MUNCA in REGIM TEMPORAR este tot mai la moda in ROMANIA. Urmeaza VIATA in regim temporar!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.10.2016 14:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Peste 67.000 de persoane au fost angajate in regim de munca temporara in 2015 arata un studiu recent al Asociaţiei Romane a Agenţilor de Munca Temporara (ARAMT). Aceasta cifra reprezinta dublul celei din 2010, cand se inregistrau 30.000 de angajaţi temporar.

Membrii ARAMT deruleaza circa 70% din activitaţile de munca temporara din Romania, inregistrand la finele anului trecut o cifra de afaceri de 270 de milioane de euro, se arata in studiu. Aceasta reprezinta o creştere cu peste 50% faţa de anul 2010, momentul infiinţarii asociaţiei.

„Studiul nostru arata o dublare a numarului de angajaţi temporar in ultimii ani, confirmand astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluţie economica şi de cariera, care raspunde nevoii ocupaţionale, atat a angajatorilor cat şi a forţei de munca. Ramane in continuare loc pentru o creştere susţinuta a pieţei de munca temporara, rata de penetrare a acesteia in Romania (0,2% ) fiind inca mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%”, a declarat Cristina Savuica, preşedinte ARAMT.

Munca in regim temporar este mai raspandita in producţie (58%) şi servicii (27%) indica studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupa 3 procente din piaţa de munca temporara, construcţiile – 1%, iar alte domenii – 11 %.
Durata medie a misiunilor a crescut in ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartiţia angajaţilor temporari in funcţie de varsta s-a menţinut, tinerii pana in 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu oferit de membrii ARAMT (37%). S-a inregistrat, de asemenea, şi o creştere de peste 4% a ponderii angajaţilor de peste 45 de ani, acum reprezentand 13% dintre contractele oferite.
Ultimii ani au inversat tendinţa angajamentelor in funcţie de sexe, in prezent femeile reprezentand 43% dintre angajaţii temporari (faţa de 51% in 2010).
O schimbare calitativa interesanta s-a produs in ceea ce priveşte nivelul de studii: daca in 2010 majoritatea celor angajaţi temporar in Romania (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, in prezent raportul s-a inversat, peste 53% dintre angajaţi fiind absolvenţi de facultate, lor adaugandu-li-se alte 12 procente reprezentand studenţi. Doar 12% provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificaţi şi necalificaţi), 35% fiind absolvenţi de liceu sau şcoli profesionale.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% dintre angajaţii temporari provin din randul şomerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de munca pe perioada determinata, 12% cu contracte de munca pe perioada nedeterminata, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenţi, iar 14% au mai fost angajaţi temporar.
Studiul a fost realizat in luna septembrie 2016 in randul membrilor Asociaţiei Romane a Agenţilor de Munca Temporara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.