Niciodata TOAMNA nu fu mai frumoasa. Daca spun METEOROLOGII!... Ba cu PLOAIE, ba cu VANT, ba cu SOARELE arzand...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.08.2017 13:15 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Administraţia Naţionala de Meteorologie informeaza ca in intervalul 28 august, ora 13 – 29 august, ora 03, in zonele montane şi submontane, apoi şi in regiunile sudice şi sud-estice, vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata şi se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, averse torenţiale, pe arii restranse grindina şi intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie.
Cantitatile de apa vor depasi local 15...20 l/mp şi izolat 30...40 l/mp.
In dupa-amiaza zilei de luni, 28 august in regiunile sudice vremea se va menţine calduroasa, local caniculara in sudul extrem al Olteniei şi in sud-vestul Munteniei, unde vor mai fi temperaturi maxime de 35...36 de grade.

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 28 AUGUST – 10 SEPTEMBRIE 2017

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT
La inceputul intervalului, valorile de temperatura vor fi in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, astfel ca media maximelor va fi de 27...29 de grade, iar a minimelor de 12...15 grade. Din data de 31 august, vremea va deveni calduroasa, cu temperaturi maxime de 30...32 de grade şi minime de 14....17 grade, in medie regionala. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate variaţii termice nesemnificative, valorile caracterizand o vreme in general calda, local chiar calduroasa.
Probabilitatea pentru ploi locale va fi in creştere dupa data de 5 septembrie şi in special in ultimele zile ale intervalului de referinţa cand vor fi şi condiţii pentru cantitaţi de apa mai insemnate.
CRISANA
In primele zile ale intervalului, valorile de temperatura vor fi in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, astfel ca media maximelor va fi de 26...28 de grade, iar a minimelor de 11...14 grade. Din data de 31 august, vremea va deveni calduroasa, cu temperaturi diurne in jurul a 30 de grade şi nocturne de 13...16 grade, in medie regionala. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate variaţii mici in evoluţia regimul termic, vremea menţinandu-se in general calda.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi in creştere dupa data de 5 septembrie şi cu precadere in ultimele zile ale intervalului de referinţa cand sunt estimate şi condiţii pentru cantitaţi de apa mai insemnate.
TRANSILVANIA
La inceputul intervalului, valorile de temperatura vor fi mult mai scazute decat cele inregistrate in precedentele zile, astfel ca media maximelor va fi de 23...27 de grade, iar a minimelor de 8...11 grade. Din data de 31 august, vremea va deveni calda, cu temperaturi maxime de 27...30 de grade şi minime de 10....14 grade, in medie regionala. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate variaţii relativ mici in evoluţia regimului termic, acesta urmand a caracteriza o vreme in general calda, local chiar calduroasa in vestul şi sud-vestul regiunii.
Probabilitatea pentru ploi locale va fi in creştere dupa data de 5 septembrie şi in special in ultimele zile ale intervalului de referinţa cand sunt estimate condiţii pentru cantitaţi de apa mai insemnate.
MARAMURES
Valorile de temperatura ce urmeaza a se inregistra la inceputul intervalului vor fi mult mai scazute decat cele din precedentele zile, astfel ca media maximelor va fi de 25...26 de grade, iar a minimelor de 10...13 grade. Din data de 31 august, vremea va deveni treptat calduroasa, cu temperaturi maxime in jurul a 30 de grade şi minime de 12...14 grade, in medie regionala. Pentru cea de-a doua saptamana estimarile nu indica variaţii importante in evoluţia regimului termic, urmand a predomina o vreme calda.
Probabilitatea pentru ploi locale va fi in creştere dupa data de 5 septembrie şi in special in ultimele zile ale intervalului de referinţa cand sunt estimate condiţii pentru cantitaţi de apa mai insemnate.
MOLDOVA
Intervalul de prognoza va debuta cu un regim termic caracterizat de valori mult mai scazute decat in precedentele zile, dar apropiate de cele normale pentru aceasta perioada din an, astfel ca media maximelor va fi de 22...26 de grade, iar a minimelor de 10...13 grade. Din data de 31 august, vremea se va incalzi din nou, fiind de aşteptat temperaturi maxime de 27...30 de grade şi minime de 12...14 grade, in medie regionala. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate variaţii mici in evoluţia regimul termic, vremea menţinandu-se in general calda.
Probabilitatea pentru ploi locale va fi in creştere dupa data de 5 septembrie şi in special in ultimele zile ale intervalului de referinţa.
DOBROGEA
In perioada 29-31 august valorile de temperatura vor fi in scadere, dar vor deveni apropiate de cele climatologic specifice sfarşitului verii, cu maxime de 23...25 de grade şi minime de 13...16 grade, in medie regionala. Din data de 1 septembrie, vremea se va incalzi treptat, fiind de aşteptat temperaturi medii diurne de 25...28 de grade şi nocturne de 15...17 grade. Conform estimarilor, in cea de-a doua saptamana de prognoza vor fi variaţii relativ mici ale regimului termic, vremea menţinandu-se in general calda.
La inceputul intervalului de referinţa, local vor fi fenomene asociate instabilitaţii atmosferice. Probabilitatea pentru ploi va fi din nou in creştere in special dupa data de 6 septembrie.
MUNTENIA
Data fiind continuarea scaderii valorilor de temperatura, perioada 29-31 august va fi caracterizata de un regim termic apropiat de cel normal pentru sfarşitul verii, cu maxime de 25...28 de grade şi minime de 11...14 grade, in medie regionala. Din data de 1 septembrie, vremea se va incalzi din nou, fiind de aşteptat temperaturi medii diurne de 28...31 de grade şi nocturne de 12...14 grade. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate variaţii relativ mici ale regimului termic, vremea menţinandu-se calda, local chiar calduroasa la campie.
La inceputul intervalului de referinţa, local vor fi fenomene asociate instabilitaţii atmosferice. Probabilitatea pentru ploi va fi din nou in creştere dupa data de 6 septembrie.
OLTENIA
Incepand din 29 august, scaderea de temperatura va fi apreciabila, astfel ca pentru cateva zile (29-31 august) valorile se vor apropia de cele climatologic specifice perioadei, cu maxime de 25...28 de grade şi minime de 12...14 grade, in medie regionala. Din data de 1 septembrie, vremea va deveni local calduroasa, fiind de aşteptat temperaturi medii diurne de 29...31 de grade şi nocturne de 13...16 grade. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate variaţii relativ mici ale regimului termic, vremea menţinandu-se calda, local chiar calduroasa la campie.
La inceputul intervalului de referinţa, local vor fi fenomene asociate instabilitaţii atmosferice. Probabilitatea pentru ploi va fi din nou in creştere dupa data de 6 septembrie.
LA MUNTE
Intervalul de prognoza va debuta cu un regim termic caracterizat de valori mult mai scazute decat in precedentele zile, dar apropiate de cele normale pentru aceasta perioada din an, astfel ca media maximelor va fi de 15...18 grade, iar a minimelor de 6...9 grade. Din data de 31 august, vremea se va incalzi din nou, fiind de aşteptat temperaturi maxime de 17...20 de grade şi minime de 8...12 grade, in medie. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate variaţii mici in regimul termic, vremea menţinandu-se in general calda.
La inceputul intervalului vor fi averse locale, iar probabilitatea pentru ploi va fi din nou in creştere dupa data de 4 septembrie şi in special in ultimele zile ale perioadei de referinţa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.