Noi acuzatii la adresa comisarului Traian Berbeceanu

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.05.2014 13:15 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism — Structura Centrala au adus in data de 16.05.2014 la cunoştinţa inculpatului Berbeceanu Traian noile acuzaţii formulate ca urmare a dispunerii extinderii urmaririi penale şi a acţiunii penale faţa de acesta.

Prin ordonanţele emise anterior in cauza, respectiv in datele de 16.11.2012, 21.10.2013, 23.10.2013 şi 20.12.2014 au fost formulate urmatoarele acuzaţii penale faţa de Berbeceanu Traian — savarşirea infracţiunilor prev. de art. 367 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 din Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 Codul penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Codul penal, art. 367 alin. 1 şi 2 Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 267 alin. 1 Codul penal, art. 274 alin. 1 Codul penal şi art. 326 Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 din Codul penal.

Din actele de urmarire penala efectuate ulterior, au rezultat indicii rezonabile şi probe in legatura cu savarşirea de catre Berbeceanu Traian a unor fapte noi.

In cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, in calitate de ofiţer de poliţie judiciara cu gradul profesional de comisar-şef şi avand funcţia de şef al Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care faceau parte R.G., C.D.E.I. şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A., pentru a face un act contrar indatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea catre susnumiţii a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor percheziţii domiciliare ori a altor masuri procesuale.

Pentru disimularea adevaratei naturi a circulaţiei bunului anterior menţionat s-a creat aparenţa transmiterii catre Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI in temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate, deşi, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mita şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mita, precum şi prin savarşirea infracţiunii de delapidare, avand drept consecinţa scoaterea frauduloasa a bunului in cauza din patrimoniul societaţii.

In raport cu situaţia de fapt prezentata in cele care preced, s-a dispus extinderea urmaririi penale şi a acţiunii penale faţa de inculpatul Berbeceanu Traian, sub aspectul savarşirii:

1). infracţiunii de luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, fapta constand in aceea ca, in cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, in calitate de ofiţer de poliţie judiciara cu gradul profesional de comisar-şef şi avand funcţia de şef al Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care faceau parte R.G., C.D.E.I. şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A. pentru a face un act contrar indatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea catre susnumiţii a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor percheziţii domiciliare ori a altor masuri procesuale;

2.) infracţiunii de spalare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002, republicata, fapta constand in aceea ca a disimulat adevarata natura a circulaţiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenţa, contrara realitaţii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. U. S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis, cu titlu gratuit, ca obiect al infracţiunii de luare de mita, precum şi prin savarşirea infracţiunii de delapidare;

3). infracţiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 322 alin. 1 C.p., fapta constand in aceea ca a falsificat inscrisul intitulat 'contract de vanzare — cumparare, datat 22.07.2011, prin atestarea in cuprinsul acestuia a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului privitoare la vanzarea de catre Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion catre S.C. U S.R.L., vanzarea — cumpararea intre aceiaşi cocontractanţi a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum şi a plaţii unei sulte de 10.000 de euro. Inscrisul falsificat a fost folosit ulterior de R.G. şi R.A. pentru evidenţierea in contabilitatea societaţii anterior menţionate a operaţiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI catre inculpatul Berbeceanu Traian, precum şi pentru inmatricularea aceluiaşi autoturism pe numele inculpatului;

4). complicitaţii la infracţiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. şi la art. 308 C.p., fapta constand in aceea ca, in cursul anului 2011, cu intenţie, i-a ajutat pe R.G. şi R.A. sa işi insuşeasca fraudulos din patrimoniul S.C. U S.R.L autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p..

Prin rezoluţia procurorului-şef D.I.I.C.O.T. din data de 1 noiembrie 2013 s-a dispus preluarea prezentei cauze de catre Structura Centrala a D.I.I.C.O.T. de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia in vederea continuarii efectuarii urmaririi penale.
Dupa preluarea cauzei procurorii D.I.I.C.O.T. — Structura Centrala au procedat, pe de o parte, la readministrarea unei parţi a probatoriului administrat anterior de catre Serviciul Teritorial Alba-Iulia, iar pe de alta parte au fost administrate noi probatorii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.