaj complet dubios, pe lista de consilieri, e o greşeala. Societatea civila, a carei atenţie & incredere a pretins-o (mergand la GDS, cautandu-l personal pe Andrei Pleşu etc.), l-a atenţionat cu privire la Mihalache; a preferat sa ignore atenţionarea. Daca Mihalache nu se va dovedi opusul a ceea ce a fost, Iohannis işi va fi instrainat o buna parte a societaţii civile printr-un gest fara miza reala – in orice caz, fara alta miza decat aceea a micilor trocuri intrapartinice. Apoi, iata gestul protejatei lui Iohannis, Alina Gorghiu – a doua zi dupa ce a pus-o preşedinte de partid, s-a napustit la Antena 3, ca sa se declare solidara cu Mircea Badea la postul de televiziune care i-a umilit cel mai mult pe votanţii lui Klaus Iohannis (mai ales pe aceia din diaspora). Sigur, Iohannis nu raspunde de perlele scoase de doamna Gorghiu in acea emisiune; dar nu e mai puţin adevarat ca el a numit-o preşedinte de partid – nu ştia pe cine numeşte? Şi ce nivel al inteligenţei politice & morale are protejata lui? E, oricare ar fi raspunsul, inca o nota proasta pentru inceputul lui mandat. In fine, il aud chiar acum pe dl Iohannis declarand, in discursul oficial, ca-şi doreşte ca, la finalul mandatului sau, corupţia sa nu mai fie pe agenda publica. O fraza foarte bizara; sper ca asta sa nu insemne diminuarea anticorupţiei – fiindca, de fapt, corupţia dispare cu adevarat de pe agenda publica numai atunci cand anticorupţia este necontenit prezenta pe aceeaşi agenda. Sper sa ma inşel eu, şi toate semnele astea de intrebare sa se dovedeasca nefondate.

PNL şi-a ales o noua conducere, dupa 16 noiembrie, in PSD au inceput sa mişte placile tectonice, premierul face apel la intelectualii de stanga, nu se mai aude nimic de liberal-reformiştii lui Tariceanu sau de pepededişti. UDMR nu pare a o duce foarte bine. PMP pare intrat in adormire, in aşteptarea unui cuvant/plan de la Traian Basescu. Ar fi un moment foarte bun pentru partide pentru a se reforma cu adevarat. Crezi ca o vor face?

Radu Vancu: O vor face numai daca noi vom continua sa punem presiune pe ele.In toate partidele existente azi, tentaţia restauraţiei e mai puternica decat tendinţa reformista. Numai un eventual partid al Monicai Macovei ar fi in mod natural reformist; celelalte sunt, toate, reformabile doar impotriva propriei lor voinţe. Daca nu le vom obliga s-o faca, nici unul n-o va face de la sine. Iata exemplul Alinei Gorghiu, dat mai sus: tot ce a spus la Antena 3 era expresia nostalgiei dupa USL. Sunt convins ca doamna Gorghiu se simte mai bine alaturi de Victor Ponta decat de Vasile Blaga. Fara o puternica presiune a noastra, orice derapaj & orice noua alianţa monstruoasa e posibila.  

Rusia pare ca se simte tot mai rau, economic vorbind. Dupa ieşirile triumfalist-ameninţatoare din acest an, dupa Ucraina şi Crimeea, Rusia pare ca a obosit. Rubla nu se simte bine. Va deveni Putin mai realist?

Radu Vancu: Putin nu mai poate deveni realist. In bovarismul lui politic, el are un delir de grandoare & se identifica cu Stalin; lipsa lui de anvergura (infantilismul lui, de fapt) s-a demonstrat insa repede – confruntat chiar şi cu o Europa slaba, lipsita de politicieni reali (cu excepţia Angelei Merkel), e pus cu botul pe labe in mai puţin de un an. Rusia a pierdut, in cateva luni, ca urmare a sancţiunilor economice, cam 150 de miliarde de euro, proiectul South Stream e oale şi ulcele, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda de referinţa de la 10 la 17 procente – iar acum cel care se visa avatarul lui Stalin cerşeşte iertarea Europei. Daca ar avea vreo secunda de realism, Putin ar demisiona, obţinand astfel clemenţa Europei pentru Rusia & anularea sancţiunilor. Faptul ca n-o face arata ca spera inca intr-un damage control & intr-o recuperare a forţelor pentru un viitor asalt. Care va fi, insa, lipsit de orice şanse reale.

Anul 2014 s-a desfaşurat sub semnul marilor arestari, marilor afaceri de corupţie care au relevat reţele transpartinice şi judiciare care merg pana la cel mai inalt nivel. Concluzia ar fi ca, dupa 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 sau ce o fi fost ea, a consolidat nu democraţia ci corupţia?

Radu Vancu: Da, corupţia e evident transpartinica; nu exista partid in care ea sa nu fi construit reţele subterane. Ceea ce difera e gradul de infiltrare; iar PSD e corpul insuşi al caracatiţei, sistemul nervos central de unde corupţia activeaza & se activeaza. De asta PSD trebuie sa dispara; pana nu e eliminat SNC-ul caracatiţei, ea va continua sa ne infaşoare in tentaculele ei mereu inmulţite. Daca in cei cinci ani de mandat ai lui Iohannis DNA-ul va continua sa funcţioneze la fel de eficient ca in ultimul mandat al lui Basescu, atunci PSD-ul va sucomba prin forţa naturala acolo unde ii e locul: la inchisoare.

Ce sfat i-ai da lui Traian Basescu daca te-ai afla in faţa lui, aşa la o discuţie pe bune, intr-un Sibiu care aşteapta Sarbatorile de Iarna? Dar lui Klaus Iohannis, noul preşedinte ales?

Radu Vancu: Lui Traian Basescu i-aş spune sa nu mai lase temperamentul sa-i devina o limita a inteligenţei, aşa cum s-a intamplat de cateva ori. Iar lui Klaus Iohannis i-aş spune ca un preşedinte bun nu se poate construi prin vecinataţi dubioase.

Golul ideologic al ultimilor 25 de ani nu pare ca va fi umplut cu o dreapta şi o stanga moderne, coerente, deşi societatea romaneasca are nevoie de ideologii clare care sa se reflecte in politici sociale. Mereu guvernari haotice, incoerente, incapabile sa raspunda necesitaţilor societaţii romaneşti. Crezi ca ultimele mişcari, incepand cu mişcarile de strada precum Uniţi Salvam, dreapta zdrenţuita, stanga care a pierdut rasunator Cotroceniul şi care, deşi are puterea, nu a reuşit sa spele faţa roşie a PSD-ului, toate acestea vor aduce clarificari ideologice şi planuri care sa scoata din noroi stanga şi dreapta?
Radu Vancu: Aşa cum spuneam mai sus, clarificarile ideologice & morale ale partidelor nu se vor produce decat daca vom continua noi sa punem presiune pe ele. Responsabilitatea e, de fapt, la noi, nu la ei. Sau mai ales la noi. Am putut cu toţii vedea cum arata o clasa politica speriata de reacţia strazii: in prima saptamana dupa alegeri s-a facut mai multa reforma in Parlament decat in tot anul anterior. Daca vrem ca asta sa devina obişnuinţa, atunci trebuie ca presiunea noastra sa devina obişnuinţa. Testul major acum il dam noi, nu ei. Iar daca le permitem sa redevina ce-au fost, noi suntem in primul rand de vina. Dar convingerea mea, vazand tanara generaţie, al carei nerv etic & politic e mai reactiv decat al oricarei generaţii post-decembriste anterioare, e ca strada va ramane activa. Iar restauraţia, pana la urma, nu se va produce.
 
Interviu realizat de Daniela Raţiu
(Daniela Raţiu este jurnalist freelancer, publicist Vocile Dreptei Evenimentul Zilei, scriitor)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.