Moasele si asistentii medicali se vor pensiona la 65 de ani

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.05.2014 19:17 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministrul Sanataţii anunţa adoptarea Ordonanţei de Urgenţa nr. 23 din 2014 de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanataţii, iar asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor putea pensiona la 65 de ani.

'Scaderea varstei de pensionare risca diminuarea periculoasa a numarului de asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali angajaţi in unitaţile sanitare publice, instituţii care se confrunta deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin aceasta Ordonanţa de Guvern, am ţinut astfel cont atat de nevoile sistemului de sanatate, cat mai ales de dorinţa de a ramane in activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scaderea varstei de pensionare', a declarat ministrul Sanataţii, Nicolae Banicioiu.

Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile in baza carora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la varsta de 65 de ani, indiferent de sex.
Urmare a acestei modificari legislative, din punct de vedere al pensionarii, asistentele medicale au intrat sub incidenţa prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat acestea trebuiau sa se pensioneze inainte de 65 de ani.
Prin intermediul noii Ordonanţe, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona la varsta de 65 de ani, in condiţiile legii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.