Mita si la Ambasadei Romaniei de la Roma

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.09.2015 19:26 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, faţa de inculpaţii BIŢICA NELU, şef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural aflat in gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), sub aspectul savarşirii infracţiunilor de abuz in serviciu şi luare de mita, şi BIŢICA GABRIELA, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma, sub aspectul savarşirii infracţiunii de luare de mita.

In perioada octombrie 2012 — iulie 2013, inculpaţii Biţica Nelu şi Biţica Gabriela, in calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentanţii unei societaţi comerciale sume de bani şi un autoturism, reprezentand 10 % din valoarea lucrarilor atribuite de ambasada catre firma acestora şi au primit efectiv de la aceştia suma de 13.300 de euro.

Primirea sumei respective de bani, de catre inculpaţii Biţica Nelu şi Biţica Gabriela, s-a facut in mai multe etape in perioada noiembrie 2012 — martie 2013, in oraşul Roma din Italia, cu excepţia sumei de 1.450 de euro pe care soţii Biţica au primit-o la Bucureşti printr-un intermediar.

Societatea respectiva a derulat mai multe contracte de lucrari cu Accademia di Romania din Roma.

Inculpaţii au pretins şi primit suma respectiva de bani pentru ca, in executarea atribuţiilor de serviciu, sa atribuie in mod preferenţial contracte şi pentru a indeplini acte astfel incat firma privata sa beneficieze de toate verificarile şi aprobarile necesare achitarii sumelor solicitate in contul lucrarilor efectuate.

Societatea comerciala a colaborat cu Accademia di Romania din Roma şi, in luna iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparaţii a 12 spaţii din incinta academiei in suma iniţiala de 19.300 euro.
Biţica Nelu a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare in scopul atribuirii altor lucrari, cunoscand ca o alta firma propusese un preţ de 25.000 euro, oferta sa fie suplimentata cu 5.000 euro. Prin indeplinirea defectuoasa a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Biţica Nelu a produs in dauna Ministerului Afacerilor Externe din Romania un prejudiciu material de 5.000 euro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.