Minoritati agresive promoveaza interese private, in dauna interesului public...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.01.2016 09:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Ion Iliescu:

”Faptele care au dus la caderea regimului ceauşist sunt cunoscute. Oricat ar cauta unii ”lovituri de stat”, ”conspiraţii” şi ”intervenţii straine”, adevarul este mult mai simplu, şi il ştim toţi: nu se mai putea, ne ajunsese tuturor cuţitul la os, dupa cea mai dura perioada de austeritate din perioada postbelica, dintr-o ţara europeana. Trebuie s-o spunem: decizia lui Ceauşescu, de a plati datoriile externe intr-un timp atat de scurt a dus la reducerea drastica a consumului intern, la raţionalizarea alimentelor, energiei, combustibililor, la mizeria din şcoli şi spitale, la forţarea exporturilor, la reducerea investiţiilor in momentul in care aparatul productiv, construit in anii 60 şi 70 avea nevoie de modernizare, cand trebuia introdus progresul tehnologic in diverse domenii, precum informatica, microelectronica, spre exemplu.
Nu avea cum se termina bine o astfel de perioada de lipsuri, care a dus la saracirea multor romani, care abia gustasera din fructele unei relative bunastari. Intr-un fel, Romania avusese ceea ce francezii au numit ”cei treizeci de ani glorioşi”, perioada post-belica de dezvoltare economica, in care o larga masa de cetaţeni a avut acces la consum, la educaţie şi sanatate, la o locuire decenta. ,,Statul Bunastarii,, a existat, cu limitele de rigoare, şi in Romania. Ultimii ani ai epocii ceauşiste au insemnat insa inceputul dezmembrarii lui, dezmembrare accentuata de tranziţie, şi apoi de dogma neo-liberala, imbraţişata la inceput de dreapta, şi mai nou, şi de stanga.(...)
Ne aflam intr-un moment critic in dezvoltarea regimului politic romanesc. Şi el nu are cum sa nu se reflecte in plan economic şi social. Pe cine reprezinta un guvern de ”tehnocraţi”, cine il controleaza, democratic, aşa cum scrie in Constituţie, cand nu mai ştim cine şi-l asuma politic, cine este puterea, cine opoziţia, care ii este programul? In Parlament se voteaza fara o minima dezbatere legi cu impact determinant asupra vieţii oamenilor.”Societatea civila” a luat locul cetaţenilor, şi schimba guverne, impune programe, numeşte miniştri, creeaza instituţii. Minoritaţi agresive promoveaza interese private, in dauna interesului public. Nu aşa ceva am vrut in decembrie 1989”...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.