Monica Macovei: Aplicati legea!

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.06.2012 16:58 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Solicit autoritatilor statului roman sa puna capat acestei stari de confuzie, de un ridicol desavarsit, mentinuta si intretinuta cu buna stiinta, in legatura cu situatia juridica a condamnatului Nastase Adrian, si sa aplice legea.

Condamnatul Nastase Adrian este in prezent arestat, conform art. 442 alin. 1 CPP, in baza mandatului de executarea a pedepsei inchisorii de 2 ani emis de catre Tribunalul Bucuresti. Arestarea condamnatului a fost efectuata de catre organele de politie insarcinate cu executarea mandatului, in seara de 21 iunie 2012.
Dupa arestare, in timp ce se afla in custodia politistilor de la executari penale din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti condamnatul, din cauza autovatamarilor pe care si le-a produs, nu a mai putut fi transportat la Penitenciarul Rahova, unde urmeaza sa-si execute pedeapsa, ci la o unitate de spital, pentru acordarea de ingrijiri medicale.
Asadar, la aceasta data, condamnatul Nastase Adrian are calitatea de detinut, se afla arestat sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis de Tribunalul Bucuresti, chiar daca nu a fost inca introdus efectiv in regim penitenciar.

Extras Codul de Procedura Penala:

Art. 420. - (1) Pedeapsa inchisorii şi pedeapsa detenţiunii pe viaţa se pun in executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecatorul delegat al instanţei de executare in ziua ramanerii definitive a hotararii la instanţa de fond sau, dupa caz, in ziua primirii extrasului prevazut in art. 418 alin. 3, (adica de la instanta superioara in fata careia hotararea a ramas definitiva - n.n.) ....................
(2) In cazul in care cel condamnat se afla in stare de libertate, odata cu emiterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii sau a pedepsei detenţiunii pe viaţa, judecatorul delegat emite şi un ordin prin care interzice condamnatului sa paraseasca ţara. .........................

Art. 421. - (1) Pentru aducerea la indeplinire a mandatului de executare, se trimit doua exemplare, dupa caz, organului de poliţie, cand condamnatul este liber.........
(3) In cazul in care cel condamnat se afla in stare de libertate, organele de executare prevazute in alin. 1 şi 2 au obligaţia de a lua masurile prevazute de lege in vederea punerii in executare a mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a parasirii ţarii, in ziua primirii acestora.

Art. 422. - (1) Pe baza mandatului de executare organul de poliţie procedeaza la arestarea condamnatului. Celui arestat i se inmaneaza un exemplar al mandatului şi este dus la locul de deţinere cel mai apropiat, unde organul de poliţie preda celalalt exemplar al mandatului de executare.
(11) In vederea punerii in executare a mandatului emis in executarea unei hotarari definitive de condamnare, organul de poliţie poate patrunde in domiciliul sau reşedinţa unei persoane fara invoirea acesteia, precum şi in sediul unei persoane juridice fara invoirea reprezentantului legal al acesteia.@.............................
(7) Comandantul locului de deţinere consemneaza intr-un proces-verbal data de la care condamnatul a inceput executarea pedepsei (aceasta data este data privarii efective de libertate a condamnatului, adica din momentul arestarii de catre organele de politie - n.n.). .....................................

De aceea, reiau toate cererile adresate ieri Ministrului Ioan Rus si ii cer sa ne spuna:

a) Cine a aprobat vizitarea lui Adrian Nastase de catre membrii PSD, alti politicieni sau persoane care nu erau rude ale detinutului? Trebuie publicate cererile de vizita si aprobarile.
b) Au fost toate aceste persoane supuse controlului, asa cum prevede legea executarii pedepselor?
c) Au fost mai mult de o vizita pe zi si 4 pe luna? Daca da, de ce s-a incalcat legea si cine va raspunde pentru asta?
d) Cine a stabilit ca, dupa interventia chirurgicala, condamnatul Adrian Nastase nu poate fi incarcerat si tratat in spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorita inclusiv medicului Serban Bradisteanu, fost senator PSD si inculpat si el de DNA.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.