METEOROLOGII se jura c-au anuntat FENOMENELE PERICULOASE din VESTUL TARII. Doar ca INSTITUTIILE au fost iar luate prin surprindere!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.09.2017 14:29 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In dupa-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, incepand cu ora 15:00, in partea de vest a ţarii, cerul s-a innorat treptat iar vantul s-a intensificat.

La ora 15.06, Administraţia Naţionala de Meteorologie a emis primul mesaj cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipatie de o ora pana la sase ore (de tip nowcasting), pentru judetele Timiş şi Arad, cu urmatorul continut: “Fenomene meteorologice asteptate: intensificari ale vantului, care vor depaşi la rafala 55-60 km/h, izolat 70 km/h şi care trecator pot lua aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindina”.

Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herţegovina, peste Serbia şi Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid catre vestul Romaniei in dupa-amiaza zilei de 17 septembrie.
Evoluţia acestui sistem frontal a fost anuntata de catre Administraţia Naţionala de Meteorologie in prognozele emise in ultima saptamana, inclusiv in data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul si nordul tarii, pentru care in data de 17 septembrie, au fost emise atentionari/avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting).

Dezvoltarea foarte rapida a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociati acestui front atmosferic, in condiţiile unui contrast termic deosebit de puternic (scaderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente.
Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiata de sol (500…600 m), in timp ce varful acestora a atins 10.000 - 13.000 m. Aceasta dezvoltare exploziva a reprezentat un proces la scara locala, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat şi gestionat cu ajutorul radarului meteorologic şi imaginilor satelitare, in acord cu practicile internaţionale in domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe.

Prin urmare, la ora 15.28, a fost emis primul cod portocaliu, vizand judeţul Timiş, iar la ora 15.44, a fost emis un cod portocaliu pentru judeţul Arad, in ambele avertizari fiind precizat faptul ca viteza maxima a vantului la rafala va depaşi 90 km/h, valoare care reprezinta limita superioara a pragului de cod portocaliu pentru intensificari puternice ale vantului, la altitudini sub 800 m.
Pana la miezul nopţii, pe masura ce aria manifestarilor de vreme severa s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 cod portocaliu şi 35 cod galben.

In data de 17 Septembrie au fost emise avertizari meteorologice de vreme severa imediata (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru judetele: Timis, Arad, Caras Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mures, Sibiu, Maramures, Cluj, Salaj si Satu Mare.

Conform procedurilor Ordinului nr. 3403/2012 privind fluxul informational operativ pentru transmiterea informarilor/atentionarilor/avertizarilor meteorologice, toate avertizarile/atentionarile meteorologice au fost transmise in flux operational catre: Centrul operativ pentru situatii de urgenta de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, ISU Judetene, Prefecturile judetene, AN Apele Romane si mass media.

Mesajele de atenţionare şi avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie şi in prima parte a nopţii de duminica spre luni (17 / 18 septembrie 2017) au fost postate in momentul emiterii si pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie.
Totodata, in regim operativ, atenţionarile şi avertizarile emise de catre Administraţia Naţionala de Meteorologie sunt afişate in aplicaţia INOVAGRIA Meteo, ce ofera utilizatorilor posibilitatea de a cunoaşte, in orice moment, avertizari de vreme severa imediata la nivelul localitaţii in care se afla sau pentru pentru orice loc din Romania.
Aplicatia a devenit operationala din data de 6 Septembrie 2017 si este disponibila pentru descarcare deocamdata pe Google Play Store.

Fenomenele meteorologice care fac obiectul atentionarilor/avertizarilor meteorologicepericuloase imediate (de tip nowcasting) sunt: vant puternic, ploi importante cantitativ ce pot avea carater torential, descarcari electrice, grindina, ninsori abundente, viscol, polei, ceata, in acord cu Ordinul nr. 3403/2012, pentru aprobarea procedurilor de codificare a informarilor, atenţionarilor şi avertizarilor meteorologice şi hidrologice.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.