Ministerul Sanatatii: Igiena mainilor este esentiala pentru prevenirea infectiilor din spitale

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.09.2016 16:51 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministerul Sanatatii a impus norme tehnice noi privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in spitale.
Ordinul Ministrului Sanataţii (OMS) 961/2016, aprobat şi publicat in Monitorul Oficial, reprezinta primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecţiilor nosocomiale.
Conform recomandarilor Comisiei Europene, termenul de infecţii nosocomiale se redefineşte şi devine „infecţii asociate ingrijirilor medicale”.

Conţinutul actului cuprinde:
1. Normele tehnice privind curaţarea, dezinfecţia şi sterilizarea in spitale.
2. Tehnica de lucru şi de interpretare pentru testele care evalueaza eficienţa curaţeniei şi a dezinfecţiei.
3. Procedura recomandata pentru igiena şi dezinfecţia mainilor personalului din spitale.
4. Metodele de aplicare a dezinfectanţilor chimici in funcţie de suportul carea urmeaza a fi tratat.
5. Metodele de evaluare a derularii şi eficienţei procesului de sterilizare.

In afara acestor norme tehnice ce vor trebui aplicate in unitaţile sanitare, OMS 961 / 2016 stipuleaza ca, la achiziţia de produse de curaţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sunt obligate sa solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate in baza carora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.

In ceea ce priveşte testele de autocontrol din unitaţile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvenţa care trebuie sa ţina cont de zonele de risc din spital, circulaţia germenilor in unitate şi rezultatele screening-ului la pacienţi.

Cu alte cuvinte, exista o frecvenţa fixa a acestor teste prevazuta in planul anual de combatere şi prevenire a infecţiilor asociate ingrijirilor medicale, dar se introduce şi obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de cate ori o impune situaţia epidemiologica.

In perioada imediat urmatoare, vor fi adoptate şi celelalte acte normative cu impact direct asupra prevenirii şi controlului infecţiilor asociate ingrijirilor medicale.

Ministerul Sanataţii subliniaza faptul ca respectarea regulilor de igiena a mainilor de catre personalul medical şi de catre pacienţi este o parte esenţiala a oricarui demers de prevenire a infecţiilor din spitale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.