Nici in luna AUGUST nu se anunta CALDURA MARE. Ploua, ploua, ploua... Vezi ce zic METEOROLOGII!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.07.2018 13:21 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 30 IULIE – 12 AUGUST 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In prima saptamana de prognoza vremea va fi calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, astfel ca temperaturile maxime vor depaşi local 30 de grade. In acelaşi timp şi temperaturile minime se vor situa in medie peste cele caracteristice acestei perioade, cu valori de 17...20 de grade. A doua parte a intervalului va continua cu valori termice ridicate, medii in jurul a 32 de grade, insa vor marca o scadere pana la final, spre 30 de grade, iar minimele vor fi in principal mai scazute decat in prima parte, in jurul a 16...18 grade.
Local şi temporar va ploua in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar mai intens şi mai frecvent in intervalul 31 iulie - 4 august.
CRISANA
Regimul termic va caracteriza o vreme calduroasa in cea mai mare parte a intervalului, astfel ca mediile regionale ale temperaturilor maxime vor atinge 30...32 de grade. In intervalele 2...4 august şi din nou in 9...12 august se vor inregistra in medie maxime de 28...30 de grade. Nopţile vor fi mai calde decat in mod caracteristic acestei perioade pana in data de 3 august, cand minimele vor fi in general de 18...20 de grade, apoi vor marca o scadere treptata, iar in saptamana a doua se vor menţine in medie la valori de 16...17 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani, dar aversele vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse in jurul datelor de 1, 2, 3 august şi din nou in 10 şi 11 august.
TRANSILVANIA
Vremea va fi uşor mai calda decat in mod caracteristic acestei perioade in cea mai mare parte a regiunii, cu excepţia depresiunilor, unde valorile termice se vor situa in jurul celor normale. In aceste condiţii, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 29...30 de grade, cu o tendinţa de scadere in ultimele zile de prognoza, spre 27...28 de grade. Minimele se vor menţine in jurul a 16 grade in intervalul 30 iulie – 2 august, apoi vor marca o scadere spre medii de 14...15 grade.
Pe tot parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza vor fi perioade in care se vor semnala ploi, mai ales averse, dar cu probabilitate mai ridicata in intervalul 30 iulie – 3 august.
MARAMURES
Regimul termic diurn va fi caracterizat in medie de valori maxime in jurul a 30 de grade ceea ce va determina pe arii restranse, in cea mai mare parte a intervalului, o vreme calduroasa. Uşor mai rece va fi in 3 şi 4 august şi din nou dupa 9 august cand se vor consemna in medie 28 de grade. Minimele vor fi ridicate in primele patru zile, se vor situa intre 16 şi 18 grade, apoi vor marca o scadere pana in data de 5 august şi se vor menţine la medii de 15 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicata in fiecare zi, insa acestea vor fi mai ales sub forma de aversa şi se vor semnala in special in orele amiezilor.
MOLDOVA
Valorile termice se vor situa in jurul celor normale pentru aceasta perioada in cea mai mare parte a regiunii. Media temperaturilor maxime va atinge 27...29 de grade, uşor mai ridicata fiind in data de 31 iulie, dar şi in intervalul 6 – 8 august. Temperaturile minime se vor situa in jurul a 18 grade in intervalul 30 iulie – 2 august, apoi vor scadea la medii de 17 grade.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta pe tot parcursul intervalului de prognoza, insa ploi mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse se vor semnala cu precadere in intervalul 30 iulie – 2 august.
DOBROGEA
Vremea va fi local calduroasa in cea mai mare parte a intervalului de prognoza. Se vor inregistra maxime uşor peste 30 de grade in cea mai mare parte a zonei continentale, dar trecator astfel de valori se vor atinge şi pe litoral. O uşoara racire se va produce din data de 8 august, cand mediile valorilor termice maxime diurne vor fi in jurul a 29 de grade. Minimele nocturne vor fi ridicate in primele patru zile, urmand a se inregistra intre 20 şi 24 de grade, apoi vor scadea uşor, spre medii de 20 de grade.
Gradul de instabilitate atmosferica va fi ridicat pana in data de 2 august, astfel incat, mai ales dupa orele amiezilor se vor semnala averse, insa ulterior acesta va fi in scadere.
MUNTENIA
Regimul termic diurn se va incadra in limitele caracteristice acestei perioade in cea mai mare parte a intervalului, cu medii ale valorilor maxime de 29...31 de grade. Minimele termice vor fi ridicate in primele zile, cu medii de 18...20 de grade, iar din 3 august vor marca o scadere, astfel ca media regionala va fi de 17...18 grade.
Pana in data de 4 august, temporar va ploua şi se vor cumula cantitaţi de apa mai insemnate. Probabilitatea de ploaie se va menţine şi in restul intervalului, dar la cote mai reduse.
OLTENIA
In intervalul 30 iulie – 4 august valorile termice maxime diurne se vor situa uşor sub normele perioadei, iar media regionala va fi de 28...29 de grade. Ulterior, pana in data de 7 august, vremea se va incalzi şi se vor inregistra medii ale valorilor maxime de 30...32 de grade, dupa care vor cobori din nou. Minimele termice vor fi in medie de 18...20 de grade pana in 3 august, apoi vor scadea la 16...18 grade.
In prima saptamana temporar va ploua, iar cantitaţile de apa cumulate vor fi mai insemnate. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicata şi in a doua parte a intervalului.
LA MUNTE
Regimul termic diurn nu va avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel ca mediile temperaturilor maxime vor fi de 18...20 de grade. Temperaturile minime vor avea tendinţa de scadere, de la medii de 12....13 grade in primele zile, spre 10 ...11 grade.
Temporar va ploua pe aproape tot parcursul intervalului şi se vor cumula cantitaţi de apa mai insemnate, indeosebi in prima saptamana.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.