Noi reglementari pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.11.2011 21:52 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune va deveni cheltuiala eligibila si va fi suportata din fonduri comunitare. 

Reglementarile se vor aplica pentru contractele încheiate începând cu 1 ianuarie 2012.
Executivul a modificat si completat astazi Hotarârea Guvernului nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale.
'Hotarârea are în vedere doua obiective: pe de-o parte, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare prin faptul ca TVA devine eligibila, deci poate fi suportata din fondurile comunitare. Pe de alta parte, are un efect pozitiv asupra beneficiarilor care astfel vor putea sa-si deduca aceasta cheltuiala, care va fi suportata din fonduri UE', a afirmat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Ministrul Afacerilor Europene a precizat ca noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2012.
În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei Hotarâri, vor fi emise instructiuni de aplicare la nivelul autoritatilor de management. Ministrul Leonard Orban a mentionat ca vor fi permise unele exceptari de la aplicarea noii reglementari, bazate pe analizele efectuate de fiecare dintre autoritatile care gestioneaza fonduri comunitare. Ministrul a explicat ca în momentul în care TVA-ul devine eligibila, vor putea fi finantate mai putine proiecte din fonduri comunitare. 'Din acest motiv, fiecare autoritate de management îsi va face o analiza proprie si vom supune aprobarii Guvernului, daca este cazul, exceptari de la aplicarea acestei Hotarâri de Guvern: fie ca vorbim de exceptarea în întregime a unor programe operationale sau doar a unor parti din acestea', a declarat ministrul Afacerilor Europene, care a adaugat ca toate statele membre au luat decizii privind declararea TVA drept cheltuiala eligibila.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.