Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica proiectul Statutului elevului

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.06.2016 12:57 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministerul Educaţiei a lansat in dezbatere publica proiectul Statutului elevului.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetarii Ştiinţifice a lansat in dezbatere publica proiectul Statutului elevului, document ce reglementeaza drepturile şi obligaţiile elevilor inmatriculaţi in instituţiile de invaţamant de stat, particular sau confesional din Romania.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educaţiei in colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor şi alte organizaţii reprezentative ale elevilor şi este fundamentat pe respectarea valorilor comunitaţii şcolare şi ale sistemului educaţional: accesul liber şi gratuit la educaţie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia in mod echitabil de resursele materiale şi educaţionale furnizate de sistemul educaţional, onestitatea intelectuala, sprijinirea gandirii critice, respectarea demnitaţii tuturor membrilor comunitaţii şcolare, respectiv deschiderea instituţionala pentru schimbari constructive.

Potrivit acestui proiect, drepturile elevilor au fost structurate in urmatoarele categorii: educaţionale, de asociere şi exprimare, drepturi şi modalitaţi de recompensare.
Documentul prevede, de asemenea, indatoriri, interdicţii şi sancţiuni pentru incalcarea de catre elevi, in incinta unitaţii de invaţamant, a prevederilor prezentului statut sau a prevederilor explicite din actele normative in vigoare, in funcţie de gravitatea acestora.

'Un statut al elevului reprezinta un demers necesar in asumarea de catre comunitatea şcolara a rolului pe care trebuie sa il aiba elevii in sistemul naţional de educaţie. Ce este important: proiectul vine atat cu drepturile, cat şi cu obligaţiile pe care aceştia le au. Statutul a fost elaborat in intalniri succesive cu reprezentanţii elevilor şi imi doresc ca la finalul consultarii publice sa avem un document robust, reprezentativ pentru invaţamantul preuniversitar', a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Colectarea opiniilor şi a sugestiilor pe marginea proiectului de statut se va desfaşura in perioada 17 iunie — 4 iulie 2016.

Toţi cei interesaţi sa se implice in acest dialog public sunt invitaţi sa transmita pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro propuneri şi observaţii vizand structura şi conţinutul documentului lansat in dezbatere publica.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Proiectul Statutului elevului
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 354.59 Kb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.